ΤΟΠΙΚΑ

Ποιους ωφελεί η πτώση των επιτοκίων

ποιους-ωφελεί-η-πτώση-των-επιτοκίων-851206

Τα μέτρα ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος πρέπει να συνδυαστούν με τη διευκόλυνση των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, τονίζει το Επιμελητήριο Μαγνησίας, ταυτιζόμενο με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών.
Παράλληλα σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Μαγνησίας ζητεί την εγγύηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων κατ’ αναλογία με την εγγύηση των καταθέσεων των φυσικών προσώπων.
Θεωρεί επίσης επιτακτική ανάγκη την άμεση υλοποίηση της χρηματοδότησης ΜΜΕ μέσω των Global loans της Ευρωπαϊκής τράπεζας Επενδύσεων (ΕτΕ) με απλές διαδικασίες αλλά και εξασφάλιση πιστώσεων αυτής της κατηγορίας προς τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατ’ αναλογία της αριθμητικής δυναμικότητάς τους στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα.
Προτείνει δε, στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου στήριξης των τραπεζών και των παρεχόμενων εγγυήσεων του Δημοσίου, ένα μέρος να κατευθύνεται αποκλειστικά προς δανειοδότηση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα της απόφασης ΝΕ197/1978 με συμμετοχή των Επιμελητηρίων της χώρας στις διαδικασίες.
Τέλος το Επιμελητήριο Μαγνησίας υπογραμμίζει ότι «οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης στην πραγματική οικονομία της χώρας μας θα είναι αναπόφευκτες και πολυδιάστατες σε όλο το εύρος της οικονομίας, με κύρια πληττόμενες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους αλλά και να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές λειτουργίες τους».
Εν τω μεταξύ ανάσα σε χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες αναμένεται να αποτελέσει μια πιθανή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ευρέως ανέμεναν χθες οι αγορές, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλωντ Τρισέ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου