ΤΟΠΙΚΑ

Στο κόκκινο οι γεωτρήσεις στο Νότιο Πήλιο

στο-κόκκινο-οι-γεωτρήσεις-στο-νότιο-πή-179290

Βγάζουν αέρα λόγω της πτώσης της στάθμης του νερού

Δυο – δυο αγοράζουν τις εξάδες τα μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού κάτοικοι του Κατηγιώργη στο Νότιο Πήλιο. Οι βρύσες των σπιτιών έχουν στερέψει από προχθές το απόγευμα και οι κάτοικοι χρησιμοποιούν αποκλειστικά εμφιαλωμένο νερό για να πίνουν, να μαγειρεύουν ακόμη και για την προσωπική τους υγιεινή. Κάποιοι μάλιστα διαμαρτυρήθηκαν ότι θα τα μαζέψουν και θα φύγουν από το χωριό, όταν άκουσαν τον υδραυλικό του Δήμου να τους ενημερώνει ότι οι γεωτρήσεις στέρεψαν!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τομέα ύδρευσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου, κ. Λεγαντή, η στάθμη των γεωτρήσεων έχει πέσει στα κατώτατα επίπεδα. «Είμαστε στο κόκκινο», είπε χαρακτηριστικά, αποδίδοντας το πρόβλημα στους τελευταίους δύο άνομβρους χειμώνες, σε έργα πνοής που είναι κολλημένα στη γραφειοκρατία αλλά και στην υπερκατανάλωση νερού.

Οπως ανέφερε ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, ο Δήμος έχει ενημερώσει τους κατοίκους του Νοτίου Πηλίου για το πρόβλημα της λειψυδρίας. Στο τελευταίο μάλιστα Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε και την επιβολή προστίμων για τους καταναλωτές που σπαταλούν νερό.

Το πρόβλημα με το νερό είναι κάθε χρόνο έντονο στην περιοχή, καθώς η δυναμικότητα του δικτύου δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες υδροδότησης λόγω του τουρισμού. Φέτος όμως οι γεωτρήσεις βγάζουν αέρα(!), γεγονός που αποδεικνύει ότι ο υδροφόρος ορίζοντας έχει στερέψει.

«Προχωρήσαμε ήδη στη μείωση των ποσοτήτων άντλησης νερού και πάλι όμως το πρόβλημα δεν λύνεται», αναφέρει ο κ. Λεγαντής, ζητώντας τη συνδρομή των πολιτών για τη μείωση της κατανάλωσης.

Οπως εξηγεί το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στον Κατηγιώργη, αλλά και τις περιοχές Μουρτιά και Λύρη. Τα Σαββατοκύριακα, πρόβλημα υδροδότησης αντιμετωπίζουν επίσης οι Μηλιές, το Χόρτο και το Καλαμάκι.

Εντονες διαμαρτυρίες

Οι στεγνές βρύσες προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις πολιτών, ιδίως όταν ενημερώθηκαν ότι θα κληθούν να συμβιβαστούν με το πρόβλημα της λειψυδρίας.

«Χρησιμοποιούμε εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για την προσωπική μας υγιεινή» ανέφερε κάτοικος του Κατηγιώργη που επικοινώνησε με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Δημοτική Αρχή ότι δεν φρόντισε έγκαιρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αλλη κάτοικος πάντως κατήγγειλε ότι υπάρχουν οικογένειες που παραθερίζουν στην περιοχή και που ετοιμάζουν βαλίτσες για να φύγουν λόγω της έλλειψης νερού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου