ΤΟΠΙΚΑ

Υποβαθμισμένη ημερίδα για το νερό

υποβαθμισμένη-ημερίδα-για-το-νερό-851206

Για τον θεσσαλικό κάμπο η λειψυδρία δεν είναι πλέον απειλή αλλά πραγματικότητα. Οι εξελίξεις διαγράφονται δυσοίωνες, αν δεν ληφθούν έστω και τώρα τα αναγκαία μέτρα στην κατεύθυνση ενιαίας, συλλογικής και ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Σε επίπεδο νομού και περιφέρειας οι δεκάδες φορείς βαδίζουν «μοναχικό δρόμο» στο θέμα της διαχείρισης του νερού. Απόρροια της τραγικής ανυπαρξίας ενιαίου συλλογικού φορέα για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση σε επίπεδο περιφέρειας, όπως άλλωστε προβλέπει και ο νόμος του 2003.
Πώς όμως οι τοπικές κοινωνίες να κατορθώσουν να συντονίσουν το βηματισμό τους, όταν η έλλειψη πολιτικής κυριαρχεί σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας;
Η παραδοχή από τον ίδιο τον διευθυντή της Διεύθυνσης Υδάτων του υπουργείου Ανάπτυξης Κ. Παπαδόπουλο σε χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε στο Volos Palace, θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων Θεσσαλίας, ο οποίος «ξεμπρόστιασε» για την απουσία του το ΥΠΕΧΩΔΕ, αν και στην ευθύνη του οποίου έχει περάσει τα τελευταία χρόνια το θέμα.
Ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για έλλειμμα ως προς την ενημέρωση εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις ενέργειες και τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με τα σχέδια διαχείρισης νερού, για έλλειμμα επικοινωνίας και για σοβαρό έλλειμμα θεσμικών συντονιστικών οργάνων.
«Καμπανάκι» για τη δραματική καθυστέρηση ενιαίου σχεδίου διαχείρισης έκρουσαν στη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας στο σύνολό τους οι ομιλητές και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων.

Υστέρηση σε έργα

Η κατάσταση διαγράφεται ιδιαίτερα κρίσιμη, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε εκρηκτικές και μη αναστρέψιμες εξελίξεις, υπογράμμισε ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημ. Μεργιαλής, μιλώντας για τραγική υστέρηση σε έργα αποταμίευσης των επιφανειακών νερών και εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα.
«Η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι από τις λίγες περιφέρειες στη χώρα, που συγκροτεί μια αυτόνομη υδρολογική λεκάνη. Αυτό θα μπορούσε από μόνο του να αποτελέσει εδώ και χρόνια μια αντικειμενική βάση για ένα ενιαίο σχέδιο διαχείρισης, που θα κατέληγε σε μια σειρά έργων, δίχως τοπικιστικά και μικροκομματικά κριτήρια, που σε συνδυασμό την μερική εκτροπή του Αχελώου θα βοηθούσε ένα θετικό ισοζύγιο», ανέφερε.
Δυστυχώς όμως, όπως είπε, αυτό δεν έγινε και εξακολουθεί και σήμερα το υδατικό ισοζύγιο σε επίπεδο περιφέρειας να παραμένει σταθερά αρνητικό. Και δεν έγινε, σύμφωνα με τον κ. Μεργιαλή, γιατί ακόμη και σήμερα με το θέμα της διαχείρισης των νερών «εξακολουθεί να ασχολείται κατά μόνας όχι συνολικά και συλλογικά, ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός φορέων, των οποίων οι αρμοδιότητες και η καθημερινή πρακτική στη διαχείριση των υδατικών πόρων, είναι αλληλοσυγκρουόμενες, γίνονται κυρίως με τοπικιστικά και όχι αντικειμενικά κριτήρια και οδηγούν σε επικαλύψεις, σπατάλη πόρων και τελικά σε αδιέξοδα».
Είναι πλέον κάτι παραπάνω από φανερό, τόνισε ο κ. Μεργιαλής, ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την ανυπαρξία ενιαίου συλλογικού φορέα για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση σε επίπεδο περιφέρειας, όπως άλλωστε προβλέπει και ο νόμος του 2003.
«Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε δίχως καμία δόση υπερβολής ότι και στη Μαγνησία, η λειψυδρία δεν είναι προ των πυλών, αλλά κυριολεκτικά μέσα από τις πύλες…», είπε χαρακτηριστικά.
Ο αντινομάρχης παρουσίασε τους τρόπους, με τους οποίους το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί: με την άμεση ολοκλήρωση όλων των μεγάλων έργων αποταμίευσης επιφανειακών νερών που έπρεπε να έχουν τελειώσει από χθες, με τη χρηματοδότηση για υλοποίηση των ομόφωνων προτάσεων του νομαρχιακού συμβουλίου που αφορούν σε μια σειρά από μικρότερες παρεμβάσεις, αλλά εξίσου ουσιαστικές, με τη χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων επεξεργασίας αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, ώστε να πάψει η ποιοτική υποβάθμιση του υπόγειου υδροφορέα, με τη συνολική και συλλογική διαχείριση των υδάτινων πόρων σε επίπεδο νομού και κυρίως σε επίπεδο περιφέρειας.

Αγώνας επιβίωσης

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων σήμερα ισοδυναμεί με τον καθημερινό και διαρκή αγώνα για την επιβίωσή μας.
Ο δήμαρχος Βόλου στάθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση εφαρμογής της οδηγίας 60/2000 της Ε.Ε., η οποία ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο που αφορά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη χώρα μας, κυρίως στη διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικής και στρατηγικής για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, που ευθύνη έχει σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας το ΥΠΕΧΩΔΕ και στη λειτουργία μηχανισμών και οργάνων για την υλοποίηση έργων.
«Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι οι συνεχείς προστριβές, ακόμη και συγκρούσεις, σε τοπικό επίπεδο όπως π.χ. για την εξασφάλιση νερών για ύδρευση στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, η ΔΕΥΑΜΒ αναγκάζεται είτε με ανταποδοτικά έργα είτε με καταβολή χρημάτων να εξασφαλίζει πηγαία νερά από το Πήλιο, που σε διαφορετική περίπτωση καταλήγουν στη θάλασσα», υπογράμμισε ο κ. Βούλγαρης.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο δήμαρχος ανέφερε ότι το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, που καλύπτει τις ανάγκες ύδρευσης σε πάνω από 130.000 κατοίκους και διοργανώνει του Μεσογειακούς του 2013, αντιμετωπίζει ακόμα και σήμερα πρόβλημα εξασφάλισης κατάλληλης ποσότητας και ποιότητας νερού για τα επόμενα χρόνια και απαρρίθμησε τις λύσεις που προτείνονται σύμφωνα με το 5ετές πρόγραμμα δράσης της ΔΕΥΑΜΒ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου