ΤΟΠΙΚΑ

Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου παρακαταθήκη λόγων

αρχιεπισκόπου-χριστοδούλου-παρακατα-851206

Το βιβλίο με τίτλο “Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου παρακαταθήκη λόγων” που επιμελήθηκε ο Βολιώτης δημοσιογράφος–συγγραφέας κ. Δημήτρης Ριζούλης παρουσιάζουν σήμερα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου οι “Ελληνικές Εκδόσεις” και ο Δήμος Βόλου. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης και ο εκδότης κ. Νικόλαος Καραμανλής. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι: ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας, η βουλευτής κ. Ροδούλα Ζήση, ο γενικός διευθυντής Παρατηρητηρίου κοινωνικών φαινομένων της Εκκλησίας της Ελλάδος δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Ριζούλης και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιος, ενώ την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Νίκος Βαραλής.
Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μετά την κοίμηση του μακαριστού που περιλαμβάνει τις 22 ιστορικότερες ομιλίες του και φωτογραφικό υλικό. Το προλογίζει ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ το έχουν ευλογήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος και δεκάδες Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ενθρονιστήρια ομιλία, την προσφώνηση προς τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ, τις εισηγήσεις για την κάθαρση στην Εκκλησία και τις ταυτότητες, την ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο, πολλές παρεμβάσεις για θέματα εθνικά και κοινωνικά καθώς και τα τελευταία λόγια του κατά την περίοδο που ήταν ασθενής. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου “Παπασωτηρίου”.
Οπως υπογραμμίζει ο κ. Ριζούλης επιμελητής του βιβλίου, “Όσο ήταν στη ζωή ο Χριστόδουλος πολλά λόγια του περνούσαν απαρατήρητα. Ίσως επειδή θα μιλούσε ξανά την επόμενη μέρα και θα έλεγε κάτι άλλο, εξίσου ενδιαφέρον. Τότε όμως άρχισα να συνειδητοποιώ ότι ο Χριστόδουλος δε θα μας μιλήσει και πάλι αύριο από άμβωνος… Αισθάνθηκα ένα μεγάλο κενό. Δυστυχώς αν και πολλά τα κείμενά του, μου φάνηκαν τόσο λίγα… Τα λόγια του απέκτησαν στα μάτια μου άλλο βάρος. Ο Χριστόδουλος, βέβαια, είχε την ευλογία να αναγνωριστεί και να αγαπηθεί στη διάρκεια της ζωής του. Όμως, όσο και αν τον τιμήσαμε εν ζωή, νομίζω ότι ακόμα δεν έχουμε εκτιμήσει το μέγεθος του έργου του και τη σπουδαιότητα των παρακαταθηκών που μας αφήνει. Στο μέλλον θα ανατρέξουμε πολλές φορές στα κείμενά του για να διδαχτούμε, να προβληματιστούμε και να αντλήσουμε επιχειρήματα.”.
Η επιλογή των ομιλιών “ήταν πολύ δύσκολη. Πιστεύω όμως ότι αυτές που τελικά περιλαμβάνονται στο βιβλίο είναι οι ιστορικότερες παρεμβάσεις του. Επίσης αναφέρονται αρκετές φράσεις και δηλώσεις του Μακαριστού που έμειναν στην ιστορία και συζητήθηκαν.
Στόχος είναι η καταγραφή των λόγων του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου προς γνώση και μελέτη. Όχι η ωραιοποίηση καταστάσεων και γεγονότων. Η επιλογή έγινε με δημοσιογραφικά κριτήρια και όχι με το συναίσθημα. Εσείς, οι αναγνώστες, θα κρίνετε και θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Γι΄ αυτό δεν υπάρχουν κανενός είδους σχόλια –πλην αυτής της εισαγωγής- στα κείμενα. Ο λόγος του Μακαριστού είναι τόσο «δυνατός» που μιλάει από μόνος του…Ο Χριστόδουλος ήξερε τι έλεγε και γιατί το έλεγε. Γνώριζε ότι αφήνει μια βαριά κληρονομιά που θα αποτελέσει εφόδιο για όλους εμάς άλλα και για τις μελλοντικές γενιές. Ίσως γι’ αυτό «έφυγε» τόσο ήσυχος… Αιωνία του η μνήμη” επισημαίνει ο συμπολίτης δημοσιογράφος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου