ΤΟΠΙΚΑ

Επεισόδιο για τα ένσημα οικοδόμων

επεισόδιο-για-τα-ένσημα-οικοδόμων-851206

Η διένεξη του ανάδοχου εργολάβου στην Πλατεία Πανεπιστημίου με εργαζόμενους του εργοταξίου προκάλεσε χθες την παρέμβαση του ΕΚΒ. Τριμερής σύσκεψη, αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί, στην Επιθέωρηση Εργασίας.

Το έργο της πλακόστρωσης έχει σταματήσει, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Στάμος πιέζει, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Χθες το πρωί τα πνεύματα οξύνθηκαν, όταν περίπου δέκα εργαζόμενοι -στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί- συγκεντρώθηκαν στο χώρο που εκτελούνται εργασίες και απαίτησαν από τον εργολάβο να τους αναγνωρίσει οικοδομικά ένσημα.
Από τον ανάδοχο κλήθηκε η Αστυνομία, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΕΚΒ και του πρώην προέδρου του συνδικάτου των οικοδόμων, που μετέβησαν στο εργοτάξιο.

Το ΕΚΒ παρενέβη μετά από καταγγελία εργαζομένων στην εργολήπτρια εταιρία, λέγοντας ότι απολύθηκαν παράνομα και καταχρηστικά (με προφορική μόνο εντολή της εταιρίας), χωρίς καν να τηρηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία (δηλαδή επίσημη καταγγελία της Σύμβασής τους στην Επιθεώρηση Εργασίας), απλά και μόνο επειδή αντέδρασαν, όταν διαπίστωσαν ότι δεν τους επικολλώνται τα προβλεπόμενα οικοδομικά ένσημα, αλλά κοινά ένσημα.

Σύμφωνα με το ΕΚΒ, που εξέδωσε και ανακοίνωση, η εταιρία ενοχλημένη από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων επιχείρησε να τρομοκρατήσει όχι μόνον τους εργαζόμενους, αλλά και τους συνδικαλιστές εκπροσώπους του ΕΚΒ (πρόεδρο και ταμία, κ.κ. Θανάση Παπαδημόπουλο, Θαν. Κωστόπουλο) και του Συνδικάτου Οικοδόμων (μέλος Δ.Σ. κ. Κώστα Σακελλαρίου) κάλεσε στο εργοτάξιο τους άνδρες της… Ασφαλείας, απαιτώντας να αποχωρήσουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από το χώρο που γίνεται το έργο.

Το ΕΚΒ καταδίκασε αυτές τις ενέργειες και σε ανακοίνωσή του καλεί την εν λόγω εταιρία να εγκαταλείψει την ολισθηρή τακτική τρομοκράτησης των εργαζομένων, συμμορφούμενη προς την εργατική νομοθεσία την οποία και, διαπιστωμένα, καταστρατηγεί βάναυσα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου