ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση καρκίνου του δέρματος

αύξηση-καρκίνου-του-δέρματος-184627

Απαραίτητη η λήψη μέτρων ηλιοπροστασίας, τονίζουν δερματολόγοι

Ευθέως ανάλογη της μείωσης του όζοντος στην ατμόσφαιρα είναι η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι δερματολόγοι. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ανά 100.000 κατοίκους κάθε χρόνο εντοπίζονται περί τα 300 νέα περιστατικά ανθρώπων που πάσχουν από κάποιας μορφής καρκίνο του δέρματος. Από τον κανόνα δεν ξεφεύγει η Μαγνησία. Μόνο ένα κεντρικό ιατρείο δερματολόγου στο Βόλο κάθε εβδομάδα δέχεται περί τα 10 περιστατικά πολιτών με καρκίνο του δέρματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τη δερματολόγο με εξειδίκευση στη δερματοχειρουργική, κ. Δήμητρα Ντάσιου – Πλακίδα, στατιστικά για το νομό δεν υπάρχουν, ωστόσο ο αριθμός των νέων περιστατικών πολιτών με καρκίνο του δέρματος είναι ανησυχητικά μεγάλος. Οπως ανέφερε, κάθε εβδομάδα προσέρχονται στο ιατρείο ασθενείς με κάποια μορφή καρκίνου του δέρματος ή κάποια προκαρκινική δερματοπάθεια. Εκτιμάται μάλιστα ότι τα περιστατικά αυξάνονται 10% κάθε χρόνο.

Αλλά και οι διεθνείς μελέτες είναι ανησυχητικές. Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μιλούν για δύο έως τρία εκατομμύρια ασθενείς με καρκίνο του δέρματος και 132.000 ασθενείς με μελάνωμα. Τα ίδια στοιχεία υποστηρίζουν ότι ένας στους πέντε Αμερικανούς κάποια στιγμή της ζωής του θα παρουσιάσει καρκίνο του δέρματος.

«Οσο μειώνεται το στρώμα του όζοντος στην ατμόσφαιρα, τόσο πιο συχνή είναι η εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο οφείλουμε να πούμε ότι οι θάνατοι είναι λιγότεροι, αφού οι ασθενείς επισκέπτονται πιο έγκαιρα το δερματολόγο», ανέφερε η κ. Πλακίδα.

Η ίδια χαρακτήρισε εγκληματική την αμέλεια σε ό,τι αφορά τις πρώτες ενδείξεις που δίνει ο καρκίνος του δέρματος. «Με απλή τοπική αναισθησία ο καρκίνος μπορεί να αφαιρεθεί. Οταν όμως αφήσει ο ασθενής να περάσει χρόνος και φθάσει σε βάθος πάνω από ένα χιλιοστό, τότε υπάρχει πρόβλημα», σημείωσε η κ. Πλακίδα.

Υπογράμμισε την ανάγκη προστασίας όλων και ιδίως των ανοιχτόχρωμων ή ατόμων με φακίδες, γαλανά μάτια και κόκκινα μαλλιά. «Χρειάζεται οπωσδήποτε καπέλο, αντιηλιακό, γυαλιά και μακρυμάνικα ρούχα για την προστασία από τον ήλιο, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί η έκθεση στον ήλιο», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον παρελθόν είχε γίνει συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών απέναντι στον καρκίνο του δέρματος, στην Αλόννησο, όπου είχαν διαπιστωθεί εκτεταμένα μελανώματα σε διάφορα σημεία του σώματος, ανθρώπων που λόγω επαγγέλματος είναι μόνιμα εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου