ΤΟΠΙΚΑ

Μπορεί να αλλάξει ο κόσμος;

μπορεί-να-αλλάξει-ο-κόσμος-851206

Μία από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία τους έγραψαν οι ΗΠΑ, εκλέγοντας θριαμβευτικά τον πρώτο μαύρο πρόεδρο της χώρας. Ο Μπαράκ Ομπάμα με εντυπωσιακή νίκη είναι ο 44ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς εξασφάλισε 338 εκλέκτορες, έναντι 156 του αντιπάλου του.
«Απόψε, εξαιτίας αυτού που πετύχαμε στις εκλογές, η αλλαγή ήρθε στην Αμερική» είπε ο Ομπάμα, μιλώντας σε ένα ογκώδες πλήθος στο πάρκο του Σικάγο. «Είμαι γεμάτος ελπίδα ότι θα φτάσουμε στον τελικό στόχο, να ξαναχτίσουμε μαζί μία καλύτερη Αμερική. Αυτό που ξεκίνησε πριν από 21 μήνες, δεν τελειώνει απόψε. Είναι η μεγάλη μας ευκαιρία για την αλλαγή και αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς εσάς» πρόσθεσε.
Ο Μακέιν παραδέχθηκε την ήττα, χαρακτήρισε ιστορική την εκλογή Ομπάμα και υποσχέθηκε ότι «θα εργαστούμε όλοι μαζί».
Στο 66% η συμμετοχή
Το 66% των αμερικανών ψηφοφόρων έλαβε μέρος στις προεδρικές εκλογές της Τρίτης, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχής μετά το 1908, σύμφωνα με την ιστοσελίδα RealClearPolitics.

Το 1960 το ποσοστό συμμετοχής κατά την εκλογή του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι είχε φθάσει το 63,1%. Το 2004 κατά την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους το ποσοστό συμμετοχής ήταν 55,3%.
«Οι ΗΠΑ μπορούν να αλλάξουν, ναι μπορούμε»
«Απόψε, εξαιτίας αυτού που πετύχαμε στις εκλογές, η αλλαγή ήρθε στην Αμερική» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εμφανίστηκε μαζί με τη σύζυγο και τις δύο κόρες στο βήμα που είχε στηθεί στο πάρκο του Σικάγο και αποθεώθηκε από περίπου ένα εκατομμύριο οπαδών του, που είχε συγκεντρωθεί.

«Κανείς πλέον δεν αμφιβάλει ότι οι ΗΠΑ είναι ο τόπος, όπου όλα είναι πιθανά» είπε, ξεκινώντας την ομιλία του και επεσήμανε τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο έστειλαν ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο: «Δεν είμαστε κόκκινες ή μπλε πολιτείες, είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες».
Στη συνέχεια συνεχάρη τον αντίπαλό του: «Δέχθηκα ένα πολύ ευγενικό τηλεφώνημα από τον Τζον Μακέιν» είπε, πλέκοντας το εγκώμιο του αντιπάλου του, τον οποίο κάλεσε σε συνεργασία για το καλό της χώρας.
Ευχαρίστησε τον νέο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς επίσης τη «μεγάλη αγάπη της ζωής» του, τη νέα πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα και τις δύο κόρες του. Ξεχωριστό ευχαριστώ είπε στη γιαγιά του, που έφυγε πριν από μία ημέρα από τη ζωή, καθώς και στην υπόλοιπη οικογένειά του. Το εγκώμιο έπλεξε επίσης στους στενούς του συνεργάτες.
Παραδοχή της ήττας

«Ο λαός των ΗΠΑ μίλησε καθαρά» τόνισε ο Τζον Μακέιν, ο οποίος χαρακτήρισε ιστορική την εκλογική διαδικασία: «Ο Ομπάμα πέτυχε κάτι εξαιρετικό για τη χώρα και τον εαυτό του» είπε. Και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολες οι στιγμές που ζούμε και καλώ τον νέο πρόεδρο να εργαστεί σκληρά για την αντιμετώπισή τους. Προσφέρουμε στο νέο πρόεδρο την καλή μας πίστη και να εργαστούμε όλοι μαζί. Όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας, όλοι είμαστε Αμερικάνοι».
Ο Μακέιν ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα, τονίζοντας ότι «η αποτυχία είναι δική μου και όχι δική σας (σ.σ: των ψηφοφόρων τους).

Η μεγάλη νίκη

Ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα εξασφαλίζει πολλές περισσότερες από τις 270 εκλεκτορικές ψήφους επί συνόλου 538 που χρειαζόταν για να κερδίσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του.

Τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος, και όχι η λαϊκή ψήφος, αναδεικνύουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Οι εκλεκτορικές ψήφοι αντιστοιχούν σε καθεμιά από τις 51 πολιτείες και την περιφέρεια της Κολούμπια.
Ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε το Οχάιο (20 εκλέκτορες), μια πολιτεία-κλειδί που έχει υποστηρίξει τον νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών σε όλες τις ψηφοφορίες μετά το 1964. Το Οχάιο υπήρξε πολιτεία-κλειδί στη νίκη του Τζορτζ Μπους το 2004. Μεγάλο κέρδος αποτελεί η επικράτηση στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, που δίνει στον Ομπάμα 21 εκλέκτορες. Στη συνέχεια κέρδισε και την Φλόριδα, κλειδώνοντας επί της ουσίας τη μεγάλη νίκη.

Σε 48 πολιτείες και την Ουάσινγκτον, στον υποψήφιο που κερδίζει τη λαϊκή ψήφο κατανέμεται το σύνολο των εκλεκτορικών ψήφων στη Νεμπράσκα και το Μέην ισχύει αναλογικό σύστημα κατανομής τους.

Αναλυτικά οι πολιτείες
Πολιτείες που κέρδισε ο Ομπάμα:
Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη, Φλόριντα, Πενσιλβάνια, Ιλινόι, Οχάιο, Μίσιγκαν, Νιου Τζέρσι, Βιρτζίνια, Μασαχουσέτη, Ουάσινγκτον, Ουισκόνσιν, Μινεσότα, Κολοράντο, Όρεγκον, Κονέκτικατ, Αϊόβα, Μέριλαντ, Νεβάδα, Νέο Μεξικό, Μέην, Ρόουντ Άιλαντ, Χαβάη, Νιού Χάμσιρ, Περιφέρεια της Κολούμπια, Βερμόντ, Ντέλαγουερ, Ουάσινγκτον, Βερμόντ

Πολιτείες που κέρδισε ο Μακέιν:
Τέξας, Τζώρτζια, Τενεσί, Αριζόνα, Λουιζιάνα, Αλαμπάμα, Νότια Καρολίνα, Κεντάκι, Οκλαχόμα, Αρκάνσας, Μισισιπή, Κάνσας, Δυτική Βιρτζίνια, Γιούτα, Αϊνταχο, Νεμπράσκα, Γουαϊόμινγκ, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα

Γερουσία- Βουλή
Οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν μια άνετη πλειοψηφία στο Κονγκρέσο, ενισχύοντας κατά πέντε έδρες την πλειοψηφία τους στη Γερουσία (56 έδρες έναντι 40 για τους Ρεπουμπλικανούς) και κατά τουλάχιστον13 έδρες την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων (239 έναντι 156 για τους Ρεπουμπλικανούς) σύμφωνα με τις προβλέψεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Από το 2006, οι 49 δημοκρατικοί γερουσιαστές ήταν εξαρτημένοι από τους δύο ανεξάρτητους συναδέλφους τους κατά τις ψηφοφορίες για να εξασφαλίζουν πλειοψηφία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 62% όσων ψήφισαν, εκτίμησαν την οικονομία, ως το σημαντικότερο θέμα για την επιλογή τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου