ΤΟΠΙΚΑ

Αγριος καυγάς για το πακέτο του αιώνα

αγριος-καυγάς-για-το-πακέτο-του-αιώνα-851206

Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή για την Οικονομία. Η Ελλάδα είναι χωρίς προστασία στη δίνη της κρίσης η οποία έχει πρόσημο αυτό της νεοσυντήρησης και της νέας δεξιάς που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορούσε να διαχειριστεί την οικονομία σε ομαλές συνθήκες, πόσο μάλλον σήμερα σε συνθήκες κρίσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την πλευρά τους, τόνισαν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι αδιαφανές και αφερέγγυο και το μόνο που καταφέρνει είναι να ανατροφοδοτεί την κρίση.
Ο Κ. Καραμανλής επισήμανε ότι το πακέτο δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και τους φορολογούμενους, αλλά αντίθετα θα έχει θετικά αποτελέσματα για τους πολίτες, καθώς τα έσοδα που θα προκύψουν για το Δημόσιο από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο των ιδρυμάτων που θα συμμετάσχουν στο σχέδιο, ύψους 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, θα εισρεύσουν στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, καθώς επίσης θα κατευθυνθούν στις επενδύσεις.
Ακόμη ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει συμβούλιο εποπτείας για τους όρους εφαρμογής του σχεδίου και σημείωσε ότι προβλέπονται αυστηροί όροι στη λειτουργία των ιδρυμάτων που θα ενταχθούν στο σχέδιο. Ανέφερε ότι οι πόροι θα κατευθυνθούν από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια, καθώς και ότι η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών θα εξασφαλίζει τη διανομή των κερδών και τις αμοιβές των ανώτατων στελεχών των ιδρυμάτων.
Ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε απολύτως αναγκαίο για την προστασία της πραγματικής οικονομίας το πακέτο των 28 δισ. για τις τράπεζες, το οποίο συμβάλλει στην αποτροπή των κινδύνων από την εισαγόμενη αναταραχή και εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο για την αποφυγή της κρίσης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, καθώς επιχειρεί να κρύψει την αποτυχία των πολιτικών της πίσω από τη διεθνή κρίση και τόνισε ότι η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της νεοδεξιάς. «Το μοντέλο σας χρεοκόπησε. Εσείς οι νεοφιλελεύθεροι φέρατε την κρίση, εμείς οι σοσιαλιστές θα φέρουμε τη λύση» είπε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα για το σχέδιο στήριξης των τραπεζών είπε ότι δεν στηρίζει το τραπεζικό σύστημα, αλλά τους μεγαλομετόχους. Πρόσθεσε ότι τίποτα δεν δεσμεύει τις τράπεζες από το να ξεφορτωθούν ό,τι τοξικό έχουν πάνω τους και να επιβαρύνουν με αυτό το Δημόσιο. Με το σχέδιο αυτό, συμπλήρωσε απαντώντας στον πρωθυπουργό, ευνοείται η κερδοσκοπία έναντι της πραγματικής οικονομίας.
Από την πλευρά της η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έστειλε από τη βήμα της Βουλής κάλεσμα σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και αγρότες να αντεπιτεθούν και να απορρίψουν τη συνολική οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος τους.
Κατόπιν επιτέθηκε εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Η διαφορά των δύο κομμάτων είναι ότι η κυβέρνηση προτείνει μέτρα, για να βοηθήσει την κερδοφορία των τραπεζών, ενώ τα μέτρα του ΠΑΣΟΚ είναι στην ουσία ζεστό χρήμα μέσω των βιομηχάνων. Αυτή είναι μια πλάνα λογική. Εμείς όταν λέμε προστασία εργαζομένων, εννοούμε προστασία των δανειοληπτών με προγράμματα λαϊκής στέγης. Όχι να ενθαρρύνουμε να ξαναπάνε τα λεφτά στις τράπεζες».
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε να μειωθούν στο μισό οι δαπάνες για εξοπλισμούς και να αξιοποιηθούν σε κοινωνικούς στόχους, να ληφθούν ειδικά μέτρα κοινωνικής προστασίας, όπως πρόσθετο επίδομα 200 ευρώ σε μισθούς και συντάξεις και να ενισχυθεί η απασχόληση με την κατάρτιση έκτακτου προγράμματος για τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας.
Ο κ. Αλαβάνος, αφού ανάφερε ότι «η κύρια αιτία της κρίσης είναι η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους», καταλόγισε τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν διδάχθηκαν από αυτή και επιμένουν στο ίδιο μοτίβο, δίχως να έχουν προβεί σε κριτική των πολιτικών και των ιδεών που σήμερα καταρρέουν.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης χαρακτήρισε τα μέτρα «οξύμωρα και αντιφατικά», λέγοντας ότι «δεν μπορεί ένα καταχρεωμένο κράτος, όπως είναι η Ελλάδα, να διαθέτει το υψηλότερο αναλογικά ποσό των 28 δισ. ευρώ για τη σωτηρία των τραπεζών, που είχαν πέρυσι συνολικά κέρδη 7 δισ. ευρώ και ήδη ανακοινώνουν ότι και φέτος θα είναι κερδοφόρες».
Υποστήριξε την άποψη ότι πρέπει να ενισχυθούν «μόνον όσα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προβλήματα και όχι συλλήβδην όλα», ενώ είπε ότι δεν αρκεί ο ορισμός ενός επιτρόπου -που θα καταπέσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια- και το κράτος θα πρέπει να απαιτήσει από τις τράπεζες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, να δεχθούν τα μισά μέλη των ΔΣ να είναι από το δημόσιο και ο πρόεδρος κοινής αποδοχής, για να υπάρχει πραγματικός έλεγχος.

Η Τράπεζα Πειραιώς
Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα Πειραιώς, με επιστολή του προέδρου της κ. Μιχάλη Σάλλα προς την Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποίησε ότι δεν θα αποδεχθεί μέρος του πακέτου στήριξης, καθώς όπως τονίζεται δεν αντιμετωπίζει κανένα απολύτως πρόβλημα και τα χρηματοοικονομικά της μεγέθη, ξεπερνούν κατά πολύ τα διεθνή στάνταρ αλλά και τα όρια που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται κανενός είδους ενίσχυση ή συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό της κεφάλαιο από το πακέτο των 28 δισ . ευρώ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου