ΤΟΠΙΚΑ

«Κορυφαίο δημοκρατικό ζήτημα» το ξεπούλημα του αιγιαλού για τον ΣΥΡΙΖΑ

κορυφαίο-δημοκρατικό-ζήτημα-το-ξεπ-187578

Το δρόμο του αγώνα για την κοινωνία ενάντια στην τσιμεντοποίηση και την υποβάθμιση των παραλιών έδειξαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Τα «πωλητήρια» που μπήκαν μέσω ΤΑΙΠΕΔ στα Πευκάκια, σε δύο παραθαλάσσια οικόπεδα 138.000 τ.μ. στα Καλά Νερά, στα τρία Ξενία (Πορταριάς, Τσαγκαράδας και Σκιάθου), σε τέσσερα Αρχοντικά και στην παραλία του Αγίου Ανδρέα στο Νότιο Πήλιο, κρατούν σε εγρήγορση τους τοπικούς φορείς. «Δεν πρόκειται για παραδοσιακή αντιπολιτευτική κόντρα. Η εκποίηση και υποβάθμιση του δημόσιου πλούτου, που μειώνει τη δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας προς όφελος της ίδιας της χώρας και των κατοίκων, αποτελεί κορυφαίο δημοκρατικό ζήτημα», τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος από το βήμα συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας χθες το απόγευμα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε με αφορμή την έναρξη διαλόγου που εγκαινιάστηκε το βράδυ στο Δημαρχείο Βόλου από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και την Κοινωνική Συμφωνία, με φόντο το νομοσχέδιο, με τον παρελκυστικό -όπως τονίστηκε- τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το οποίο -όπως καταγγέλθηκε- στοχεύει στην πλήρη εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση εκτεταμένων παράκτιων περιοχών της χώρας.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο κ. Στέφανος Σαμοΐλης, βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού και της Επιτροπής Οικονομικών, αρμοδιότητα της οποίας είναι το ΤΑΙΠΕΔ και ο Αιγιαλός.

Ο κ. Σαμοΐλης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ιδιαίτερης πατρίδας του, όπου επιχειρήθηκε η πρώτη αξιοποίηση τμήματος του Αιγιαλού. Πρόκειται για την παραλία Ερημίτης Κέρκυρας, ενάντια στο ξεπούλημα της οποίας αντιστάθηκαν κάτοικοι και φορείς τόσο με τη φυσική τους παρουσία στο χώρο, όσο και με την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη. «Ουσιαστικά οι δρόμοι που υπάρχουν ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι δύο: ο αγώνας και τα δικαστήρια. Ο συνδυασμός και των δύο μπορεί να φέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα», είπε ο κ. Σαμοΐλης, ενώ κάλεσε σε εγρήγορση και τις νεοεκλεγείσες δημοτικές αρχές.

Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η δημόσια περιουσία είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο θα πρέπει να προστατευτεί. «Η πολιτική που εφαρμόζεται είναι αντιαναπτυξιακή. Τα χρήματα που θα προέλθουν από την αξιοποίηση του αιγιαλού θα πάνε στη μαύρη τρύπα του χρέους, χωρίς να διατεθεί ούτε ευρώ για τις κοινωνικές ανάγκες. Πρόκειται για οριζόντιο ξεπούλημα φιλέτων για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων – φιλικών προς τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο ίδιος.

Στο σφυρί φιλέτα της Μαγνησίας

Στα φιλέτα της Μαγνησίας που βγαίνουν στο σφυρί επικέντρωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του νομού Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Πρόκειται για 11 περιπτώσεις ακινήτων στο νομό, που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των 77 εκ. μέτρων ακτογραμμής, στα οποία έχει μπει πινακίδα «πωλείται».

«Πρέπει να υπερασπιστούμε τον αιγιαλό της Μαγνησίας. Το δίλημμα δεν είναι τσιμεντοποίηση ή εγκατάλειψη. Ολοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Συνιστά παραβίαση συνταγματικών ελευθεριών και παραβίαση της Συνθήκης της Βαρκελώνης η αξιοποίηση των παραλιών προς όφελος των αετονύχηδων επενδυτών, αντί προς όφελος της κοινωνίας», υπογράμμισε ο κ. Μεϊκόπουλος, προσθέτοντας ότι η τσιμεντοποίηση υποβαθμίζει το τουριστικό προϊόν και άρα καταδικάζει την όποια προσπάθεια ανάπτυξης της χώρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου