ΤΟΠΙΚΑ

Πετυχημένη η απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

πετυχημένη-η-απεργία-γσεε-αδεδυ-851206

Βιομηχανικοί εργάτες, υπάλληλοι του ιδιωτικού, του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δημοσιογράφοι, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και συνταξιούχοι του Βόλου ένωσαν τη φωνή τους προχθές και διατράνωσαν τη διαμαρτυρία τους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, το νέο προϋπολογισμό, την ακρίβεια και το ασφαλιστικό.
Για μία ακόμη φορά δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ενωτική συγκέντρωση και πορεία εκτιμάται, ωστόσο ότι περισσότερα από 2.000 άτομα συνολικά έδωσαν το δυναμικό παρών στην κινητοποίηση και στις δύο πορείες που ακολούθησαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προορισμό τη Νομαρχία Μαγνησίας, όπου επιδόθηκαν τα ψηφίσματα.
Την πορεία του ΕΚΒ και της ΑΔΕΔΥ αμαύρωσαν επεισόδια που έγιναν από νεαρούς που βρίσκονταν μέσα στην πορεία και οι οποίοι έσπασαν τις κάμερες δύο τραπεζών στην οδό Ιάσονος και με σπρέι έβαψαν τις τζαμαρίες ορισμένων καταστημάτων στην οδό Καρτάλη. Τα επεισόδια καταδίκασαν με ανακοίνωσή τους οι δύο συνδικαλιστικοί φορείς.
Οι μεγάλες βιομηχανίες όπως ΑΓΕΤ, ΚΟΚΑ- ΚΟΛΑ, ΒΙΟΣΩΛ, Χαλυβουργία σύμφωνα με το ΕΚΒ απήργησαν σχεδόν καθολικά ενώ επίσης πολύ υψηλά ήταν τα ποσοστά στις ΔΕΚΟ, ΔΕΗ και ΟΤΕ, στους δήμους και τη Νομαρχία.
«Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στέλνουν το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και θα αντιδράσουμε σθεναρά στην οικονομική πολιτική. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με το νέο προϋπολογισμό, ο οποίος για μία ακόμη φορά με πρόσχημα την ανάγκη στήριξης της οικονομίας δεν αναπληρώνει τα φορολογικά βάρη που επωμίζονται ξανά εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Δεν ανακατανέμει δίκαια τον παραγόμενο πλούτο και δεν ενισχύει το κοινωνικό κράτος.
Έχει εξαντληθεί κάθε όριο αντοχής και ανοχής γι’ αυτό και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα ας όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική φτώχιας, εξαθλίωσης και κοινωνικών ανισοτήτων” τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, καλώντας τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση μπροστά στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Τη συγκέντρωση χαιρέτησαν επίσης από το ΕΚΒ οι κ.κ. Κίτσιος, Δημ. Παπαϊωάννου , ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας κ. Δημ. Πελεκούδας , ο πρόεδρος του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ Δημ. Κουτσούκος, ενώ ο ταμίας του ΕΚΒ Θανάσης Κωστόπουλος διάβασε το κοινό ψήφισμα.

Φτάνει πια…
«Η κυβέρνηση προκαλεί βάναυσα τον ελληνικό λαό και τους Ελληνες φορολογούμενους, βρίσκοντας και διαθέτοντας δισεκατομμύρια από τον κρατικό κορβανά για να στηρίξει και μάλιστα προκλητικά τις τράπεζες, άμα κινδυνεύσουν με κατάρρευση.” υπογραμμίζεται στο ψήφισμα ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ. Δεν κάνει όμως το ίδιο με τους πνιγμένους στα δάνεια μικρομεσαίους, δεν αφουγκράζεται την οικονομική απόγνωση εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και συνταξιούχων, δεν βρίσκει λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία, λέγοντας ότι “γι’ αυτά δεν αντέχει ο προϋπολογισμός”.
Διεκδικούμε δίκαιη διανομή και αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αποτροπή ιδιωτικοποιήσεων, μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, των διοδίων και των καυσίμων. Απαιτούμε πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας στην αγορά, πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, πλήρη και σταθερή απασχόληση για όλους.
Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχτούμε φοροκαταιγίδες και άλλη άγρια λιτότητα. Δεν θα ανεχτούμε να πληρώσουμε εμείς τη σοβαρή διεθνή οικονομική κρίση.
Καλούμε, τέλος την εργοδοτική πλευρά και τον ΣΕΒ να εγκαταλείψουν την υποκριτική τους στάση και να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την ανακούφιση των εργαζομένων.”

Τα επεισόδια
Στη διασταύρωση των οδών Ιάσονος- Ιωλκού νεαροί με μαύρα σπρέι έγραψαν συνθήματα στις βιτρίνες πολυκαταστήματος και λίγο αργότερα έσπασαν την εξωτερική κάμερα ασφαλείας της Τράπεζας Άλφα και τις δύο εξωτερικές κάμερες που βρίσκονταν και στην διπλανή Τράπεζα «Eurobank».
Ξαναχτύπησαν στη διασταύρωση των οδών Κ. Καρτάλη- με Ανθ. Γαζή, γράφοντας συνθήματα κατά της Εκκλησίας στον εξωτερικό τοίχο του Πνευματικού Κέντρου.
Από την οργή τους δεν γλύτωσαν άλλα δύο καταστήματα στην οδό Κ. Καρτάλη μεταξύ Κωνσταντά και Ρήγα Φεραίου, όπου επίσης έγραψαν συνθήματα στις βιτρίνες των καταστημάτων, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών τους . Ευτυχώς παρενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και τελικά αποφεύχθηκαν επεισόδια.
Το ΕΚΒ και το Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή τους καταδικάζουν τα επεισόδια και υπογραμμίζουν ” εκφράζουμε την αμέριστη λύπη μας για τα έκτροπα που δυστυχώς σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της απεργιακής πορείας από μεμονωμένα άτομα, τα οποία παρέκλιναν της πορείας και τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με εργαζόμενους. Τέτοια περιστατικά – υπογραμμίζουν ΑΔΕΔΥ και ΕΚΒ- αμαυρώνουν τους αγώνες, αποπροσανατολίζουν από την ουσία τους και δίνουν άλλοθι στους συκοφάντες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που στην πολύχρονη πορεία του έχει να επιδείξει μόνο έντιμους αγώνες ακόμη δε και θυσίες για τα δίκαια των εργαζομένων, είναι καταδικαστέα και παντελώς ξένα προς την αγωνιστική φιλοσοφία και πρακτική του.”

Το ΠΑΜΕ
Στην πλατεία Ελευθερίας όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ με
δυναμική την παρουσία των μαθητών που έκαναν αισθητή την παρουσία τους με συνθήματα.
Στις ομιλίες τους καταδίκασαν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αποδοκιμάζοντας παράλληλα και τη στάση του ΠΑΣΟΚ.
Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ απαιτείται η κατάργηση όλων των αντιλαϊκών ασφαλιστικών νόμων από το 1992 ως σήμερα.
Σύνταξη στις γυναίκες στα 55, στα 60 για τους άνδρες, μια 5ετία λιγότερη για τα βαριά και ανθυγιεινά.
Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης, κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 μέρες εργασίας .Σύνταξη στο 80% του μισθού, 1.050 ευρώ η κατώτερη για τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους. Διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης.
Επιστροφή των κλεμμένων και χρεωστουμένων, κατάργηση του τζόγου.
Υπεράσπιση, επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της υγείας. Πλήρης κάλυψη των αναγκών υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό κ.α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου