ΤΟΠΙΚΑ

Σε κάθετη πτώση η οικοδομή στη Μαγνησία

σε-κάθετη-πτώση-η-οικοδομή-στη-μαγνησί-851206

Μεροκάματο με το «τουφέκι…» για τους οικοδόμους στο Βόλο.
Σε ελεύθερη πτώση ο κλάδος της οικοδομής στη Μαγνησία. Εκατοντάδες οικοδόμοι και εργαζόμενοι σε συναφή επαγγέλματα ζούνε με τον εφιάλτη της αυξανόμενης ανεργίας, ενώ εντείνεται η ανησυχία λόγω και της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με στοιχεία του συνδικάτου των οικοδόμων η απασχόληση στην οικοδομή σε σχέση με πέρυσι έχει μειωθεί κατά 50%.
Αρκετοί εργολάβοι εξάλλου επικαλούνται τα προβλήματα αυτά για να μην πληρώσουν μεροκάματα και υπερωρίες βάσει των συλλογικών συμβάσεων και να μην παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη. Ενδεικτικά αναφέρει ότι δίδονται μεροκάματα των 35-55 ευρώ, όταν οι συλλογικές συμβάσεις ορίζουν από 50 έως 79 ευρώ.
“Η κατάσταση είναι τραγική, επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συνδικάτου Βάιος Λαγοδόντης, που σημειώνει ότι εάν δεν υπήρχαν σε εξέλιξη και ορισμένα έργα όπως ο Περιφερειακός και το έργο Χάνια- Κισσός, η κατάσταση θα ήταν απελπιστική.
Στη Μαγνησία απασχολούνται σε οικοδομικά έργα περίπου 9.000 αλλοδαποί, ενώ 4.500 είναι τα εγγεγραμένα μέλη στο συνδικάτο του νομού.Ο κλάδος, ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσε ένα από τα πιο δυναμικά στηρίγματα της οικονομικής ανάπτυξης, όχι μόνο βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά έχει και μία ραγδαία φθίνουσα πορεία, που προκαλεί πλέον έντονο προβληματισμό.
Την ίδια ώρα οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, οι τράπεζες έγιναν πιο σφιχτές στις διαδικασίες δανειοδότησης, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν στην ανέγερση νέων οικοδομών.
Προσπαθούν να ξεπουλήσουν ήδη το στοκ των 2.000 περίπου έτοιμων νεόδμητων διαμερισμάτων που υπάρχουν αδιάθετα στην πόλη και το νομό.
Η αγορά έχει παγώσει και σε πολλές συνοικίες του Βόλου και της Νέας Ιωνίας δεν δίνονται νέες αντιπαροχές, αφού ζήτηση έχει περιοριστεί σε υποτυπώδη επίπεδα.

“Διψήφια μείωση”
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας σε επίπεδο Θεσσαλίας η πτώση της οικοδομής εκτιμάται στο 30%.
Εντονότατο είναι το πρόβλημα και σε Στερεά Ελλάδα με υποχώρηση 48,6%, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία από 25% και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με μείωση κατά 22,6%, ενώ μόνο στη Δυτική Ελλάδα παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 18,6%.
Η κρίση ξεκίνησε από πέρσι, αλλά εντάθηκε με την έναρξη του 2007, για να γίνει ακόμη μεγαλύτερη από τις αρχές του 2008.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Μαγνησίας Βάιο Λαγοδόντη το ανησυχητικό δεν είναι μόνον η κρίση της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και η διάρκειά της, καθώς είναι μεγαλύτερη από άλλες στο παρελθόν.
Ενδεικτικό του προβλήματος το γεγονός ότι μεγάλες μάντρες της περιοχής που ετοιμάζουν τα σίδερα για οικοδομές, έφταναν παλαιότερα να απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους. Σήμερα τα βγάζουν πέρα με ελάχιστο προσωπικό. Η ίδια εικόνα και στους «μπετατζήδες», αλλά και σε άλλες ειδικότητες που απασχολούνται γύρω από την οικοδομή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου