ΤΟΠΙΚΑ

Οι μονάδες αφαλάτωσης έσωσαν το Βόλο ~ ΠΕΡΙ ΤΑ 5.000 Κ.Μ. ΝΕΡΟΥ ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ

οι-μονάδες-αφαλάτωσης-έσωσαν-το-βόλο-π-190274

Πριν από μια δεκαετία τα χλωριόντα «πετούσαν» σε ύψη των 700 mg/l

Η ποιοτική μετά την ποσοτική υποβάθμιση του πόσιμου νερού στο Βόλο, προκάλεσε προσφάτως την παρέμβαση της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, η οποία δίνει προθεσμία μόλις δύο μηνών στη ΔΕΥΑΜΒ για την αποκατάσταση του προβλήματος με τα χλωριόντα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι τιμές των χλωριόντων στο νερό που πίνει ο Βόλος, οι συγκεντρώσεις των οποίων πέταξαν σε ύψη πάνω από τις ανώτατες ενδεικτικές των 250 mg/l, σηματοδότησαν την κινητοποίηση των τοπικών υγειονομικών αρχών, που μάλιστα συνιστούν σε νεφροπαθείς και υπερτασικούς να αποφεύγουν την κατανάλωση νερού από τη βρύση.

Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα με τα χλωριόντα, που σε βάθος χρόνου δρουν αρνητικά στην ανθρώπινη υγεία ιδίως των χρονίων πασχόντων από υπέρταση ή νεφροπαθών, θα ήταν πολύ μεγαλύτερο, εάν δεν υπήρχαν οι λεγόμενες μονάδες αντίστροφης όσμωσης (μονάδες αφαλάτωσης). Η… θα ήταν πολύ μικρότερο εάν είχε γίνει στο μεσοδιάστημα η προμήθεια κι άλλων τέτοιων μονάδων επεξεργασίας υφάλμυρου νερού για τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού που διοχετεύεται στις βρύσες των νοικοκυριών του Βόλου.

Τρεις μονάδες αφαλάτωσης

Το δίκτυο ύδρευσης του Βόλου ενισχύεται με σχεδόν 5.000 κ.μ. νερού ημερησίως από τη λειτουργία των τριών μονάδων αντίστροφης όσμωσης. Είναι ουσιαστικά η ποσότητα νερού που λείπει από το δίκτυο από γεωτρήσεις και πηγαία νερά, εξαιτίας της λειψυδρίας.

«Οι συγκεκριμένες μονάδες δίνουν εν μέρει λύση στο πρόβλημα των χλωριόντων. Εάν δεν υπήρχαν τα χλωριόντα θα ήταν σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη», παρατηρεί ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρης Οικονομίδης.

Συγκεκριμένα, 75 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα, επεξεργάζεται η μονάδα αντίστροφης όσμωσης στη θέση Λατομείο. Επιπλέον 60κ.μ. νερού την ώρα, η αντίστοιχη μονάδα αφαλάτωσης στη θέση Σαρακηνός, ενώ άλλα 70κ.μ. νερού την ώρα, επεξεργάζεται η μονάδα κοντά στο Γηροκομείο.

Οι δε συγκεντρώσεις στα χλωριόντα κυμαίνονται από 21 έως 26 mg/l, κάτι που σημαίνει ότι το αφαλατωμένο νερό, είναι πολύ πιο ποιοτικό από αυτό που καταλήγει στις βρύσες μέσω γεωτρήσεων.

«Μέσα από τις μονάδες βελτιώνεται σημαντικά η ποιότητα νερού», πρόσθεσε ο κ. Οικονομίδης.

Πραγματικότητα το 2009

Οι μονάδες αφαλάτωσης, έγιναν πραγματικότητα για το Βόλο το 2009 επί Δημαρχίας Αλέκου Βούλγαρη, που ήταν και Πρόεδρος στη ΔΕΥΑΜΒ. Μέχρι τότε, τη συγκεκριμένη τεχνική επεξεργασίας του νερού, η πόλη τη γνώριζε από τη λειτουργία της σε χώρες όπως το Ισραήλ και η Κύπρος.

Το έλλειμμα στο υδατικό ισοζύγιο που απασχολεί τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια τη ΔΕΥΑΜΒ, είχε ως αποτέλεσμα η τεχνογνωσία να φθάσει στην πόλη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός προμήθειας των μονάδων αντίστροφης όσμωσης ανήλθε σε 495.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν ημερήσια δυνατότητα επεξεργασίας σχεδόν 5.000 κυβικών μέτρων υφάλμυρου νερού και τοποθετήθηκαν σε τρεις γεωτρήσεις, από τις οποίες αντλείται νερό υποβαθμισμένης ποιότητας.
Η μονάδα αντίστροφης όσμωσης στηρίζεται στην τεχνική σύμφωνα με την οποία το υφάλμυρο νερό τρέχει με μεγάλη πίεση, τουλάχιστον 18 bar, μέσα από ειδικές μεμβράνες από πορώδες υλικό, το οποίο και κατακρατά τα ιόντα του χλωριούχου νατρίου. Οι μεμβράνες έχουν διάρκεια ζωής ένα χρόνο πλήρους λειτουργίας και μετά αντικαθίστανται από νέες.

Εκτοτε…τίποτα

Πριν τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, είχαν καταγραφτεί συγκεντρώσεις χλωριόντων ακόμη και 700 mg/l! Το πρόβλημα λύθηκε μόνο κατά ένα μέρος…

Εκτοτε τίποτα άλλο δεν έγινε για την επίλυση του υδατικού προβλήματος. Νέες μεγαλύτερες μονάδες ή άλλα έργα για την ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης, έμειναν στα χαρτιά, με αποτέλεσμα, την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού του Βόλου.

Μέσα στην εβδομάδα, την υποβάθμιση του νερού, ήρθε να επιβεβαιώσει μετά τις ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΜΒ και η Διεύθυνση Υγείας της ΠΕΜ. Επόπτες υγείας, προχώρησαν σε δειγματοληψίες νερού από το δίκτυο ύδρευσης του Βόλου. Τα δείγματα δόθηκαν για ανάλυση και ήρθαν να πιστοποιήσουν το πρόβλημα των χλωριόντων. Σύμφωνα με τη Διευθύντρια Υγείας Μαγνησίας, Χρυσούλα Κολημήτρα, στο ημερήσιο μείγμα νερού τα χλωριόντα ξεπέρασαν κατά πολύ την ενδεικτική τιμή των 250 mg/l και σε ορισμένες περιοχές άγγιξαν, ακόμη και ξεπέρασαν τα 300 mg/l.

Αυτό σημαίνει ότι το πόσιμο νερό είναι πλήρως υποβαθμισμένο ως προς την ποιότητά του. Η Διεύθυνση Υγείας, με έγγραφό της προς τη ΔΕΥΑΜΒ, ζητά να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμιση της ποιότητας του πόσιμου νερού. Δίνεται χρονικό περιθώριο δύο μηνών το ανώτερο, προκειμένου η ΔΕΥΑΜΒ να προχωρήσει σε μέτρα αποκατάστασης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου