ΤΟΠΙΚΑ

Τουρίστες με άδειες τσέπες

τουρίστες-με-άδειες-τσέπες-186677

Με το σταγονόμετρο βάζουν βενζίνη • Μείωση στο φόρο του πετρελαίου θέρμανσης ζητούν οι πρατηριούχοι

Με άδειες τσέπες καταφτάνουν τουρίστες και επισκέπτες στα βενζινάδικα της Μαγνησίας για να προμηθευτούν την απαραίτητη ποσότητα βενζίνης ίσα- ίσα για να τους «βγάλει» μέχρι τον προορισμό τους αλλά και την επιστροφή τους. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές δεν διαθέτουν περισσότερα από 30 ευρώ για βενζίνη, όταν την ίδια στιγμή οι πρατηριούχοι μετρούν χρέη και προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στα οικονομικά βάρη της καθημερινότητας.

Ρεπορτάζ: ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Παρότι οι πρατηριούχοι «πόνταραν» στην καλοκαιρινή περίοδο για αύξηση των κερδών, φαίνεται πως η σεζόν δεν εξελίσσεται έτσι όπως την περίμεναν. «Η τουριστική κίνηση είναι φέτος πολύ περιορισμένη και όσοι κάνουν στάση στα πρατήρια καυσίμων είναι ακόμη λιγότεροι» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Νομού Μαγνησίας κ. Απόστολος Βολιώτης, προσθέτοντας πως μόνο ελάχιστες περιπτώσεις αλλοδαπών τουριστών «φουλάρουν» το ρεζερβουάρ τους.

Όπως εξήγησε ο κ. Βολιώτης, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει φαίνεται πως οι φετινοί τζίροι έχουν μειωθεί σε ποσοστό της τάξης του 20-30%, ανάλογα με το πρατήριο και το σημείο που βρίσκεται, επισημαίνοντας πως αυξημένη κίνηση παρατηρείται μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Ζητούν μείωση στο φόρο του πετρελαίου

Στο μεταξύ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων ζητάει την επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του 2011-2012.

Στη ανακοίνωσή της τονίζει ότι «για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και της νοθείας των καυσίμων η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης, η οποία καθυστερεί να εφαρμόσει νομοθετικές διατάξεις με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους από το 2009.

«Ζητάμε να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τόσο για όφελος του κλάδου, όσο και για όφελος των καταναλωτών. Πέρσι παρατηρήθηκαν πολλές περιπτώσεις νοικοκυριών που δεν προμηθεύτηκαν πετρέλαιο, δεν θέλουμε να συμβεί το αντίστοιχο και φέτος και γι’ αυτόν το λόγο γίνεται παρέμβαση από την Ομοσπονδία τώρα που είναι ακόμη νωρίς. Βέβαια ξεκάθαρη εικόνα για το ζήτημα θα έχουμε από τον Σεπτέμβριο», σημείωσε ο κ. Βολιώτης.

Τέλος στη σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων επισημαίνεται: «Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα για την αποτυχία του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης – κίνησης επιβεβαιώνουν την αρχική θέση της ΠΟΠΕΚ για το λάθος της απόφασης αυτής, που κόστισε απώλεια δημοσίων εσόδων άνω των 750 εκατ. ευρώ κατά τη χειμερινή περίοδο 2012 – 2013 και 2013 – 2014, αφήνοντας χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς θέρμανση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου