ΤΟΠΙΚΑ

Η τέχνη εξαλείφει την ξενοφοβία

η-τέχνη-εξαλείφει-την-ξενοφοβία-851206

Η ανάγκη ενσωμάτωσης των μεταναστών στο κοινωνικό σύνολο και η επί ίσοις όροις επικοινωνία, με επίκεντρο την τέχνη και τον πολιτισμό, είναι τα βασικά μηνύματα αλλά και οι στόχοι της διημερίδας που θα “φιλοξενηθεί” σήμερα και αύριο στην Παλιά Ηλεκτρική. Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών ενώνει τον βηματισμό του με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, τον ΚΟΔΒ και τους αλλοδαπούς μετανάστες, δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να προβληματιστεί δημιουργικά πάνω σε θέματα μετανάστευσης. Με αφορμή τις εκδηλώσεις που ξεκινούν σήμερα, οι εμπνευστές τους παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας από κοινού τη σημασία της γνωριμίας και επικοινωνίας μεταξύ των λαών. Μιλώντας κατ αρχάς ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου Αντώνης Καφρίτσας, τόνισε ότι “οι μετανάστες, που ζουν δίπλα μας, είναι ισάξιοι με μας και πρέπει να μάθουμε τα πιστεύω, τα βιώματα και τις καταβολές τους” για να προσθέσει “το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου θα είναι πάντα αρωγός κάθε παρόμοιας προσπάθειας, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια”.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Απόστολος Μούσιος αναφέρθηκε στη σημασία της πολιτιστικής ομάδας που δημιουργήθηκε στους κόλπους του Συλλόγου, τονίζοντας παράλληλα “έχουμε τα ίδια προβλήματα και κοινά οράματα με τους μετανάστες. Είναι καιρός να τα μοιραστούμε, να βρούμε κοινό βηματισμό και να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα του παρελθόντος”. Ο κ. Μούσιος ανέλυσε τα οφέλη που προκύπτουν από την εκπαίδευση, το βιβλίο και τη βιωματική μάθηση, σημειώνοντας ότι “η τέχνη συμβάλλει στην κατάργηση των εμποδίων και οφείλουμε να δώσουμε νέα ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους”.
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Γιάννης Τζήκας, μέλος της πολιτιστικής ομάδας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια, επεσήμανε ότι “η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δίνει στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να αναπτύξουν δημιουργικές δράσεις, επικοινωνώντας με την κοινωνία και εκτός των σχολικών τειχών. Την τελευταία 15ετία, προσέθεσε, έχουν έλθει χιλιάδες μετανάστες στην χώρα μας, φοιτούν εκατοντάδες μεταναστόπουλα στα Δημοτικά Σχολεία, άρα έχουμε κι ένα λόγο επιπλέον να έρθουμε περισσότερο σε επαφή με τους γονείς των παιδιών κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε”. Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρέστησαν επίσης ο Μιχάλης Κρομμύδας, και η Γιώτα Θεολογίδου, ενεργό μέλος του Συλλόγου και πρωταγωνίστρια του θεατρικού που θα παρουσιαστεί, η οποία αναφέρθηκε στον μονόλογο που θα ερμηνεύσει και αφορά στην δραματική ιστορία μιας Ουκρανής.
Οι μετανάστες Τεούτα Ρουσίτι από την Αλβανία, Μαρίνα Ιβάνοβα από τη Βουλγαρία και Αποστόλης από την Παλαιστίνη εξέφρασαν, όπως και οι προλαλήσαντες εξάλλου, τις ευχαριστίες τους σε όλους τους φορείς, το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και τον καλλιτεχνικό του Διευθυντή Σπύρο Μαβίδη, για την ευκαιρία που δίνεται στους μετανάστες να εκφράσουν τα πολιτιστικά τους βιώματα στην τοπική κοινωνία, χαρακτηρίζοντας “καθοριστικό και ιστορικής σημασίας βήμα, την κοινή πρωτοβουλία”. Αντί επιλόγου καταγράφεται η άποψη του κ. Μαβίδη ότι “ο φόβος είναι δημιούργημα του άγνωστου και η γνωριμία μεταξύ των δύο πλευρών, ντόπιων και μεταναστών, θα συμβάλει στην άρση της ξενοφοβίας”.

Το πρόγραμμα
Σήμερα ξεκινούν οι εργασίες της διημερίδας με θέμα “Τέχνη και μετανάστευση” που διοργανώνει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας, με τη συνεργασία του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου, του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου και αλλοδαπών μεταναστών, στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει, αναλυτικότερα, συναυλία από το μουσικό σχήμα “Αριάδνη” και μουσικά σχήματα μεταναστών 8.00 μ.μ- 9.00 μ.μ. Αμέσως μετά θα παρουσιαστεί ο θεατρικός μονόλογος της Μάρως Δούκα με τίτλο “Σας αρέσει ο Μπραμς;” με την Γιώτα Θεολογίδου (9.00-10.00).
Την παράσταση σκηνοθετεί και προλογίζει ο Σπύρος Μαβίδης. Τα σκηνικά και κοστούμια δημιούργησε η Κατερίνα Κανελλοπούλου και τους φωτισμούς ο Κώστας Τατάκος. Ο μονόλογος αυτός παρουσιάστηκε το 2001 από τον Κυριάκο Κατζουράκη, με την Κάτια Γέρου στο ρόλο της μετανάστριας, με τον γενικό τίτλο «Ο Δρόμος προς τη Δύση» και πραγματεύεται την ιστορία μίας ρωσίδας μετανάστριας στην Ελλάδα, τη δεκαετία του 1990. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Αύριο Σάββατο 8 Νοεμβρίου στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωση με ομιλητές τους Παντελή Μπουκάλα, δημοσιογράφο-συγγραφέα και Βασίλη Γκουρογιάννη, συγγραφέα. Και τις δύο ημέρες θα παρουσιαστεί για τους επισκέπτες έκθεση ζωγραφικής με έργα μεταναστών και μαθητών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου