ΤΟΠΙΚΑ

Υποπτοι για λευχαιμία!

υποπτοι-για-λευχαιμία-851206

Δυσάρεστη επιβεβαίωση των έντονων ανησυχιών για ύποπτη σχέση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ με κρούσματα παιδικής λευχαιμίας έρχονται να δώσουν νέες επιστημονικές έρευνες.
Επιστήμονες εκπέμπουν σήμα κινδύνου και επισημαίνουν ότι μπορεί το όριο αποδεκτής έκθεσης του πληθυσμού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία που έχει προτείνει η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τη Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από την Ακτινοβολία να είναι τα 1.000 mGaus, αλλά νεότερες έρευνες ενοχοποιούν μαγνητικά πεδία ακόμη και στα 4 mG. Δηλαδή το όριο που ισχύει σήμερα υποστηρίζουν ότι είναι 250 φορές πάνω από αυτό που οι τελευταίες μετρήσεις διαπιστώνουν ως επικίνδυνο.
Σύμφωνα με το Εργαστήριο Κυτταρικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, 70% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν λευχαιμία σε σχέση με άλλα παιδιά έχουν αυτά που ζουν σε απόσταση 200 μέτρων από πυλώνες 60 Hz, 23% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την ίδια ασθένεια έχουν παιδιά που ζουν σε απόσταση 200-600 μέτρων, ενώ 30% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο έχουν όσοι ενήλικες έχουν ζήσει τα πέντε πρώτα χρόνια της ζωής τους σε απόσταση 300 μέτρων από πυλώνες.

Το πρόβλημα στο Βόλο
Στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία έντονη υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια η κινητικότητα για την απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης της ΔΕΗ και των υποσταθμών, κάτω από τη «σκιά» των οποίων βρίσκονται κατοικημένες περιοχές.
Οι «σιδερένιοι πύργοι» ρεύματος μέσα στην πόλη και τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης να βρίσκονται πάνω από τα κεφάλια κατοίκων, είχαν οδηγήσει σε κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και σειρά ενεργειών προς τους αρμοδίους.
Το θέμα όμως «κάθισε», ενώ την ίδια ώρα οι σύλλογοι για παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες συνεχίζουν να μετρούν νέα περιστατικά παιδικής λευχαιμίας.
«Το σίγουρο είναι ότι τα περιστατικά παιδικής λευχαιμίας αυξάνουν τρομερά ανησυχητικά σε όλη τη χώρα. Και στο Βόλο το 2008 προστέθηκαν νέα κρούσματα. Τα ειδικά τμήματα και οι κλινικές δεν επαρκούν πλέον για να καλύψουν τα πολλά περιστατικά», αναφέρει η εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις «Πίστη» στη Μαγνησία Λένα Ζαχαριάδου.
Για τη Ν. Ιωνία ειδικά, ως «εφιάλτης» για τους κατοίκους των γύρω περιοχών χαρακτηρίστηκε ο υποσταθμός υψηλής τάσης στο Αλιβέρι, στη συνοικία Αγ. Σπυρίδωνα.
Με κέντρο τον υποσταθμό πολλές εναέριες γραμμές υψηλής τάσης διέρχονται από την πόλη, όπως από τη συνοικία Αλιβέρι και Αγ. Σπυρίδωνα, την οδό Ελ. Βενιζέλου και τις συνοικίες Καλλιθέα και Πανόραμα.
Σήμερα σε εξέλιξη βρίσκεται έργο της ΔΕΗ για υπογείωση δύο γραμμών: στο Αλιβέρι, στην οδό Βενιζέλου και πίσω από το πρώην εργοστάσιο «Λεβεντέρη».
Η πρωτοβουλία που είχε αναλάβει στο πρόσφατο παρελθόν ο σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» στη Μαγνησία είχε προκαλέσει σοκ. Τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι το 2003 από το Νοσοκομείο Βόλου έδειξαν 22 κρούσματα παιδικής λευχαιμίας σε όλη τη Ν. Ιωνία. Από αυτά τα 17 ήταν συγκεντρωμένα στη συνοικία Αγ. Σπυρίδωνα, σε κοντινή προς τον υποσταθμό ζώνη κατοικιών.
Σε κλίμα παρατεταμένων και έντονων κινητοποιήσεων η τοπική ΔΕΗ εμφάνιζε μια διαφορετική απέναντι στην αγωνία των κατοίκων εικόνα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη βλαπτική συνέπεια για την ανθρώπινη υγεία. Βάση της καθησυχαστικής άποψής της οι μετρήσεις του Πολυτεχνείου και του «Δημόκριτου» που διαπίστωναν τα όρια ακτινοβολίας κάτω από τα ισχύοντα όρια.
Κάτω από τα όρια όμως τα οποία σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα απέχουν εκατονταπλάσια από εκείνα που φαίνεται ότι δημιουργούν προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου