Θεσπίζεται κατώτατη εθνική σύνταξη το 2008

Τελευταία ενημέρωση: 2007-02-23, 00:00:00
Σε πολιτική συμφωνία για τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την απασχόληση, την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη κατέληξαν χθες στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Απασχόλησης της ΕΕ, προετοιμάζοντας τις εργασίες του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 8 και 9 Μαρτίου. Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Απασχόλησης της ΕΕ, διεμήνυσε από τις Βρυξέλλες πως η ηλικία συνταξιοδότησης "ήταν και θα παραμείνει υπόθεση του κάθε κράτους και θα καθορίζεται στη βάση των κοινωνικών και οικονομικών δυνατοτήτων, ιδιαιτεροτήτων και παραμέτρων της κάθε χώρας".
Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ο Έλληνας υπουργός Απασχόλησης, τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Γερμανικής Προεδρίας περί ενδυνάμωσης της κοινωνικής προστασίας, επισημαίνοντας στους ομολόγους του, πως "η Στρατηγική της Λισαβόνας πρέπει να έχει σαφή και δυναμικό κοινωνικό χαρακτήρα".
Σε ό,τι αφορά την έκθεση της Επιτροπής για την απασχόληση, ο υπουργός Απασχόλησης ανέφερε πως στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 8,3% το περασμένο φθινόπωρο και συνεχίζει την πτωτική του πορεία, ενώ το ποσοστό απασχόλησης το 2005 αυξήθηκε σε 60,1% έναντι 59,4% το 2004. Επίσης, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε πολιτικές παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων, η προώθηση των προγραμμάτων "δια βίου μάθησης", καθώς και η ενίσχυση συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας (γυναίκες, νέοι και άνω των 55 ετών).
Σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής για την κοινωνική προστασία, ο κ. Τσιτουρίδης επισήμανε στους ομολόγους του ότι στόχος της Ελλάδας είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού συστήματος κοινωνικής προστασίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Απασχόλησης, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ένα "ορθολογικό και κοινωνικά δίκαιο" ελληνικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, θα ξεκινήσουν μετά τις προσεχείς εκλογές, διατηρώντας τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος: δημόσιος, υποχρεωτικός και αναδιανεμητικός.
Εξάλλου, ο υπουργός Απασχόλησης δεσμεύτηκε ότι οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα θα φτάσουν μέσα στην επόμενη πενταετία τουλάχιστον το 27% του ΑΕΠ, έναντι 26% του ΑΕΠ που ισχύει σήμερα, πλησιάζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος βρίσκεται 27,6% του ΑΕΠ. "Ήδη με τις αυξήσεις που έχουν γίνει στις συντάξεις του ΟΓΑ και του ΕΚΑΣ θα υπάρξει μια αύξηση τα επόμενα χρόνια. Και ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ακόμη πιο πολύ προς τα πάνω αυτό το όριο", ανέφερε ο κ. Τσιτουρίδης και συμπλήρωσε πως "η θέσπιση μιας αξιοπρεπούς κατώτατης εθνικής σύνταξης" αποτελεί μια σημαντική πολιτική που θα αρχίσει μετά το 2008.
Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
7
=