ΤΟΠΙΚΑ

Αφιέρωμα στον Κώστα Κοντογιάννη

αφιέρωμα-στον-κώστα-κοντογιάννη-851206

Εγκαινιάζεται αύριο, Σάββατο 1η Νοεμβρίου στις 8 μ.μ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, αναδρομική έκθεση, τιμητικά αφιερωμένη στο έργο του Κώστα Κοντογιάννη. Ο Κώστας Κοντογιάννης γεννήθηκε στα Γρεβενά το 1926. Παιδί ακόμη έζησε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Δερβένι Κορίνθου, Ιτέα, Καβάλα, Λαμία) ακολουθώντας τις μετακινήσεις της οικογένειας που επέβαλαν οι συχνές μεταθέσεις του ειρηνοδίκη πατέρα του. Εισήχθη πρώτος και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1948 – 1954) πλάι στον Ανδρέα Γεωργιάδη και τον Γιάννη Μόραλη. Αποφοίτησε από την ΑΣΚΤ με έπαινο προσωπογραφίας και γυμνού. Συνέχισε τις σπουδές του στην Φλωρεντία (1958 – 1960), όπου σπούδασε με υποτροφία της εκεί Σχολής Καλών Τεχνών. Έζησε στην Φλωρεντία ως το 1972, όπου κατέκτησε την εύνοια κοινού, κριτικών και ομοτέχνων του. Επέστρεψε κι εγκαταστάθηκε στον τόπο της καταγωγής του πατέρα του, στους Αγίους Θεοδώρους Μαγνησίας, όπου έζησε ως το 1990, οπότε μετακόμισε στο Βόλο που επρόκειτο να αποτελέσει τον τελευταίο τόπο διαμονής του. Οργάνωσε συνολικά 41 ατομικές και συμμετείχε σε πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ιταλία. Το έργο του τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις, ενώ έλαβε και ισόβια τιμητική σύνταξη Α΄ κατηγορίας από την Ελληνική Πολιτεία για τις εξαιρετικές του υπηρεσίες στην τέχνη. Πέθανε αιφνιδίως το 2000 στην Κάτω Γατζέα Μαγνησίας, ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 2002, τιμήθηκε με Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών.
Η σχεδιαστική δύναμη και σαφήνεια, καθώς επίσης η έντονη κι ελεύθερη μαζί χρωματική διαπραγμάτευση αποτελούν κύριες ορίζουσες του έργου του καλλιτέχνη. Με τρόπο παραστατικό και την ίδια στιγμή αφαιρετικό ασχολήθηκε επίμονα και σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του διαδρομής με την εικαστική διαπραγμάτευση ανθρώπινων μορφών, τοπίων και συνθέσεων. Η ψυχογραφική διάθεση και η προσπάθεια να αιχμαλωτίσει την ιδιαιτερότητα της κάθε μορφής και της κάθε στιγμής διακρίνουν το έργο του και αποκαλύπτουν την εκλεκτική του συγγένεια με τον εξπρεσιονισμό. Την ίδια στιγμή το μέτρο, η αρμονία και η ανθρώπινη διάσταση οριοθετούσαν επίσης με τη σειρά τους τα πλαίσια, μέσα στα οποία κινήθηκε η δουλειά του. Η θέρμη, η ηρεμία και μία λυρική διάθεση, τέλος, ολοκληρώνουν τα στοιχεία του προσωπικού του βλέμματος και του τρόπου διαπραγμάτευσης όλου του φάσματος των θεμάτων, με τα οποία καταπιάστηκε σε ολόκληρη την καλλιτεχνική του πορεία.
Η παρούσα έκθεση με τα 80 έργα του Κώστα Κοντογιάννη έχει αναδρομικό – τιμητικό χαρακτήρα. Παρουσιάζεται στο ισόγειο και τον δεύτερο όροφο της πινακοθήκης. Ταυτόχρονα γίνεται και προβολή οπτικο-ακουστικού υλικού για τη ζωή και το έργο του. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Δεκεμβρίου και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό: Κυριακή: 9.30π.μ. – 1.30μ.μ., Δευτέρα: κλειστά, Τρίτη: 9π.μ. – 1μ.μ. και 5μ.μ. – 8μ.μ, Τετάρτη: 9π.μ. – 1μ.μ, Πέμπτη: 9π.μ. – 1μ.μ, Παρασκευή: 9π.μ. – 1μ.μ. και 5μ.μ. – 8μ.μ και Σάββατο: 9.30π.μ. – 1.30μ.μ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου