ΤΟΠΙΚΑ

Τώρα υπόσχονται… ανάσες οι τράπεζες

τώρα-υπόσχονται-ανάσες-οι-τράπεζες-851206

Σειρά τραπεζών ακολουθούν το δρόμο που άνοιξε η Εθνική Τράπεζα και ανακοινώνουν τη λήψη δέσμης μέτρων για ανακούφιση και στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά δανειοληπτών, των ανέργων, καθώς και των ΜμΕ. Μέτρα ήδη ανακοίνωσαν οι: Πειραιώς, Eurobank, Τράπεζα Αττικής, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η ΑΤΕ.
Μειώσεις στα επιτόκια και στις πιστωτικές κάρτες αλλά και τρόπους συμμετοχής σε προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποφάσισε η Τράπεζα Πειραιώς.
Συγκεκριμένα, για τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, η Τράπεζα Πειραιώς θα μειώσει στο μισό σε όσους πελάτες το ζητήσουν τη δόση του δανείου τους για όλο το 2009. Η Τράπεζα θα παγώσει ως το τέλος του 2009 και τις δόσεις των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, για κεφάλαιο και τόκους, στους ανέργους δικαιούχους του ΟΑΕΔ.
Ακόμη, όπως ανακοινώθηκε, η Τράπεζα Πειραιώς θα απέχει για έναν χρόνο από κάθε πρωτοβουλία πλειστηριασμού ή κατάσχεσης ακινήτου που αφορά στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας, μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ. Οι μειώσεις των επιτοκίων θα ισχύσουν από τις 17 Νοεμβρίου 2008.
Σχετικά με τις πιστωτικές κάρτες, μειώνεται το επιτόκιο των καρτών έως και 1%, το οποίο διαμορφώνεται πλέον από 14,75% έως 15,75%, ανάλογα με τον τύπο της κάρτας.
Παράλληλα, μειώνεται κατά 0,5% το Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων (ΒΕΧ) για επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.
Ακόμη, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Τράπεζα Πειραιώς θα χορηγήσει άμεσα 50 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδύσεων των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στους τομείς του τουρισμού, της βιομηχανίας, του εμπορίου και των μικρών έργων υποδομής. Το συνολικό ποσό που θα ανέλθει σταδιακά μέχρι τα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα συμμετάσχει και στο πρόγραμμα δράσης του υπουργείου Ανάπτυξης για την ενίσχυση της ρευστότητας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), με την προώθηση των εγγυημένων και επιδοτούμενων δανείων του προγράμματος. Ειδικά γραφεία της Τράπεζας για τη βοήθεια των επιχειρήσεων με πρόβλημα ρευστότητας λειτουργούν σε περιφερειακές διευθύνσεις σε όλη την Ελλάδα.
Ειδικότερα η Eurobank, με στόχο τη στήριξη νοικοκυριών, οικονομικά ασθενέστερων ομάδων και ΜμΕ, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι διατηρεί τα επιτόκια καταθέσεων αμετάβλητα παρά την μείωση των επιτοκίων των δανείων που προσαρμόζονται αυτόματα στις αντίστοιχες μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς ΕΚΤ και Euribor/Libor. Επίσης, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε ενέργεια πλειστηριασμού ή κατάσχεσης ακινήτου που αφορά στεγαστικό δάνειο 1ης κατοικίας μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, για περίοδο 6 μηνών. Επίσης, αναστέλλει τις δόσεις στεγαστικών δανείων για κεφάλαιο και τόκους στους ανέργους δικαιούχους επιδόματος ΟΑΕΔ, έως το τέλος του 2009 κατόπιν σχετικού αιτήματος για υπαγωγή τους στο πρόγραμμα και μειώνει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών έως και 1% και των καταναλωτικών δανείων έως και 0,5% αναλόγως του τύπου των προϊόντων, με ισχύ από 17.11.2008.
Στο ίδιο μήκος κύματος η εκτελεστική επιτροπή της Attica Bank αποφάσισε σειρά μέτρων για τη διευκόλυνση και υποστήριξη των πελατών της, ΜμΕ και νοικοκυριών.
Όπως ανακοίνωσε διατηρεί τα επιτόκια καταθέσεων αμετάβλητα, παρά τη μείωση των επιτοκίων πολλών κατηγοριών δανείων που προσαρμόζονται αυτόματα στις αντίστοιχες μειώσεις των επιτοκίων αναφοράς ΕΚΤ και Euribor.
Ανακοίνωση σχετική με την «κοινωνική» πολιτική που ακολουθεί, εξέδωσε και η Αγροτικη Τράπεζα. Όπως αναφέρει, η ΑΤΕbank, μετά από τις μειώσεις των επιτοκίων για τους Έλληνες αγρότες, αλλά και παρά τις συνεχείς αυξήσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ, έχει κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια των αγροτών τα τέσσερα τελευταία χρόνια, γεγονός μοναδικό στην τραπεζική αγορά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου