ΤΟΠΙΚΑ
-851206

«Η κυβέρνηση έχει απολέσει προ πολλού την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών. «Όχι μόνο δεν μπορεί να αποκαταστήσει αυτή η κυβέρνηση το κλίμα εμπιστοσύνης που σήμερα χρειάζεται ο τόπος, αλλά θεωρεί ότι στην αναμπουμπούλα μπορεί να περάσει και απαρατήρητη, δηλαδή, να μεθοδεύσει νέες διευθετήσεις συμφερόντων», είπε ο Γ. Παπανδρέου.
Δήλωσε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να αποτελέσει άλλοθι η διεθνής κρίση για μια νέα φορολογική αφαίμαξη ή για την παράδοση, στην ασυδοσία της αγοράς και των συμφερόντων και άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας μας και άλλων κοινωνικών πόρων και αγαθών.

«Δεν αναφέρομαι εδώ μόνο στα 28 δισ. ευρώ για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, για τα οποία εμείς μπορούμε να μιλάμε, επειδή εμείς αποκαλύψαμε το σκάνδαλο των περιβόητων δομημένων ομολόγων, των τοξικών αυτών προϊόντων. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει νέος γύρος αρπαγής», είπε.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «δεν νοείται, μεσούσης της κρίσης να επιβάλλονται άδικοι φόροι στους εργαζόμενους» και πρότεινε για την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος τα εξής:

1. Να υπάρξει διαφάνεια και λογοδοσία στην αξιοποίηση αυτού του πακέτου των 28 δισ. ευρώ: «Να γνωρίζει ο πολίτης, να γνωρίζει το ελληνικό Δημόσιο, ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα τής κάθε τράπεζας, πόσο σοβαρά είναι, ποιες οι επισφάλειές της, ποιες οι πραγματικές της ανάγκες», όπως είπε ο πρόεδρος του Κινήματος.

2. Το ελληνικό Δημόσιο να στηρίξει μόνον εκείνες τις τράπεζες που έχουν ανάγκη και εφόσον έχουν εξασφαλίσει και οι ίδιες τη συμμετοχή τους με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

3. Να ενισχυθεί το πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις τράπεζες, στην κεφαλαιαγορά, στις ιδιωτικές ασφαλίσεις, στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

4. Να συνδεθεί η παροχή χρήματος, ρευστότητας, με την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και να δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό ειδικό ταμείο αναχρηματοδότησης των τραπεζών. Το ταμείο αυτό θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες, υπό τον όρο την αναχρηματοδότηση ή την παροχή νέων δανείων, με ευνοϊκούς όρους, προς τις μικρομεσαίες και εξαγωγικές επιχειρήσεις.

5. Να υιοθετηθούν οι προτάσεις (του ΠΑΣΟΚ) για τους δανειολήπτες.

6. Να αποσυρθεί το σχέδιο προϋπολογισμού. Να επαναφέρει η κυβέρνηση το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Να μειώσει τα φορολογικά βάρη για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Να στηρίξει τις ασθενέστερες ομάδες με χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, όπως και επιδόματος θέρμανσης. Να αυξήσει τον συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, από το 7% στο 11%.

7. Να προωθηθούν σοβαρές δημόσιες επενδύσεις.

«Εμείς -κατέληξε ο κ. Παπανδρέου- σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε μια δίκαιη κατανομή του πλούτου, την προστασία των δικαιωμάτων του Έλληνα πολίτη, του μικρομεσαίου επιχειρηματία».

Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε χθες το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών, ύψους 28 δισ. ευρώ και κατέθεσε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ρευστότητα σε όλη την οικονομία.
Το νομοσχέδιο προβλέπει συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στο κεφάλαιο των τραπεζών (μέσω προνομιούχων μετοχών) σε ύψος έως 5 δισ. ευρώ και την παροχή εγγυήσεων για άντληση ρευστότητας από τις διεθνείς αγορές, ύψους έως 23 δισ. ευρώ.
Η παροχή των εγγυήσεων κατανέμεται σε δύο προγράμματα, των 15 δισ. ευρώ και 8 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι «στόχος μας είναι να μπορέσουμε τους επόμενους μήνες και το επόμενο διάστημα να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην οικονομία, προκειμένου να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά, όλοι όσοι χρειάζονται χρήματα».
Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο», ωστόσο προσέθεσε ότι δεδομένης της πρωτοφανούς χρηματοπιστωτικής αναταραχής, χρειάζεται, όπως και σε άλλες χώρες, «να υπάρξουν πρωτοβουλίες μέσω της κυβέρνησης, προκειμένου να μπορέσει η οικονομία μας να συνεχίσει να πορεύεται αδιατάρακτα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου