ΤΟΠΙΚΑ

265 δάσκαλοι στη σύνταξη

265-δάσκαλοι-στη-σύνταξη-199428

Τάσεις σταθεροποίησης, παρουσιάζει το κύμα φυγής εκπαιδευτικών από τον ενεργό στίβο στη σύνταξη, με τη συμπλήρωση της απαραίτητης προϋπηρεσίας. Μέσα σε μία μόλις τετραετία 265 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί βγήκαν στη σύνταξη, φαίνεται όμως ότι η τάση εξόδου από τη δημόσια εκπαίδευση, μειώνεται.

Μετά το 2010 οπότε και 98 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας –αριθμός ρεκόρ- έκανε τα χαρτιά του για τη σύνταξη, λόγω των δυσμενών αλλαγών σε ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό, την τελευταία διετία, ο αριθμός των συνταξιούχων, φαίνεται να σταθεροποιείται.

Έτσι, το 2011 συνταξιοδοτήθηκαν 69 δάσκαλοι, επιπλέον 48 το 2012 και το 2013 ακόμη 50.

Χθες, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ στο Βόλο, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, απένειμε τιμητικές πλακέτες στους 50 δασκάλους και νηπιαγωγούς που συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στο 2013, τιμώντας στο πρόσωπό τους την Ελληνίδα και τον Έλληνα δάσκαλο για την προσφορά του στην εκπαίδευση.

Πρόκειται για μία εκδήλωση θεσμό στην Πρωτοβάθμια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου Απ. Μούσιο, ο οποίος στη διάρκεια της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό πρόβλημα.

Όπως ανέφερε η τάξη των συνταξιούχων είναι η πιο αδικημένη την περίοδο του μνημονίου. Οι συντάξεις μειώθηκαν πέντε φορές έναντι δύο στους υπόλοιπους μισθωτούς.

Το μέλλον όμως δεν παρουσιάζεται ευοίωνο. Με εξαίρεση την απόφαση για την προκαταβολή του 60% του βασικού μισθού μέχρι να εκδοθεί η σύνταξη, που θα βγαίνει πλέον εντός επτά μηνών, τα προβλήματα είναι μπροστά. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, το οποίο ουσιαστικά θα είναι η επιστροφή των εισφορών των εργαζομένων εντόκως.

Επιπλέον μετά την καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων, παρατηρούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές ενώ η υψηλή ανεργία, η μείωση των αποδοχών και άρα η μείωση των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχει επιπτώσεις στην απονομή των συντάξεων σε βάθος χρόνου.

Χαρακτηριστική είναι δε και η ανατροπή των συσχετισμών. Ενώ το 1995 για κάθε έναν συνταξιούχο αντιστοιχούσαν 4,32 εργαζόμενοι, το 2013, η αναλογία συνταξιούχου προς εργαζόμενους έφθασε στο 1: 2,27.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου
(φωτό : Ηλίας Καράτσαλος)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου