ΤΟΠΙΚΑ

Κλείνουν τη μονάδα Αλτσχάιμερ;

κλείνουν-τη-μονάδα-αλτσχάιμερ-851206

Οικονομική «θηλιά» στη λειτουργία της Μονάδας Νόσου Αλτσχάϊμερ Βόλου θέτει το Υπουργείο Υγείας. Ο αποκλεισμός από την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού θέτει τη Μονάδα -τη μοναδική αντίστοιχη δομή στη χώρα- σε δοκιμασία και η διοίκησή της δηλώνει ότι εξαναγκάζεται σε αναστολή λειτουργίας.

Η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάϊμερ Βόλου αποκλείστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της, από την επιχορήγηση της τρίτης δόσης του 2008 του τακτικού προϋπολογισμού.
Με επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας, η διοίκηση της Μονάδας επισημαίνει ότι αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα του τριμήνου (μισθοδοσίες προσωπικού, εισφορές σε ΙΚΑ, ενοίκια και λοιπά λειτουργικά έξοδα), τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 233.172 ευρώ.
Όπως επισημαίνουν, δημιουργούνται νέες συνθήκες, οι οποίες επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της Μονάδας, καθώς σε αυτές τις οφειλές προστίθενται και του τέταρτου τριμήνου.
Για τη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάϊμερ δεν μπορεί λόγω χρεών προς το ΙΚΑ να εξασφαλιστεί ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη φορολογική ενημερότητα. Η καθυστέρηση των πληρωμών στο Ι.Κ.A. τους καθιστά χρεωστικούς και σε κάθε καθυστέρηση υπάρχει πρόστιμο.
Επίσης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα για τις προσωπικές τους εργασίες ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο δε ιδιοκτήτης του ακινήτου απειλεί να κινηθεί δικαστικά για την καθυστέρηση της αποπληρωμής των ενοικίων.
Οι Δ.Ε.Κ.Ο θα υποχρεωθούν να διακόψουν τις παροχές τους και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, προτίθενται να προβούν σε επίσχεση εργασίας.
Ο προμηθευτής του πετρελαίου θέρμανσης αρνείται να χορηγήσει στη Μονάδα καύσιμα για τη θέρμανση του κτιρίου. Αδυναμία υπάρχει, ακόμη και για την αγορά των απαραίτητων ειδών σίτισης και καθαριότητας, ενώ οι συνέπειες των καθυστερήσεων θα οδηγήσουν σε δικαστικές διαμάχες με τους φορείς και η Μονάδα θα επιβαρυνθεί με τα ανάλογα δικαστικά έξοδα.
«Μας αναγκάζετε σε αναστολή λειτουργίας της Μονάδας, λόγω επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων, η οποία σημειωτέον είχε ορθοποδήσει μετά από μια μακρά περίοδο υποχρηματοδότησης και αποτελούσε πρότυπο στον τομέα της, η δε εξυπηρέτηση προς τους φιλοξενούμενους, τους φροντιστές και τους πολίτες της Μαγνησίας και όχι μόνο ήταν και είναι συνεχώς αυξανόμενη.
Θα βρεθούν άνεργοι οι 25 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αλλά και οι πλέον των 220 φιλοξενούμενων θα υποστούν την ανάλογη ταλαιπωρία», αναφέρει η διοίκηση της Μονάδας στην επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας.
Σήμερα, στη 1 μ.μ., στα γραφεία της Μονάδας, στις Αλυκές, τα μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάϊμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου