ΤΟΠΙΚΑ

Στις Βρυξέλλες για την οικονομία

στις-βρυξέλλες-για-την-οικονομία-851206

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός ο οποίος πραγματοποιεί σειρά επαφών, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στη συνέχεια θα μιλήσει από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Χανς Πέτερινγκ, σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση δέκα ετών από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Την Παρασκευή, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών των 27 χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έχει ως αντικείμενο την ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο της οικονομικής κρίσης, αναμένεται να καθοριστεί η θέση της Ε.Ε. ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης του G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στην Ουάσινγκτον.

H ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται σε κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος δήλωσε προχθές ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια και γι αυτό όπως είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να κινήσει την προβλεπόμενη κοινοτική διαδικασία για τις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Ε. σε σχετικά υψηλά επίπεδα παραμένει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η αναμενόμενη όμως επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας θα οδηγήσει στη μείωση νέων θέσεων εργασίας κατά 1% περίπου έως το 2010, ενώ αναμένεται να σημειώσει αύξηση η ανεργία. Επίσης το εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών θα συνεχίσει να κινείται πάνω από το 15% του ΑΕΠ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αποφάσισαν τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Τόσο ο Επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός και υπουργός οικονομίας του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τόνισαν με έμφαση ότι το Σύμφωνο που διέπει τις χώρες του ευρώ δεν θα καταργηθεί ούτε θα καταστρατηγηθεί.
Ωστόσο οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες άφησαν να εννοηθεί ότι η πολιτική συμφωνία των χωρών του ευρώ για εξάλειψη των κρατικών ελλειμμάτων ως το 2010 δεν ισχύει πλέον και ότι η ημερομηνία επίτευξης αυτού του στόχου θα διαφοροποιηθεί από χώρα σε χώρα. Διαφοροποιημένα θα είναι επίσης από χώρα σε χώρα και τα περιθώρια δράσεων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Οι διαφορές θα είναι συναρτημένες με τη δημοσιονομική κατάσταση της κάθε χώρας, ανέφεραν οι δύο κοινοτικοί παράγοντες.

Επίσης απέρριψαν την ιδέα για ένα γενικό σχέδιο αντιμετώπισης της ύφεσης, αλλά δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν μέτρα «στοχευμένα» και «συνεπή» προς τη δέσμευση της βοήθειας στις οικονομικές δραστηριότητες. Παράλληλα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε και την ιδέα να διοργανώνονται τακτικές σύνοδοι της ομάδος σε επίπεδο αρχηγών κρατών, όπως επιθυμούσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Την Τρίτη συνεδριάζει το Ecofin, προκείμενου να εξετάσει τους όρους χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου