ΤΟΠΙΚΑ

Προτάσεις Παπατόλια για την οικονομική κρίση

προτάσεις-παπατόλια-για-την-οικονομι-851206

Σύνολο πρωτοβουλιών που θα καταλήγουν σε σχήματα παρέμβασης για την αποτροπή συνθηκών ασφυξίας στην τοπική οικονομία από την παγκόσμια οικονομική κρίση «προσυπέγραψαν» τα μέλη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Μαγνησίας.
Η ΟΚΕ συγκλήθηκε προχθές το απόγευμα στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα προβληματισμού και συζήτησης την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη Μαγνησία.
Τα μέλη της ΟΚΕ συνέκλιναν στην αναγκαιότητα να ληφθούν άμεσα μέτρα μπροστά στις ορατές πλέον συνέπειες της κρίσης σε πλήθος δραστηριοτήτων της περιοχής. Συνέπειες που πλήττουν κατά κύριο λόγω τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους επιχειρήσεων στον τομέα του μετάλλου, του τουρισμού και των κατασκευών, με ορατό το ενδεχόμενο απολύσεων.
Δέσμη προτάσεων κατέθεσε στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΟΚΕ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και, σε συνδυασμό με τις προτάσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλη και του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, η Επιτροπή κατέληξε σε πλαίσιο αποφάσεων με δύο σκέλη. Το ένα αφορά σε μέτρα υπερτοπικού χαρακτήρα, για τα οποία η ΟΚΕ θα απευθυνθεί σε κυβερνητικούς φορείς και το δεύτερο σε μέτρα που μπορούν να αναληφθούν σε τοπικό επίπεδο.
Ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας εξήγησε ότι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται κινούνται σε τρεις κατευθύνσεις: στην τόνωση της τοπικής αγοράς με «ενέσεις» ζήτησης και ρευστότητας, στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα κυρίως σε ότι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και στην προστασία στον τομέα των απολύσεων.
Οι προτάσεις που κατέθεσε ο νομάρχης αφορούν αφενός στους πολίτες-καταναλωτές και αφετέρου στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Αναλυτικά,

Για τους καταναλωτές
– Διεύρυνση της περιόδου των εκπτώσεων, των προσφορών και των προωθητικών ενεργειών σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο για τα καταστήματα λιανικής πώλησης, πέραν αυτών που ισχύουν σήμερα. Στόχος μας η τόνωση της τοπικής αγοράς και μία «ένεση ρευστότητας» στις μικρές επιχειρήσεις.
– Συστηματική ενημερωτική καμπάνια προς το καταναλωτικό κοινό, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μαγνησίας και τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την έκτακτη προβολή τοπικών προϊόντων, καθώς και των ευκαιριών της τοπικής αγοράς.
– Δημιουργία Γραφείου Νομικής Υποστήριξης, σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες νομικής στήριξης σε δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με πλειστηριασμούς ή άλλες επαχθείς διαδικασίες, καθώς και σε ανέργους της περιοχής, προκειμένου να διεκδικήσουν δικαστικά την προστασία των δικαιωμάτων τους. Το ίδιο Γραφείο θα παρέχει βοήθεια σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πλειστηριασμών.

Για τις επιχειρήσεις
Από τις πιο ουσιαστικές προτάσεις που κατέθεσε η ΝΑΜ για την άρση των συνεπειών της κρίσης είναι εκείνη για τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων, στο οποίο θα συμμετέχουν οι Τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο και το Επιμελητήριο. Αποστολή του Ταμείου θα είναι η χρηματοπιστωτική διευκόλυνση των επιχειρήσεων όλων των κλάδων, είτε για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων είτε για την υλοποίηση δράσεων εκσυγχρονισμού και επέκτασης υφισταμένων δραστηριοτήτων είτε τέλος για την εισαγωγή καινοτομιών στην οργάνωση και τη λειτουργία τους. Η διευκόλυνση θα παρέχεται με τη χορήγηση εγγυήσεων και αντεγγυήσεων για την κάλυψη υποχρεώσεών τους έναντι πιστωτικών ή χρηματοδοτικών ιδρυμάτων (δάνεια, προεξόφληση επιχειρηματικών απαιτήσεων, χρηματοδοτική μίσθωση κ.ά.).
Ο βουλευτής Κ. Καρτάλης πρότεινε να διασφαλιστεί στους ΟΤΑ ρευστότητα μέσα από την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των 28 δισ. να εγγυηθεί και τις υποχρεώσεις που έχουν οι δήμοι απέναντι σε προμηθευτές και εργολάβους.
Η πρόταση αυτή είναι απολύτως σύμφωνη και με τη δεύτερη πρόταση της ΝΑΜ σχετικά με τη δημιουργία από τις τοπικές Τράπεζες ενός Ειδικού λογαριασμού άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις της περιοχής, με παράλληλη ενεχυρίαση των απαιτήσεών τους προς Δήμους και Κοινότητες. (Ενεχυρίαση συμβάσεων έργων, factoring, αποδοχή επιστολών και τιμολογίων επί πιστώσει προς χρηματοδότηση των Επιχειρήσεων που έχουν την απαίτηση, προεξόφληση επιχειρηματικών απαιτήσεων κ.ά.).
Τα μέλη της ΟΚΕ συμφώνησαν σε άλλα δύο σημεία, τα οποία σύμφωνα με τον νομάρχη, «θα πρέπει να είναι η αιχμή των παρεμβάσεών μας απέναντι στην κεντρική διοίκηση».
Ο κ. Παπατόλιας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν αναμένεται στη Μαγνησία κάποια σημαντική «τονωτική ένεση» από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφού το 3ο ΚΠΣ είναι δρομολογημένο, ενώ δεν υπάρχουν νέες προκηρύξεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Κατά συνέπεια οι φορείς αποφάσισαν να εστιάσουν τις προσπάθειές τους απέναντι στα υπουργεία, ώστε τα «τρέξουν» γρήγορα τα έργα των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, που θα συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής απασχόλησης και της αγοράς.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο δίνουν μεγάλη βαρύτητα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει στην πράξη και θα εφαρμοστεί ένα Τοπικό Σύμφωνο Προώθησης Τοπικών Προϊόντων.
Για το επόμενο χρονικό διάστημα ο νομάρχης προανήγγειλε μια σειρά από επικοινωνιακές ενέργειες με πρωτοβουλία την ΟΚΕ και φορέα υλοποίησης τη Νομαρχία. Όλοι οι φορείς ανταποκρίθηκαν στο να συμβάλουν οικονομικά για να ξεκινήσει μεγάλη ενημερωτική καμπάνια ευαισθητοποίησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου