ΤΟΠΙΚΑ

Πλώρη για τα σχολεία ~ ΒΑΖΕΙ Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΑΡΓΩ

πλώρη-για-τα-σχολεία-βαζει-η-θρυλικη-α-216818

Οι σύγχρονοι Αργοναύτες θα κάνουν τους μαθητές κοινωνούς του πειραματικού ταξιδιού της Αργούς

Πλώρη… για τα σχολεία βάζει η θρυλική Αργώ του Ιάσονα. Οι σύγχρονοι αργοναύτες «τραβούν κουπί» χαράσσοντας ρότα για τις σχολικές αίθουσες προκειμένου να κάνουν τους μαθητές κοινωνούς της τοπικής ιστορίας που περνάει μέσα από τον παγκόσμιο μύθο της Αργούς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελένη Χάνου

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει πρώτα από τα δημοτικά σχολεία του Βόλου – Ν. Ιωνίας εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Η προϊστορική Αργώ ταξιδεύει ξανά…». Το πρόγραμμα θα είναι διάρκειας δύο ωρών και θα περιλαμβάνει δύο ενότητες. Η πρώτη θα αναφέρεται στα δεδομένα της έρευνας, η οποία έδωσε τα στοιχεία για τη ναυπήγηση του πειραματικού σκάφους. Η δεύτερη θα αναφέρεται στο πειραματικό ταξίδι της Αργούς το 2008 και στην επίσκεψη της αποστολής στη Γεωργία το 2009. Το σύνολο της παρουσίασης θα γίνει από τους ίδιους τους Αργοναύτες, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει 90 διαφάνειες -μέρος του οπτικού υλικού έχει παραχωρηθεί από το Ινστιτούτο Ναύδομος- αφήγηση, ενώ στο τέλος, οι μαθητές μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις και να συζητούν με τους Αργοναύτες.

Η πρωτοβουλία για την εκπόνηση του προγράμματος που θα ξεκινήσει από τα συστεγαζόμενα 16ο και 30ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου, ανήκει στο Σύλλογο «Αργοναύτες 2008». Υπέβαλλαν αίτημα στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, που εξέτασε η διευθύντρια Θεοδώρα Μητσιάνη, η οποία από την πρώτη στιγμή «αγκάλιασε» το εγχείρημα και άναψε το πράσινο φως.

Παγκόσμιος μύθος

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό Θωμά Κακαδιάρη, που είναι και ένας από τους Αργοναύτες 2008, η Αργοναυτική Εκστρατεία ήταν ιστορικό γεγονός που ενδύθηκε το μανδύα του μύθου. Ενός μύθου που έγινε παγκόσμιος και την ευθύνη διαχείρισης του οποίου έχει ο Βόλος. Άλλωστε, όπως εξηγεί, μπορεί να αμφισβητήθηκε ιστορικώς η διαδρομή της Αργούς, δεν αμφισβητήθηκε όμως ποτέ η αφετηρία, που ήταν το λιμάνι της Ιωλκού.

«Ο Βόλος περιβάλλεται από έναν λαμπρό παγκόσμιο μύθο. Πρέπει λοιπόν όλοι οι πολίτες από τη μικρή ηλικία να γνωρίζουν όλα τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία που περιβάλλουν το μύθο της Αργούς και αποτελούν κομμάτι της ταυτότητας της πόλης. Το σήμα της πόλης είναι η Αργώ. Θα πρέπει να μάθουν οι μαθητές τι έκανε η πόλη για να στηρίξει το σήμα της και πώς μέσα από τη σύγχρονη Αργοναυτική εκστρατεία μπορεί να βγει δυναμικά προς τα έξω και να προβληθεί τουριστικά», σημείωσε ο κ. Κακαδιάρης.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε μαθητές από την γ’ τάξη του δημοτικού και πάνω. Η Αργοναυτική Εκστρατεία άλλωστε περιλαμβάνεται στην ύλη της Ιστορίας της γ’ δημοτικού.

Θα έχει διαβαθμίσεις ανάλογα με την ηλικία των μαθητών. Οι Αργοναύτες θα επιχειρήσουν να κάνουν τους μαθητές κοινωνούς στα όσα βίωσαν. Από την έρευνα ιστορικών κειμένων για την κατασκευή της Αργούς, μέχρι τη ναυπήγησή της, αλλά και την πραγματοποίηση του πειραματικού ταξιδιού.

Στόχος είναι οι μαθητές να αντιληφθούν τη διαδικασία της έρευνας που έγινε, της αναζήτησης δηλαδή πληροφοριών σε κάθε προσφερόμενη ιστορική πηγή, να γίνει αντιληπτή το πώς αξιοποιήθηκε αυτό υλικό και επιπλέον να μεταφερθεί η βιωματική σχέση των εθελοντών με το εγχείρημα.

Αργοναύτες 2008

Η εμπλοκή των εθελοντών Αργοναυτών με την εκπαίδευση, δεν είναι τυχαία. Μπορεί ο Σύλλογος να ιδρύθηκε με σκοπό την επιτυχή ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος ανακατασκευής της προϊστορικής πεντηκόντορου «ΑΡΓΩ», τη μελέτη και ανάπτυξη της παραδοσιακής κωπηλασίας και ιστιοπλοΐας, όπως αυτές εξελίχθηκαν διαμέσου των αιώνων, ο ρόλος τους όμως δεν σταματά εκεί.

Στόχος είναι επίσης η παροχή δυνατότητας συμμετοχής των μελών σε πληρώματα παραδοσιακών σκαφών ώστε να αποκτηθεί βιωματική σχέση με τα αντικείμενα και να προαχθεί η ναυτική κατάρτιση. Ακόμη, σκοπός είναι η παροχή εκπαίδευσης μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν την παραδοσιακή κωπηλασία και ιστιοπλοΐα, να αποκτήσουμε βιωματική σχέση με τη ναυτική τέχνη και να αναπτύξουν στοιχεία ναυτοσύνης.

Η δραστηριότητα του Συλλόγου είναι πλούσια. Το 2009 συμμετείχε στο πρόγραμμα «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» του Εθνικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Εθελοντικής Δράσης για τη Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών. Το 2010 συμμετείχε στη Regata, το 2012 στο Αργοναυτικό Διήμερο με Ναυτοδηγούς και Μεγάλους Οδηγούς διαφόρων τοπικών τμημάτων με την ευκαιρία καθέλκυσης της Αργούς κ.α. Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ 2008 έχει βραβευτεί για τη δραστηριότητά του από τη Νομαρχία Μαγνησία και τη Βουλή των Ελλήνων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου