ΤΟΠΙΚΑ

Ωρες απόγνωσης για τους αγρότες

ωρες-απόγνωσης-για-τους-αγρότες-851206

Μπορεί να υποστηρίζουν πολλοί ότι οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική κρίση δεν έχει περάσει ακόμη στην πραγματική οικονομία, ωστόσο οι παρενέργειες είναι κάτι παραπάνω από ορατές στους αγρότες.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται από τα πλέον αρμόδια χείλη, τους προέδρους των Συνεταιρισμών Βόλου και Πηλίου – Βορείων Σποράδων αυτή τη στιγμή στα κυριότερα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στο Νομό μας, υπάρχει κάθετη πτώση τιμών, τη στιγμή που το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί ήδη στα ύψη. Ειδικότερα η εικόνα που διαμορφώνεται στις τιμές των κυριότερων αγροτικών προϊόντων έχει ως εξής:
Στο λάδι: Πέρυσι η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ήταν περίπου στα 3,5 ευρώ το κιλό και έφτανε τα 3 ευρώ το λάδι που είχε οξύτητα δύο βαθμούς. Φέτος, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Δημ. Σπανός, αυτή την εποχή το λάδι εξαιρετικά παρθένο έχει φθάσει το 2,40 – 2,60 ευρώ και τα δύο ευρώ το λάδι με οξύτητα τους δύο βαθμούς. Ο κ. Σπανός αποδίδει τις πολύ χαμηλές τιμές στα πολύ μεγάλα αποθέματα που υπάρχουν στις ελαιοπαραγωγές χώρες και στο γεγονός ότι και στους τομείς συσκευασίας, διακίνησης και εμπορίας, έχει δημιουργηθεί μία άτυπη μορφή καρτέλ.
Για την ανακούφιση των ελαιοπαραγωγών της περιοχής που έχουν ένα επιπλέον πρόβλημα φέτος με τη μειωμένη παραγωγή που υπάρχει στη Μαγνησία, εμείς, λέει ο κ. Σπανός, θα δώσουμε 3-3,5 ευρώ στους ελαιοπαραγωγούς που θα φέρουν το λάδι τους στο ελαιοτριβείο της Ένωσης, ενώ στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα κινηθούν και οι τιμές στην μαύρη επιτραπέζια ελιά.
Στο σιτάρι τα πράγματα είναι τα ίδια και χειρότερα. Σχεδόν κανένας δεν αγοράζει πλέον σιτάρι, μολονότι η φετινή παραγωγή στο σκληρό θεωρείται ότι είναι άριστη από άποψη ποιότητας. Αυτή τη στιγμή η ΕΑΣ Βόλου έχει παραλάβει και έχει στα σιλό της για λογαριασμό των παραγωγών της περίπου 7.500 τόνους σιτηρών, ενώ έχει και άλλους 5.500 τόνους από κριθάρι.
Πριν από δύο χρόνια οι αγρότες με το θερισμό έδωσαν το σιτάρι γύρω στα 15 λεπτά και τον Οκτώβριο έφτασε στα 35 λεπτά, κάνοντας πλούσιους τους εμπόρους. Φέτος το μαλακό σιτάρι δόθηκε γύρω στα 20 – 22 λεπτά, έναντι 24 λεπτών που είχε στις αρχές του χρόνου και το σκληρό δόθηκε 25-28 λεπτά, ενώ πριν από το θερισμό είχε φτάσει και τα 40 λεπτά. Σημειώνεται πως η Ένωση Βόλου έχει δώσει φέτος προκαταβολή στους παραγωγούς 23 λεπτά.
Στο καλαμπόκι. Εδώ είναι το μεγάλο «βατερλώ» για τους αγρότες της Μαγνησίας. Οι τιμές, όπως λέει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος, έχουν κατρακυλήσει στα 12 λεπτά, όταν το κόστος παραγωγής είναι 16 λεπτά και οι αντίστοιχες περυσινές τιμές ήταν στα 0,27 λεπτά.
Στο βαμβάκι: Και στο βαμβάκι οι αγρότες της Μαγνησίας υπέστησαν μεγάλες ζημιές, καθώς όταν έπιασαν οι βροχές ήταν μισάνοιχτα τα «καρύδια» με αποτέλεσμα οι βαμβακοπαραγωγοί να υποστούν ζημιές που κυμαίνονται από 50% – 70 %, ενώ η στρεμματική απόδοση στα βαμβακοχώραφα της Μαγνησίας δεν ξεπέρασε τα 200 κιλά. Αυτή τη στιγμή η τιμή στο βαμβάκι είναι 0,26 ευρώ, ενώ πέρυσι η τιμή ήταν στα 0,40 λεπτά το κιλό. Πέρα από την πτώση τιμών θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουμε και πτώση παραγωγής γύρω στο 20% .
Στο γάλα: Για το αγελαδινό γάλα εδώ και έξι μήνες πέφτει συνεχώς η τιμή του, η οποία από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει πέσει στο 40% . Η ΕΑΣ Βόλου δίνει τιμές που κυμαίνονται γύρω στα 50 λεπτά το κιλό, ενώ οι λοιπές γαλακτοβιομηχανίες δεν δίνουν περισσότερα από 33 λεπτά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου