ΤΟΠΙΚΑ

Παλεύουν να μείνουν στο χωράφι

παλεύουν-να-μείνουν-στο-χωράφι-204574

ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ Ο,ΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ

Στους δρόμους βγήκαν για ακόμη μια φορά οι αγρότες της Μαγνησίας αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας με δυναμική παρουσία, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά οι κινητοποιήσεις τους δεν μοιάζουν με αυτές του παρελθόντος. Όπως αναφέρουν στόχος τους δεν είναι να κλείσουν τους δρόμους αλλά να ακουστούν και να παλέψουν για τα δίκαια αιτήματά τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αθηνά Τσιργή

Αυτή τη φορά -όπως τονίζουν οι αγρότες της Μαγνησίας- δεν ζητάνε να τους δώσει τίποτα η κυβέρνηση. Απλά παλεύουν για να μην τους πάρουν και τα λίγα που τους έχουν απομείνει.

Στόχος για τους αγρότες του Αλμυρού, του Βελεστίνου, του Πηλίου, του Αερινού, του Περίβλεπτου και των υπολοίπων είναι να κρατήσουν τα χωράφια και τα ζώα τους, να παραμείνουν στα χωριά τους, να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους από τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Μας βάζουν ταφόπλακα»

Ως καταστροφή για τον αγροτικό κλάδο, περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα νέα μέτρα που αφορούν τα φορολογικά ο αγρότης του Βελεστίνου κ. Δημήτρης Σπαθής, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «είναι σαν να μας βάζουν ταφόπλακα».

Όπως αναφέρει ο κ. Σπαθής στον κλάδο τους υπήρχαν αντικειμενικοί προσδιορισμοί φορολόγησης και ανάλογα με το τι καλλιεργούσε ο καθένας, προσδιορίζονταν από το κράτος η τιμή του στρέμματος και στη συνέχεια ανάλογα με τα στρέμματα έβγαινε το εισόδημα.

Χρέη σε ΔΕΗ, ενοίκια και εφόδια

Σήμερα ένα ποσοστό της τάξης του 50% των αγροτών έχει φτάσει στο σημείο να έχουν χρέη προς τη ΔΕΗ, να χρωστάνε ενοίκια και γεωργικά εφόδια. «Τα χρέη μας πνίγουν από παντού και δεν ξέρουμε τι να πρωτοπληρώσουμε. Υπάρχουν συνάδερφοι που βρίσκονται σε απόγνωση και αναζητούν τρόπους για να πληρώσουν τις οφειλές τους. Δυστυχώς η πολιτεία δεν στηρίζει σήμερα τον αγρότη απλά κοιτάζει πως θα του πάρει και αυτά που του έχουν απομείνει», επισημαίνουν οι αγρότες.

Δεκάδες φόροι …μέχρι το ράφι

Ο αγρότης δεν είναι επιχειρηματίας, αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς κ. Βάϊος Κομνηνός, περιγράφοντας πως οι αγρότες ξεκινούν από τον σπόρο και φτάνουν να παραδίδουν τα προϊόντα τους.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Κομνηνός μέχρι να φτάσουν τα προϊόντα τους στα ράφια έχουν πληρώσει στο ελληνικό κράτος δεκάδες φόρους.

Ο κ. Κομνηνός φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση στο σιτάρι, αναφέρει ότι παρόλο που οι αγρότες παραδίδουν το σιτάρι για 22-23 λεπτά το κιλό το ψωμί φτάνει να πωλείται στα ράφια κατά μέσο όρο 1,50 ευρώ το κιλό.

«Οι παραγωγοί μέχρι να εισπράξουν αυτά τα 20 λεπτά έχουν πληρώσει στο ελληνικό κράτος (ΦΠΑ στα εφόδια, στους σπόρους, στα λιπάσματα κ.α). Το προϊόν που παράγει ο αγρότης έχει φορολογηθεί δεκάδες φορές μέχρι να φτάσει στο ράφι και γι’ αυτό ο αγρότης δεν θα πρέπει να φορολογηθεί επιπλέον» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Κομνηνός.

«Μας βάζουν τρικλοποδιές»

Οι αγρότες όπως αναφέρουν βλέπουν από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προωθούνται μέτρα σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτά που χρειάζεται πραγματικά ο κλάδος τους για να οδηγηθεί στην ανάπτυξη. Χαρακτηριστικά όπως αναφέρουν αν φορολογηθεί ένας βιομήχανος μεταφέρει το εργοστάσιο του σε άλλη χώρα ενώ οι ίδιοι δεν μπορούν να πάρουν το χωράφι τους και να φύγουν.

Όπως αναφέρουν οι αγρότες του Πηλίου σήμερα στο Συνεταιρισμό Ζαγοράς αντί να ασχολούνται με τα μήλα τους ασχολούνται με το ΣΔΟΕ.

«Η καθημερινότητά μας είναι δύσκολη, βρισκόμαστε μέσα στις λάσπες, με τα τσαπιά στα χέρια και με τα τρακτέρ. Αντί να μας προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες για να παράγουμε πιο ασφαλή και υγιή προϊόντα μέσα από τεχνογνωσία, από δημόσια γεωπονικά εργαστήρια μας βάζουν μια «τρικλοποδιά» αναγκάζοντάς μας να βγαίνουμε και πάλι στους δρόμους για να διεκδικούμε τα αυτονόητα. Πρέπει να αφήσουν τους αγρότες να φτιάξουν πράγματα τα οποία θα τους βοηθήσουν να παράγουν σωστά και χωρίς το άγχος των τιμολογίων. Εμείς έχουνε να κάνουμε με σπόρια και μηχανήματα. Δεν είμαστε εργοστάσιο και δεν ξέρουμε αν θα έχουμε παραγωγή κάθε χρόνο».

«Μας αφήνει ακάλυπτους ο ΕΛΓΑ»

Σχετικά με τον ΕΛΓΑ οι αγρότες αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις μένουν ακάλυπτοι και χωρίς εισοδήματα, καθώς δεν καλύπτονται για ακαρπία, μικροκαρπία, πράσινο σκουλήκι κ.α.

Οι αγρότες σε τέτοιες περιπτώσεις μένουν χωρίς εισόδημα και δεν μπορούν να συντηρήσουν ούτε τις οικογένειές τους ούτε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Οι αγρότες κάνουν την αρχή

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου κ. Δημήτρης Χιώτης, σημειώνει χαρακτηριστικά : «Η αντίστροφη μέτρηση της κυβέρνησης αρχίζει από τα μπλόκα των αγροτών και θα τελειώσει στις Ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι όλες οι κοινωνικές ομάδες θα καταψηφίσουν αυτήν την κυβερνητική λαίλαπα. Το θέμα της φορολόγησης δεν έχει να κάνει μόνο με τους αγρότες αλλά με όλο τον ελληνικό λαό που έχει οδηγηθεί στην εξαθλίωση. Προσπαθούμε να βγάλουμε κάτι μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις και επιθυμούμε να έχει αντίκρισμα και σε άλλες κοινωνικές ομάδες αυτής της χώρας».

«Δεν προκύπτει φορολογητέα ύλη»

Ψευδώς υπάρχει το δίλλημα να φορολογηθούν οι αγρότες η όχι αναφέρει ο αγρότης του Περίβλεπτου κ. Χρήστος Νικόπουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά : «Οι αγρότες όλα αυτά τα χρόνια φορολογούμαστε. Είμαστε πολίτες οι οποίοι κάθε χρόνο υποβάλουμε φορολογική δήλωση, το ζήτημα είναι ότι δεν βγαίνει φορολογητέο εισόδημα για να πληρώσει ο αγρότης, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να μας φτιάξει εικονική φορολογητέα ύλη».

Εχει μειωθεί ο πληθυσμός των αγροτών

Σήμερα όπως αναφέρει ο αγρότης από το Περίβλεπτο κ. Νίκος Αγγελής σε πανελλαδικό επίπεδο έχει μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός ενώ οι νέοι δεν στρέφονται πλέον στον κλάδο.

Χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής αναφέρει : «Το 1995 σε Πανελλαδικό επίπεδο είχαμε ένα αγροτικό πληθυσμό γύρω στο 22% και σήμερα είμαστε στο 12%. Αυτό σημαίνει ότι για να φεύγει ο κόσμος από τη γη δεν βγάζει χρήματα. Με τα δεδομένα τα σημερινά που έχουν ψηφιστεί, το 2017 θα είναι ακόμη πιο μικρό το ποσοστό του αγροτικού κόσμου. Με αυτήν την τακτική αφανίζουν τους αγρότες, ο κόσμος φεύγει από τα χωριά και εγκαταλείπει την γη».

Όπως περιγράφει ο κ .Αγγελής σε ηλικία 20 χρονών είχε βγει στα πρώτα μπλόκα αναφέροντας επίσης ότι τα προβλήματα που είχε ο αγροτικός κόσμος το 1995 δεν συγκρίνονται σε καμία περίπτωση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τώρα.

«Σήμερα μιλάμε ξεκάθαρα για θέμα επιβίωσης. Με τους καινούργιους κανονισμούς και τα «κόκκινα δάνεια» σε 2-3 χρόνια θα υπάρχουν παντού αγροτικές εταιρείες. Ήδη στη Λάρισα υπάρχουν εταιρείες που αγοράζουν «κόκκινα δάνεια» και αγοράζουν υποθήκες. Αυτό σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια η ελληνική γη μπορεί να είναι σε ξένα χέρια».

«Δεν πρέπει να περάσει η γη σε λίγα χέρια»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μακρυράχης κ. Νίκος Νάσιος : αναφέρει : «Πρέπει όλοι να συστρατευτούν με τον αγώνα των αγροτών και να ανατρέψουμε όλοι μαζί τα σχέδια της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι η υπάρχει σχέδιο ώστε η γη και τα μέσα παραγωγής να περάσουν στα χέρια λίγων και αυτό πρέπει να ανατραπεί».

Πρέπει να στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα

Η ανάπτυξη πρέπει να ξεκινήσει από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους αναφέρει ο αγρότης του Αλμυρού κ. Δημήτρης Νανάς, επισημαίνοντας πως ο πρωτογενής τομέας μπορεί να στηρίξει την ελληνική οικονομία.

«Η ανάπτυξη θα πρέπει να ξεκινήσει από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Οι έλληνες αγρότες κατά βάση αυτά που παράγουν έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Εάν οι αγρότες μειώσουν ή σταματήσουν να παράγουν τότε αυτό θα δημιουργήσει μια αλυσίδα που θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο για την οικονομία των αγροτών, όσο και του κράτους και των υπόλοιπων πολιτών», καταλήγει ο κ. Νανάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου