ΤΟΠΙΚΑ

Λαογραφικό Μουσείο ιστορικής σημασίας

λαογραφικό-μουσείο-ιστορικής-σημασί-851206

Παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Θεσσαλία περιλαμβάνει η έκθεση που θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο Πτελεού. Οι υπέρμαχοι του πολιτισμού και της παράδοσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά γνήσιες παραδοσιακές φορεσιές, τις οποίες απέκτησε πρόσφατα ο Δήμος Πτελεού και θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό των εκθεμάτων του Λαογραφικού Μουσείου, που εντάσσεται στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Η συλλογή απαρτίζεται από: Αντερί Πτελεού, Ανδρική Πτελεού, Νυφική Τρικερίου, Γιορτινή Τρικερίου, Κοριτσίστικη Τρικερίου, Ανδρική Πηλίου, Γυναικεία Μετσόβου, Ανδρική Μετσόβου, Γιορτινή Σκοπέλου, Νυφική Καρδίτσας, Καραγκούνα Καρδίτσας (χειμωνιάτικη), Νυφική Παλαμά, Νυφική Τρικάλων, Νυφική Σκιάθου, Γιορτινή Σκιάθου, Κοριτσίστικη Σκιάθου, Γεροντίστικη Σκιάθου, Κοστούμι Σκοτίσιο. «Πολύ μεγάλο θησαυρό» χαρακτηρίζει τις παραπάνω φορεσιές ο δήμαρχος Πτελεού κ. Πανταζής Παπαστεργίου, στον οποίο ανήκει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Όπως αναφέρει μάλιστα ο ίδιος «η έκθεση θα «φιλοξενηθεί» προσωρινά στο Δημοτικό Κατάστημα έως ότου ολοκληρωθεί ο χώρος στον οποίο θα στεγαστεί το Λαογραφικό Μουσείο. Συγκεκριμένα, εξηγεί ο δήμαρχος Πτελεού, το Μουσείο θα στεγαστεί στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου» καθώς οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα «φιλοξενηθούν» αντίστοιχα στο νέο Δημοτικό, μόλις ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Παπαστεργίου «πέρα από τη διατήρηση της παράδοσης και του πολιτισμού, ενδιαφερόμαστε όχι μόνο για το Δήμο Πτελεού αλλά και για ολόκληρη τη Θεσσαλία και πιστεύουμε ότι θα δοθούν κίνητρα σε επισκέπτες από διάφορες περιοχές οι οποίοι ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο αντικείμενο να έρθουν και να δουν από κοντά τη συλλογή και το Λαογραφικό Μουσείο που θα δημιουργηθεί». Η παράλληλη λειτουργία του Μουσείου Θαλάσσης στο Αχίλλειο, του Λαογραφικού Μουσείου και του Μουσείου Λαδιού και Ελιάς, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την τουριστική κίνηση της περιοχής κι όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Πτελεού, «θα αυξηθεί παράλληλα ο αριθμός των μαθητών που επισκέπτονται την περιοχή, προκειμένου να εκπονήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα». Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα και τις προθέσεις των ιθυνόντων, θα γίνεται με βιωματικό τρόπο η γνωριμία των επισκεπτών με την παράδοση και τα λαογραφικά στοιχεία της περιοχής, ώστε να γίνεται άμεσα κατανοητό το θέμα «παράδοση» και «πολιτισμός».
Παράλληλα με τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου, ο δήμαρχος Πτελεού έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής και γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου, εκπονείται μελέτη με τίτλο «Πολιτιστικές διαδρομές» η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. «Η μελέτη, εξηγεί ο κ. Παπαστεργίου, αφορά σε όλα τα αρχαία σημεία-θέσεις-οικήματα του Δήμου Πτελεού, ξεκινώντας από τους μυκηναϊκούς τάφους που υπάρχουν στον Πτελεό και καταλήγοντας στα νεότερα μνημεία και το Λαογραφικό Μουσείο Πτελεού, το οποίο θα στεγαστεί στο παλιό σχολείο, ηλικίας εκατό περίπου ετών». Όλα τα παραπάνω είναι αναπόσπαστα κομμάτια μιας συνολικής πολιτιστικής πρωτοβουλίας, η οποία έχει ως επίκεντρο τη διαφύλαξη των παραδοσιακών αξιών και των επιμέρους λαογραφικών στοιχείων, τα οποία συνθέτουν το σύγχρονο προφίλ της περιοχής, προς όφελος των γηγενών αλλά και των επισκεπτών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου