ΤΟΠΙΚΑ

Παράταση για τα λογιστικά βιβλία

παράταση-για-τα-λογιστικά-βιβλία-195221

Να δοθεί παράταση εφαρμογής ενός έτους στην τήρηση των βιβλίων εσόδων – εξόδων, προκειμένου μέσα από διευκρινιστικές εγκυκλίους να ξεπεραστούν βασικά θέματα λειτουργικότητας του νόμου, ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος μαζί με άλλους πέντε προέδρους Συνεταιριστικών Οργανώσεων (Λαμίας, Λακωνίας, Καβάλας, Θεσσαλονίκης) σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα, καθώς και στους συναρμόδιους Υπουργούς με αφορμή τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος σχετικά με την τήρηση των λογιστικών βιβλίων.

Όπως τόνισε ο κ. Πρίντζος, οι αγρότεςβρίσκονται σε απόγνωση καθόσον η υποχρέωση τήρησης βιβλίων τους επιβαρύνει υπέρογκα -όπως φορολόγηση 13% από το πρώτο ευρώ, προκαταβολή φόρου 55%, καθώς και τέλος επιτηδεύματος.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου ζήτησε, αύξηση του ορίου βιβλίων Εσόδων-Εξόδων από τα 10.000,00 ευρώ στα 25.000,00 ευρώ, να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος για τον αγρότη διότι ο αγρότης δεν είναι έμπορος αλλά παραγωγός και να φορολογηθεί ο αγρότης με συντελεστή 5% επί των καθαρών κερδών προκειμένου η εκμετάλλευση να είναι βιώσιμη καθώς -όπως αναφέρει- η φορολογία με 13% και η προκαταβολή 55% είναι καταστροφική.

Πλήρη αντίθεση για το γάλα

Επίσης σχετική επιστολή διαμαρτυρία απέστειλε κ. Ν. Πρίντζος στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη, τον Αναπληρωτή Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαρακόπουλο καθώς και Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Σκορδά μεταφέροντας την αγανάκτηση του κτηνοτροφικού κόσμου για τη συζήτηση που γίνεται για την αύξηση διάρκειας ζωής του αγελαδινού γάλακτος τονίζοντας την πλήρη αντίθεσή του στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, καθόσον αυτό θα αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα για την αγελαδοτροφία.

«Θα εισρεύσουν στη χώρα μας χιλιάδες τόνοι αγελαδινού γάλακτος κατώτερης θρεπτικής αξίας λόγω αυξημένης θερμικής επεξεργασίας. Επίσης όπως και επιστημονικά έχει τεκμηριωθεί η θρεπτική αξία του γάλακτος μειώνεται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία παστερίωσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πρίντζος.

Για το θέμα του ΟΣΔΕ

Όσον αφορά το θέμα του ΟΣΔΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, επισήμανε ότι η ΕΑΣ Βόλουσυμμετέχει μαζί με σαράντα άλλες Συνεταιριστικές Οργανώσεις στο διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ΟΣΔΕ τα προσεχή επτά έτη.

Στη συνέχεια όπως διευκρινίζει, στο διαγωνισμό αυτόν μπορούν να συμμετέχουν και άλλοι φορείς αρκεί να πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η διακήρυξη.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πρίντζος, «πρόθεση της ΕΑΣ Βόλου δεν είναι να εκμεταλλευτεί συγκυρίες αλλά έχει ως πρωταρχικό της μέλημα της εξυπηρέτηση των αγροτών και την επίλυση των προβλημάτων τους, όπως έγινε πρόσφατα και με το πρόβλημα των κτηνοτρόφων της περιοχής του Αλμυρού, αναλαμβάνοντας ίσως και ευθύνες που εν της ανήκουν».

Ιδιαίτερα όμως ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου τονίζει ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να αναλάβει το ΟΣΔΕ άλλων περιοχών που εξυπηρετούνται από άλλες Συνεταιριστικές Οργανώσεις, τουναντίον πιστεύει ότι το έργο αυτό θα πρέπει να αναλάβουν οι Συνεταιριστικές Οργανώσεις που με επιτυχία τα τελευταία επτά χρόνια υλοποιούσαν το έργο και ο αγροτικός κόσμος του Θεσσαλικού χώρου έπαιρνε τις επιδοτήσεις χωρίς να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Τέλος αναφέρει ότι για το δικαίωμα υποβολής προσφοράς στον διαγωνισμό, δεν έχει λόγο τόσο ο ίδιος όσο και η Οργάνωση που εκπροσωπεί, αλλά οι προϋποθέσεις συμμετοχής προβλέπονται από τον φορέα προκήρυξης του διαγωνισμού. «Αν κάποιοι θα αποκλεισθούν από τη διαδικασία του διαγωνισμού αυτό θα γίνει λόγω των προβλεπόμενων όρων της διακήρυξης και ας αναζητηθούν προς τούτο, εκεί που πρέπει οι ευθύνες και όχι κάπου αλλού προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά», καταλήγει ο ίδιος.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου