ΤΟΠΙΚΑ

Δημοπρατείται μέχρι τον Απρίλιο ο ΧΥΤΑ Αργαλαστής

δημοπρατείται-μέχρι-τον-απρίλιο-ο-χυτ-851206

Στον «αέρα» παραμένει ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων μετά το αδιέξοδο της χθεσινής σύσκεψης που συγκάλεσε στο γραφείο του ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση ως προς τη χωροθέτησή του.
Ο προτεινόμενος χώρος στη Μακρυρράχη συνεχίζει να συναντά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μιλούν για τουριστική υποβάθμιση.
Την ίδια στιγμή, όμως, τα πρόστιμα της Ε.Ε. απειλούν και ο χρόνος ώστε να βρεθεί πλέον ο χώρος για τη δημιουργία του ΣΜΑ στενεύει ασφυκτικά.
Στη χθεσινή σύσκεψη με δημάρχους του Ανατολικού Πηλίου προέκυψε, πάντως, και κάτι θετικό. Η δημοπράτηση έως το τέλος Απριλίου του έργου που αφορά στην κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Αργαλαστή.
Στη σύσκεψη στη Νομαρχία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Μουρεσίου, Αργαλαστής και Ζαγοράς, κ.κ. Λεβέντης, Γαϊτανάς και Μανίνη και ο πρόεδρος του Τοπικού Συλλόγου Μακρυρράχης, κ. Δημ. Σουλιώτης.
Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, το έργο της δημιουργίας του ΧΥΤΑ Αργαλαστής εξελίσσεται ομαλά μετά την επικαιροποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αναμένεται έως το τέλος Απριλίου να έχει δημοπρατηθεί και σε ένα χρόνο από σήμερα να παραδοθεί.
Σε εκκρεμότητα παραμένει, ωστόσο, το γνωστό πλέον θέμα της χωροθέτησης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Μπροστά στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των κατοίκων της Μακρυρράχης να μην αποδέχονται την πρόταση για τη δημιουργία του ΣΜΑ στην περιοχή τους, ο νομάρχης πρότεινε πρότεινε να εξεταστούν εκ νέου και σε διαφορετική βάση πλέον όλες οι προτάσεις για τη δημιουργία ΣΜΑ, αλλά και η επιχειρηματολογία που υπάρχει, προκειμένου να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα και ενδεδειγμένη λύση.
Οι διαδικασίες, υπογράμμισε ο κ. Παπατόλιας, πρέπει να κινηθούν τάχιστα, με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον και προς αποφυγή επιβολής προστίμων από την Ε.Ε.
Για το πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή του ανατολικού Πηλίου, μίλησε και ο δήμαρχος Μουρεσίου Κ. Λεβέντης, ο οποίος υπογράμμισε ότι από πλευράς του Δήμου έχουν ήδη προταθεί τρεις λύσεις για τη χωροθέτηση του ΣΜΑ, που όμως η αρμόδια επιτροπή απέρριψε.
Ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι το θέμα θα πρέπει επιτέλους να λήξει και υπογράμμισε ότι το Μούρεσι «δεν θα δεχθεί ούτε ένα ευρώ πρόστιμο στο μέλλον για ζητήματα που δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη».
Διατεθειμένη να διαβουλευθεί με τους κατοίκους για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης δήλωσε από την πλευρά της, η δήμαρχος Ζαγοράς, κ. Μανίνη, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του Τοπικού Συλλόγου Μακρυρράχης, κ. Δημ. Σουλιώτης, εξηγούσε ότι η χωροθέτηση του ΣΜΑ στη Μακρυρράχη, στερεί από την περιοχή ένα κομμάτι- «φιλέτο» το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τουριστικά.
Ο δήμαρχος Αργαλαστής Μιλτ. Γαϊτανάς ανέφερε ότι το έργο είναι ζωτικής σημασίας, πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και μάλιστα σε κλίμα ευρύτερης συναίνεσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου