ΤΟΠΙΚΑ

Διακοπές σε… δύο τροχούς ~ ΟΙ ΟΡΘΟΠΕΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

διακοπές-σε-δύο-τροχούς-οι-ορθοπετα-189954

Ολο και περισσότεροι επιλέγουν αναγκαστικά το ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους

Προσφιλές μέσο μεταφοράς είναι για πολλούς συμπολίτες το ποδήλατο, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Η περίοδος της κρίσης έχει «παροπλίσει» αρκετά ΙΧ και μηχανές μεγάλου κυβισμού, λόγω βενζίνης, οδηγώντας αρκετούς οδηγούς στη λύση του ποδηλάτου, η οποία είναι ανέξοδη και επιπλέον φιλική προς το περιβάλλον.

Συμπολίτες οι οποίοι συμμετέχουν με ενθουσιασμό στην καθιερωμένη, πλέον, ποδηλατοπορεία που πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη βράδυ στο Βόλο, μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τους λόγους που τους οδήγησαν στην καθημερινή χρήση του ποδηλάτου, το οποίο, όπως επισημαίνουν, είναι πιστός σύντροφος ακόμη και στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο 23χρονος Ευριπίδης Οικονομίδης, μαθητής Λυκείου, χρησιμοποιεί από μικρό παιδί το ποδήλατο για τις μετακινήσεις του και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «οι καταστάσεις που ζούμε, με ξανάφεραν στο ποδήλατο, γιατί δεν υπάρχουν δουλειές, τα λεφτά είναι λιγοστά και αναγκαστικά έγινε ξανά μέσο μεταφοράς όπως παλιά, γιατί δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε ούτε με αυτοκίνητο, ούτε με μηχανάκι, ούτε με το αστικό λεωφορείο».

Ο ίδιος χρησιμοποιεί το ποδήλατο όλο το χρόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη κι όταν βρέχει. Τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη χρήση του ποδηλάτου είναι πολλά κι όπως εξηγεί ο νεαρός Ευριπίδης «το χρησιμοποιώ λόγω κρίσης, αλλά μου αρέσει παράλληλα η βραδινή βόλτα, στην Ερμού ή στην παραλία, όπου βλέπεις άλλα πράγματα που δεν τα προσέχεις σε άλλη περίπτωση, ηρεμείς, χαλαρώνεις, ξεφεύγεις από τη ρουτίνα».

Ο 18χρονος Βασίλης Γούβαλης, μαθητής νυχτερινού λυκείου, είναι συνδεδεμένος από παιδί με το ποδήλατο κι όπως υπογραμμίζει «είναι μέρος της ζωής μου, με βοηθάει να διατηρούμαι σε φυσική κατάσταση, με το ποδήλατο βλέπεις ένα διαφορετικό κόσμο και πολλά ακόμη που δεν μπορείς να διακρίνεις στο αυτοκίνητο».

Οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες είναι ο βασικότερος λόγος που ωθεί τους περισσότερους στη χρήση του ποδηλάτου, ενώ όπως τονίζει ο 18χρονος συμπολίτης «δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για βενζίνες ούτε για περιττά έξοδα. Με το ποδήλατο πάω στο μάρκετ, με το ποδήλατο πηγαίνω όπου χρειάζεται, με το ποδήλατο θα πάω μια βόλτα για να ξεφύγω από την καθημερινή ρουτίνα ή στη θάλασσα για μπάνιο».

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αναμφίβολα προβληματίζει το Βασίλη, ο οποίος τονίζει ότι «ο κόσμος βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο γιατί δεν υπάρχουν δουλειές. Οι οικογενειάρχες έχουν ως πρώτη προτεραιότητα πως θα φάει η οικογένεια, όχι πως θα βάλουν βενζίνη στο αμάξι. Γι’ αυτό αρκετοί χρησιμοποιούν πλέον το ποδήλατο, για λόγους οικονομίας».

Ανέξοδη άσκηση

Ο 22χρονος Γιώργος Κεχριώτης είναι άνεργος αρκετό καιρό. «Η καθημερινότητα με έχει στρέψει στο ποδήλατο. Μου αρέσει ως χόμπι, μου αρέσει να κάνω βόλτες, γενικά είναι κάτι ευχάριστο για μένα. Το ποδήλατο βασικά είναι η ζωή μου, μου αρέσει πάρα πολύ να κάνω βόλτες με το ποδήλατο, που είναι το βασικό μέσο μετακίνησης, για μένα τουλάχιστον» όπως ομολογεί ο ίδιος. Οι ορθοπεταλιές είναι μέρος της καθημερινότητάς του, πάνω και πέρα από εποχές, ενώ όπως υπογραμμίζει ο νεαρός συμπολίτης ποδηλάτης «το χρησιμοποιώ χειμώνα – καλοκαίρι, δεν με ενοχλούν οι δύσκολες μέρες όταν βρέχει και κάποιες φορές, όταν δεν γίνεται διαφορετικά, χρησιμοποιώ την αστική συγκοινωνία». Το ποδήλατο είναι άσκηση, είναι μια ευχάριστη ενασχόληση για το ίδιο, που τον βοηθάει να χαλαρώνει και να ξεφύγει από δύσκολες, ενδεχομένως, περιστάσεις.

Η 19χρονη Σωτηρία Ζαβαλάρη σπουδάζει στη Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού στη Θεσσαλονίκη και προσδοκία της είναι να σταδιοδρομήσει στον τομέα που επέλεξε. «Αρχικά πρέπει να μας δοθούν ευκαιρίες και να βρούμε καράβι, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη σχολή και μετά βλέπουμε» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Το ποδήλατο είναι αγαπημένη συνήθεια από την παιδική ηλικία κι όπως εξηγεί η ίδια «από μικρή είχα ποδήλατο και παίζαμε όλοι μαζί στη γειτονιά μου, Πλέον το υιοθετώ και στην καθημερινότητά μου, προκειμένου να αποφύγω τις μετακινήσεις με το αστικό λεωφορείο ή κάποιο άλλο μέσο». Το ποδήλατο είναι το μέσο «για να ξεφύγεις από την κρίση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορείς να πας πουθενά», τονίζει η νεαρή συμπολίτισσα.

Κατ’ ανάγκη χρησιμοποιεί το ποδήλατο και ο 21χρονος Γιάννης Καουνάς, ο οποίος σπουδάζει στη Σχολή Πλοιάρχων του Εμπορικού Ναυτικού στη Θεσσαλονίκη. «Βασικά είναι ωραία εμπειρία, αλλά είναι και αναγκαίο μέσο προκειμένου να πηγαίνεις οπουδήποτε» εξηγεί ο ίδιος. Το χρησιμοποιεί τα δέκα τελευταία χρόνια, προς αποφυγή περιττών εξόδων, τα οποία απορρέουν από τη χρήση αυτοκινήτου ή μηχανοκίνητου δίτροχου, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι άσκηση, είναι οικονομικό μέσο, πας πιο γρήγορα στον προορισμό σου, και είναι ο πιο υγιεινός και ανέξοδος τρόπος για να γυμναστείς, διότι δεν υπάρχουν επιπλέον χρήματα να διαθέσουμε για το γυμναστήριο». Ο ίδιος σημειώνει παράλληλα πως «όλοι καταφεύγουμε στη λύση του ποδηλάτου, γιατί είναι ένα μέσο που μας βοηθάει να χαλαρώνουμε και να ξεφύγουμε από το άγχος της καθημερινότητας».

Από αριστερά διακρίνονται οι Γιώργος Κεχριώτης, Σωτηρία Ζαβαλάρη και Γιάννης Καουνάς

Οι Ευριπίδης Οικονομίδης και Βασίλης Γούβαλης

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου