ΤΟΠΙΚΑ

Φωτιές ανάβει ο αντικαπνιστικός

φωτιές-ανάβει-ο-αντικαπνιστικός-195119

Και νέα πρόστιμα ύψους 4.200 ευρώ επιβλήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης του Βόλου, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν είχαν συμμορφωθεί πλήρως με τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου. Οι φωτιές πάντως που άναψε ο νόμος, δεν φαίνεται να σβήνουν από τη… βροχή προστίμων.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Χθες, στο προσκήνιο, με ανακοίνωσή του, βγήκε ο Σύλλογος Καφέ Μπαρ Αναψυκτηρίων και κάθε είδους εστίασης Μαγνησίας, αντιδρώντας στην εφαρμογή του Νόμου, μόνο στο νομό και ζητώντας ισονομία και ισοπολιτεία.

«Η ενεργοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου από τη συμπολίτισσά μας, Ζέττα Μακρή, μόνο στη Μαγνησία όπου εκλέγεται και όχι σε όλη την Ελλάδα, είναι ρατσιστική και αντιδημοκρατική, πλήττει δε και εξοντώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ως σύλλογος θέλουμε να ενημερώσουμε την ίδια ότι το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες, όταν οι οικονομίες τους έτρεχαν με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης σε αντίθεση με τη χώρα μας, η οποία μέχρι σήμερα μετρά έξι συναπτά έτη μεγάλης ύφεσης.

Επίσης το μέτρο εφαρμόστηκε τις τελευταίες ημέρες κυρίως στο νομό μας με μεγάλη αυστηρότητα και συστηματικούς ελέγχους, δημιουργώντας την αίσθηση στους επαγγελματίες του κλάδου μας ότι υπάρχουν πολλές… Ελλάδες και επαγγελματίες πολλών ταχυτήτων. Η εφαρμογή του νόμου, κ. Υφυπουργέ όταν οι Κυβερνήσεις στις οποίες και εσείς συμμετέχετε τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν προάγει την αντισυνταγματικότητα και πολλές φορές την ανισότητα και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν σας αφήνουν περιθώρια να μιλάτε και να ζητάτε πολιτισμό», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Συλλόγου.

Για το ίδιο θέμα το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, πρόκειται να παραχωρήσει αύριο, Τετάρτη, συνέντευξη τύπου, που θα δοθεί στις 12 το μεσημέρι, στο κτίριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στη συνέντευξη τις απόψεις τους θα εκθέσουν εκπρόσωποι της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας, αλλά και περιπτερούχοι.

Εξάλλου, την επόμενη Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση στην οποία θα συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου και θα αποφασιστεί το σχέδιο δράσης.

Εξι νέα πρόστιμα

Οι έλεγχοι από τα μικτά κλιμάκια ελέγχου της Διεύθυνσης Υγείας και της Αστυνομίας, συνεχίστηκαν και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Συνολικά ελέγχθηκαν 26 επιχειρήσεις εστίασης, στο κέντρο του Βόλου, στην παραλία, τη Ν. Δημητριάδα και τη συνοικία των Παλαιών και επιβλήθηκαν έξι πρόστιμα για μη συμμόρφωση στον αντικαπνιστικό νόμο.

Σε δύο περιπτώσεις εντοπίστηκαν θαμώνες με τα τσιγάρα στα χέρια, ενώ στις υπόλοιπες είτε δεν υπήρχαν βιβλία αναφορών είτε δεν υπήρχε σήμανση για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Σημειώνεται ότι το ερχόμενο Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, μέλη του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Μαγνησίας, πρόκειται να συναντηθούν με την Υφυπουργό Υγείας, κ. Ζέττα Μακρή για να συζητήσουν για τον αντικαπνιστικό νόμο.

Νωρίτερα, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, τα μέλη του συλλόγου, καλούνται να συμμετάσχουν σε σύσκεψη στις 6 το απόγευμα, στο Toronto, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την τροποποίηση του νόμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου