ΤΟΠΙΚΑ

Η παχυσαρκία απειλεί το 18% παιδιών και εφήβων

η-παχυσαρκία-απειλεί-το-18-παιδιών-και-ε-851206

«Βραδυφλεγή βόμβα» αποτελεί η παχυσαρκία για ένα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα το 18% θεωρούνται υπέρβαρα, ενώ στο 70% των περιπτώσεων η παιδική παχυσαρκία φαίνεται ότι ακολουθεί τα παιδιά και στην ενήλικη ζωή τους.
Η μεγάλη απειλή για τα παιδιά, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο, θα απασχολήσουν ενημερωτική ημερίδα που συνδιοργανώνει η ΕΚΠΟΛ με τους τοπικούς φορείς.
Ειδικοί και εκπαιδευτικοί θα προσεγγίσουν διάφορες πτυχές της παχυσαρκίας και ιδιαίτερα της παιδικής παχυσαρκίας στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου, στις 6:30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου.
Την ημερίδα διοργανώνουν η Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας (υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας).
Για το σοβαρό πρόβλημα θα μιλήσουν και θα ενημερώσουν μια σειρά επιστημόνων, ενώ στη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν δεδομένα από την περιοχή της Θεσσαλίας σε δείγμα 1.800 παιδιών της Στ’ Δημοτικού για τον στιγματισμό του παχύσαρκου παιδιού.
Επιπλέον θα γίνει ενημέρωση για το ρόλο της διατροφής μέσα από τα προγράμματα Αγωγής Υγείας στο σχολείο στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη της παχυσαρκίας, ενώ θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Πρώτα βήματα για την υγιεινή ζωή» που υλοποιείται σε εννέα δημοτικά σχολεία του Βόλου σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Ανησυχητικό φαινόμενο
H αποταμίευση λίπους στον οργανισμό των παιδιών είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο, που ολοένα και εξαπλώνεται με σοβαρές συνέπειες για το παιδί και τη μετέπειτα υγεία του.
Στην Ελλάδα σήμερα το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών φθάνει το 10%, ενώ το 18% θεωρούνται υπέρβαρα (στοιχεία από το paxysarkia.gr) Η έλλειψη άσκησης και φυσικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την κακής ποιότητας τροφή και τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες (fast food, ζάχαρη και λίπη) ευνοούν την αύξηση του βάρους και την εναπόθεση λίπους στον οργανισμό. Η κληρονομικότητα, η άγνοια των γονέων και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας, συντηρούν και επιδεινώνουν το πρόβλημα. Ο ψυχισμός των παχύσαρκων παιδιών κι εφήβων επιβαρύνεται εξίσου, κι έτσι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και το κόστος στον ψυχικό κόσμο των παιδιών. Όμως μελέτη της Αμερικανικής Εταιρίας Παχυσαρκίας έχει καταδείξει ότι το 88% των γονέων δεν αντιλαμβάνεται ότι τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα κι ότι το 70% αυτών δεν ενδιαφέρονται για το βάρος των παιδιών τους. Εδώ λοιπόν έρχεται να παίξει το ρόλο του το σχολείο και οι αρμόδιοι φορείς Υγείας της Αυτοδιοίκησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου