ΤΟΠΙΚΑ

Ακυρες οι εργολαβίες στο Πράσινο και την Καθαριότητα

ακυρες-οι-εργολαβίες-στο-πράσινο-και-τ-851206

Ακυρες κρίθηκαν την περασμένη Τετάρτη από την Περιφερειακή Διεύθυνση Μαγνησίας, μετά από προσφυγές που είχε καταθέσει η μείζονα μειοψηφία, αποφάσεις που ελήφθησαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου και αφορούσαν σε δύο αποφάσεις για την ανάθεση εργολαβιών στο Πράσινο και στην Καθαριότητα, καθώς και μία τρίτη που αφορούσε στην προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Δήμο και τη ΔΕΥΑΜΒ συνολικού ύψους 120.000 ευρώ.
Στη λήψη της παραπάνω απόφασης συνυπολογίστηκε, όπως έγινε γνωστό, και η πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία η Καθαριότητα και το Πράσινο είναι δύο υπηρεσίες, οι οποίες ασκούνται αποκλειστικά από τις αντίστοιχες αμιγείς δημοτικές υπηρεσίες.
Κατά των αποφάσεων που ακυρώθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση ο Δήμος Βόλου σύμφωνα με πληροφορίες θα προσφύγει στην Επιτροπή του Άρθρου 152 της Περιφέρειας, όπου θα υποστηρίξει ότι αυτή η επιλογή επιβλήθηκε από την έλλειψη προσωπικού στις δύο παραπάνω δημοτικές υπηρεσίες και λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει για την κάλυψη των ελλείψεων με την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ μόνιμου προσωπικό αορίστου χρόνου.
Θυμίζουμε ότι οι δύο συγκεκριμένες εργολαβίες ήταν η αιτία να ξεσπάσει η τελευταία κρίση ανάμεσα στο Δήμο Βόλου και το Σωματείο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας, με το τελευταίο να κατηγορεί ευθέως για τις συγκεκριμένες πρακτικές τον τότε Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Ευάγγελο Καπούλα. Ακολούθησε η συνέντευξη του πρώην Αντιδημάρχου και οι καταγγελίες του κατά της προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων και για κύκλους του τοπικού ΠΑΣΟΚ που πριονίζουν, όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά, τον Αλέκο Βούλγαρη. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Καπούλας είχε υπενθυμίσει ότι υπήρξε σωρεία τέτοιων αποφάσεων με ανάθεση εργασιών σε εργολάβους για το Πράσινο, την Καθαριότητα, αλλά και στο Κοιμητήριο, που είχαν ληφθεί επί των ημερών της Δημοτικής Αρχής του Κυριάκου Μήτρου, όπως και για αντίστοιχες αναθέσεις εργασιών που έχουν γίνει και σε άλλους ΟΤΑ της Μαγνησίας τα τελευταία χρόνια.
Ένα θέμα για το οποίο δεν έκρυβαν την έκπληξή τους χθες συνεργάτες του Δημάρχου, ευελπιστώντας, όπως έλεγαν, ότι η Επιτροπή του Αρθρου 152 θα απορρίψει την πρωτόδικη απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μαγνησίας, καθώς όπως τόνιζαν, σε διαφορετική περίπτωση θα σημειωθούν πολλά προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία των Υπηρεσιών Καθαριότητας και Πρασίνου τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, οπότε η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου εκτιμά ότι θα εγκριθεί ο πίνακας του ΑΣΕΠ με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Υπενθυμίζουμε ότι στην προσφυγή της η μείζονα μειοψηφία κατά του κύρους των παραπάνω αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για την Καθαριότητα και το Πράσινο υποστήριζε εκτός των άλλων ότι οι συγκεκριμένες ς αποφάσεις είναι μη σύννομες, γιατί «οι αποφάσεις που παρουσιάσθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αφορούν σε μελέτες και τρόπο εκτέλεσης εργασιών – προμηθειών.
Όμως, όπως σημείωνε στην προσφυγή της η μείζονα μειοψηφία, όλες δεν φέρουν την Θεώρηση του καθ’ ύλη αρμόδιου φορέα που είναι η Τεχνική του Υπηρεσία και του Διευθυντού της κ Λαζ. Κολαξή. Αυτό υπαγορεύεται τόσο από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ( Ν.3463/06) Άρθρο 209 παρ 4 και από το Π.Δ 28/80 Άρθρο 1 παρ 1.
Λείπει η διακήρυξη και οι όροι του διαγωνισμού. Υπάρχει μόνο μια αναφορά του Αντιδημάρχου για εκτέλεση των έργων με διαγωνισμό (υπ. αριθμ 415 και 417) αορίστως ή με ανάθεση (υπ αριθμ 418).
Λείπουν τα τεύχη που προσδιορίζουν τις υποχρεώσεις των μελλοντικών εργολάβων και το τιμολόγιο που προσδιορίζει την ακρίβεια των εργασιών ή των υπηρεσιών
Στην υπ’ αριθμ 416 απόφαση η προμήθεια των φυτών παρουσιάζεται ως Έργο (!!) και λείπουν παντελώς πάλι οι όροι του διαγωνισμού της Προμήθειας και οι υποχρεώσεις του μελλοντικού προμηθευτή σύμφωνα με της διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ.
Τα παραπάνω έργα – προμήθειες μη έχοντας την εποπτεία της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας δημιουργούν βάσιμες υπόνοιες για κατάτμηση έργων και συντηρήσεων, που πιθανόν να περιέχονται σε άλλες μελέτες του Δήμου και πιθανόν μερικές προμήθειες ή επεμβάσεις να έχουν ήδη εκτελεσθεί, αφού δεν περιγράφεται σαφώς το τεχνικό αντικείμενο και η θέση και η προμέτρηση των εργασιών».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου