ΤΟΠΙΚΑ

Επαπειλούμενες οι μισές εγκυμοσύνες εκπαιδευτικών στη Μαγνησία

επαπειλούμενες-οι-μισές-εγκυμοσύνες-182625

Ρύθμιση ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας για την αντιμετώπιση των λειτουργικών κενών που προκύπτουν

Ρύθμιση για τις επαπειλούμενες κυήσεις ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα χιλιάδες λειτουργικά κενά που καταγράφονται κάθε χρόνο στα σχολεία για το λόγο αυτό. Στη Μαγνησία οι μισές από τις εγκυμοσύνες εκπαιδευτικών χαρακτηρίζονται επαπειλούμενες, με τις δασκάλες και καθηγήτριες να λαμβάνουν αναρρωτικές άδειες και με αποτέλεσμα μαζί με τις άδειες κύησης, λοχείας και ανατροφής, να παραμένουν για περίπου δύο σχολικές χρονιές μακριά από τις έδρες διδασκαλίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ηδη στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας έχουν υποβληθεί τα πρώτα αιτήματα εγκύων δασκάλων και καθηγητριών για τη λήψη αναρρωτικών αδειών λόγω επαπειλούμενης εγκυμοσύνης. Ο αριθμός των αδειών αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα προκύψουν τα λειτουργικά κενά που θα πρέπει να αναπληρωθούν.

Πληροφορίες ωστόσο κάνουν λόγο ότι ο αριθμός των επαπειλούμενων εγκυμοσυνών είναι παραδοσιακά υψηλός κάθε χρόνο. Σχεδόν οι μισές εγκυμοσύνες εκπαιδευτικών χαρακτηρίζονται ως επαπειλούμενες. Πέρυσι υπήρξαν δέκα τέτοιες περιπτώσεις σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σχεδόν 16 σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Μάλιστα από τη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας απορρίφθηκαν όμως μόλις δύο έγκυες καθηγήτριες υπέβαλαν ένσταση και πήραν τελικώς τις άδειες. Οι υπόλοιπες αποδέχθηκαν την απόρριψη των αδειών τους.

Οι περισσότερες περιπτώσεις, σύμφωνα με στοιχεία των διευθύνσεων εκπαίδευσης, αφορούν σε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν κυρίως στα νησιά των Βορείων Σποράδων αλλά και σε χωριά που είναι απομακρυσμένα στη χερσαία Μαγνησία.

Επαπειλούμενη άδεια σημαίνει ότι εκτός από τους δύο μήνες της κύησης, τους τρεις της λοχείας και τους εννέα μήνες της ανατροφής, οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν προηγουμένως συνεχόμενες δίμηνες άδειες που συνιστά γιατρός για την αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνολικά δηλαδή σε περιπτώσεις επαπειλούμενων εγκυμοσυνών δασκάλες και καθηγήτριες μπορούν να μείνουν έως και δύο σχολικές χρονιές μακριά από τις αίθουσες διδασκαλίας.

Το θέμα θεωρείται ταμπού για την εκπαίδευση, δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν είναι επαπειλούμενες το σύνολο των εγκυμοσυνών εκπαιδευτικών που λαμβάνουν άδεια για το λόγο αυτό. Ο αριθμός μάλιστα των επαπειλούμενων εγκυμοσυνών στην εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι σε όλη την Ευρώπη και στο πλαίσιο περιορισμού του ευαίσθητου αυτού ζητήματος το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται ρύθμιση.

Αλλωστε στις επαπειλούμενες εγκυμοσύνες οφείλεται ένας σημαντικός αριθμός λειτουργικών κενών κάθε χρόνο, που δημιουργεί «πονοκέφαλο» στους διευθυντές εκπαίδευσης, οι οποίοι πασχίζουν να καλύψουν τις κενές έδρες διδασκαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου