ΤΟΠΙΚΑ

Κόβουν μεροκάματα στην εστίαση

κόβουν-μεροκάματα-στην-εστίαση-201117

«Καπνός» έγινε μέλλοντας… γαμπρός μόλις ενημερώθηκε ότι στο κέντρο που προγραμμάτιζε να κάνει το γαμήλιο γλέντι, δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης εδώ και δύο εβδομάδες, με την έναρξη των ελέγχων για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, μετρούν απώλειες σε θαμώνες και τζίρους. Μαζί με τους ιδιοκτήτες, σε δεινή θέση και οι εργαζόμενοι, που έχουν ήδη υποστεί μείωση στα μεροκάματα εξαιτίας της περιορισμένης κίνησης σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

(φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

Έκτακτη συνάντηση πραγματοποίησαν χθες, στο πατάρι του Toronto, καταστηματάρχες εστίασης της Μαγνησίας, που νιώθουν ότι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα τους οδηγήσει στο λουκέτο.

Η σύσκεψη έγινε ενόψει της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Σάββατο, στις 11 το πρωί, στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, με την Υφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή, προκειμένου οι καταστηματάρχες να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την αναμόρφωση του αντικαπνιστικού νόμου.

Οι καταστηματάρχες εμφανίστηκαν αγανακτισμένοι για το νέο «χτύπημα» που δέχεται ο κλάδος. Υποστήριξαν ότι εδώ και δύο εβδομάδες, οι τζίροι τους έχουν σημειώσει κατακόρυφη πτώση. Τα έσοδα σύμφωνα με τους ίδιους έχουν περιοριστεί στο μισό και υποστήριξαν ότι τα μαγαζιά δεν θα μπορέσουν να κρατηθούν «ζωντανά».

Παραδέχθηκαν μάλιστα ότι για να περιορίσουν τα έξοδά τους, αναγκάστηκαν να περικόψουν μεροκάματα σε εργαζόμενούς τους. Έτσι, αντί για δύο ή τρία άτομα ανά βάρδια, ένας εργαζόμενους εξυπηρετεί τους λιγοστούς πλέον θαμώνες που περνούν τις πόρτες των καταστημάτων για να απολαύσουν το ποτό ή τον καφέ τους.

Κάποιοι φαίνεται να έχουν προχωρήσει και σε απολύσεις. «Δεν πρέπει να νομίζουν ότι «φουσκώνουμε» τις καταστάσεις. Σε ένα με δύο μήνες, όσα σήμερα λέμε, θα φανούν και από την απόδοση του ΦΠΑ και από τους εργαζόμενους που θα έχουν μείνει στο δρόμο αναζητώντας μεροκάματο», υποστήριξε επιχειρηματίας.

Όπως τονίστηκε, ο Νόμος, δεν έδιωξε μόνο τους καπνιστές από τα καταστήματα εστίασης. Έδιωξε και τους μη καπνιστές, από τη στιγμή που οι παρέες είναι «μικτές» κι όταν δεν πάει ο ένας δεν ακολουθεί ούτε ο άλλος. «Δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξουμε», η αγωνία που εξέφρασαν καταστηματάρχες του Βόλου.

Χάθηκε

γάμος

Χαρακτηριστική η περίπτωση και γνωστού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, που την προηγούμενη εβδομάδα, έχασε έναν ολόκληρο γάμο.

Ο γαμπρός μόλις ενημερώθηκε ότι δεν θα μπορέσει να καπνίσει στο γαμήλιο γλέντι, έγινε… καπνός, δίνοντας άκυρο στο κέντρο, που μέσα σε μια βραδιά έχασε διοργάνωση των 350 ατόμων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου