ΤΟΠΙΚΑ

Πρόβλημα με τα απόβλητα ελαιοτριβείων

πρόβλημα-με-τα-απόβλητα-ελαιοτριβείω-851206

Σύσκεψη με τους ελαιοτριβείς του νομού συγκάλεσαν προχθές οι αντινομάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Μεργιαλής και Περιβάλλοντος Ν. Ντίτορας.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η επεξεργασία και η διάθεση των αποβλήτων. Πρόκειται για απόβλητα με μεγάλο οργανικό φορτίο, το οποίο δίχως επεξεργασία δεν μπορεί να διατεθεί.
Το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων δεν είναι το ίδιο έντονο τα τελευταία χρόνια, όμως ακόμη συνεχίζουν να υφίστανται προβλήματα. Έως το 1995 τα απόβλητα κατέληγαν στη θαλάσσια περιοχή με σοβαρότατες συνέπειες για τον Παγασητικό κόλπο, συμβάλλοντας ακόμη και σε φαινόμενα ευτροφισμού.
Στην περίπτωση που διατίθενται ανεπεξέργαστα σε «γούρνες», όπως εξήγησε ο κ. Μεργιαλής, λόγω του υψηλού Ph δημιουργούν πρόβλημα στα φυτά, γι’ αυτό και χρειάζεται να προηγηθεί διαδικασία επεξεργασίας τους.
Ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι τα ελαιοτριβεία που λειτουργούν στη Μαγνησία αποτελούν μικρές παραγωγικές μονάδες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους πρόκειται για οικογενειακές επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα οι σύγχρονες μέθοδοι προϋποθέτουν για την εφαρμογή τους μεγάλες εγκαταστάσεις, που κρίνονται ως οικονομικά ασύμφορες.
Από το 1996 ισχύει απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου, που προβλέπει ότι η εναπόθεση των αποβλήτων από την παραγωγική διαδικασία των ελαιοτριβείων πρέπει να γίνεται σε εξατμησιοδεξαμενές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
«Με βάση εμπειρία των προηγούμενων χρόνων βλέπουμε ότι μπορεί να μην πέφτουν μέσα στη θάλασσα, κατά κάποιο τρόπο να τηρούνται τα χαρακτηριστικά των εξατμησοδεξαμενών, αλλά λόγω ανεπάρκειας χώρων ή του γεγονότος ότι λειτουργούν κοντά σε κατοικημένες και τουριστικές περιοχές, δημιουργούνται άλλα προβλήματα, όπως της έντονης δυσοσμίας. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρεθεί πιο αποτελεσματική λύση», ανέφερε ο κ. Μεργιαλής.
Η λύση πάντως, όπως όλοι συμφωνούν, δεν μπορεί να δοθεί σε ατομικό επίπεδο λόγω του μεγάλου οικονομικού κόστους, στο οποίο οι ελαιοτριβείς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Γι’ αυτό στην προχθεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε να κινηθούν συλλογικά. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ανέλαβε σε συνεργασία με τον σύλλογο των ελαιοτριβέων στη Μαγνησία να ασκηθούν πιέσεις στα αρμόδια υπουργεία, ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση από προγράμματα και ταυτόχρονα να εξεταστεί εάν βιομηχανίες της περιοχής, που έχουν πολλά θερμικά για τη δική τους παραγωγική διαδικασία, μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα με τη δημιουργία μιας μικρής εγκατάστασης, ώστε να εξατμίζονται τα απόβλητα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου