ΤΟΠΙΚΑ

«Αφιλόξενη» πόλη ο Βόλος για τους τυφλούς

αφιλόξενη-πόλη-ο-βόλος-για-τους-τυφ-851206

Οι «συμπληγάδες» που συναντούν σε καθημερινή βάση όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και η κοινή θέση ότι «πρέπει να γίνει πιο λειτουργική η πόλη» υπογραμμίστηκαν ιδιαιτέρως στο πλαίσιο της χθεσινής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο. Οι “Νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση και την επαγγελματική αποκατάσταση των τυφλών” ήταν το θέμα της χθεσινής ημερίδας που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο «Μάγνητες Τυφλοί» με την αρωγή του Δήμου Βόλου και της ΝΑΜ και είχε ως στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας πάνω σε τρέχοντα ζητήματα. Όπως υπογραμμίστηκε από το σύνολο των ομιλητών, «έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες ανοίγουν διάπλατα ένα παράθυρο στην γνώση και την επικοινωνία, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος έως την επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι οι ίσες ευκαιρίες για όλους». Ως χαρακτηριστική καταγράφεται στο σημείο αυτό η δήλωση του κ. Γιώργου Μητρόπουλου, προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών της Περιφερειακής Ενωσης Κεντρικής Μακεδονίας, β΄ αντιπροέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, ότι «οι ίσες ευκαιρίες, όπως περιγράφονται στο Σύνταγμά μας, θα πρέπει επιτέλους να υλοποιηθούν όχι μόνο στα γραπτά κείμενα, στη νομοθεσία αλλά και την πράξη».
Σε ό,τι αφορά στην κοινωνία την ίδια, «τα αισθήματα κοινωνικής αλληλεγγύης, κι όχι του οίκτου και της φιλανθρωπίας, είναι το επιδιώξιμο συναίσθημα που θέλουμε από την κοινωνία και η κοινωνία στο μέτρο του δυνατού και τηρουμένων των αναλογιών και των εξελίξεων που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, έχει πάρει τα μηνύματα και σιγά-σιγά βελτιώνεται η αντιμετώπιση των αναπήρων και των τυφλών ειδικότερα από την πλευρά των πολιτών» επισημαίνει ο κ. Μητρόπουλος. Ο ίδιος κατέστησε επίσης σαφές ότι «οι νέες τεχνολογίες εξασφαλίζουν την αυτονόμηση του ανάπηρου ατόμου, την αξιοπρέπειά του και προπαντός την ανεμπόδιστη κίνηση σε όλους τους χώρους».
Την τοπική φωνή μετέφερε ο πρόεδρος του δραστήριου Συλλόγου «Μάγνητες Τυφλοί» κ. Λάμπρος Παρασκευάς, ο οποίος υπογράμμισε ότι «είναι πολύ δύσκολο για έναν άνθρωπο, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης, να διασχίσει τον Βόλο», φέρνοντας ως παράδειγμα τον οδηγό τυφλών στην οδό Δημητριάδος, που «φέρνει τον τυφλό «αντιμέτωπο» με τη στάση, το περίπτερο, το μηχανάκι, το αυτοκίνητο και πολλές φορές την αγένεια και επιθετικότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Πέρα από τις νέες τεχνολογίες που αναμφίβολα ανοίγουν σημαντικό κεφάλαιο σε σχέση με την αυτονομία των μελών του Συλλόγου, είναι επιτακτική ανάγκη «να είναι όλοι ευαισθητοποιημένοι, να σέβονται την πόλη και τους συμπολίτες τους και τις ανάγκες των συνανθρώπων τους. Η προσβασιμότητα σε οριζόντιο και κάθετο επίπεδο πρέπει να είναι ίδια σε όλους χωρίς εξαιρέσεις» σύμφωνα με την επισήμανση του προέδρου του Συλλόγου κ. Παρασκευά.
Ανάλογες θέσεις εκφράζει και ο κ. Νίκος Παναγιώτου, μέλος επίσης του Συλλόγου, ο οποίος επισημαίνει ότι «ζητούμενο είναι για όλους η προσβασιμότητα στην πόλη, να μην κλείνουν τις ράμπες, να αναγγέλλονται τα νούμερα στις Τράπεζες, στις στάσεις των αστικών, να τοποθετηθούν ηχητικές σημάνσεις στα φανάρια, για να μπορεί να κινείται αυτόνομα όποιος αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης». Το πρόβλημα «των παρκαρισμένων αυτοκινήτων πάνω σε ράμπες δεν είναι μόνο τοπικό αλλά και πανελλήνιο φαινόμενο», όπως αναφέρει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι «αυτό που ζητάμε όλοι είναι να γίνει πιο λειτουργική η πόλη και γενικά ο νομός Μαγνησίας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου