ΤΟΠΙΚΑ

Τελευταίες μέρες για το Κτηματολόγιο

τελευταίες-μέρες-για-το-κτηματολόγιο-851206

Περίπου το 65% των δικαιωμάτων που αναλογούν στο Κτηματολογικό Γραφείο Βόλου είχαν παραληφθεί μέχρι χθες από τα συνεργεία που λειτουργούν σε χώρους του Πανθεσσαλικού Σταδίου. Όλα αυτά δέκα περίπου μέρες πριν την εκπνοή της παράτασης του ενός μήνα που έδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ για την περαίωση των δικαιωμάτων που αντιστοιχούν στα 107 συνολικά Κτηματολογικά Γραφεία που αντιπροσωπεύουν την κτηματογράφηση της ακίνητης περιουσίας των ιδιοκτητών σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας. Σήμερα, παρά την αποχή των δικηγόρων, αλλά και τη συμμετοχή των μηχανικών στη σημερινή 24ωρη απεργία του κλάδου, το Κτηματολογικό Γραφείο του Βόλου θα παραμείνει ανοικτό και θα δέχεται τις αιτήσεις όλων όσων δεν έχουν υποβάλει ακόμη την αίτησή τους.
Οι ανάδοχοι για την καταγραφή των δικαιωμάτων μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Βόλου ευελπιστούν πως η συντριπτική πλειονότητα από τα 100.000 δικαιώματα θα έχουν υποβληθεί, αφού εκτός από το 65% των δικαιωμάτων που έχουν κατατεθεί από τους ιδιοκτήτες, ένα άλλο 15% – 20% των δικαιωμάτων αντιπροσωπεύει τα δικαιώματα που έχουν οι τράπεζες πάνω σε ακίνητα, που είναι υποθηκευμένα εξαιτίας των υποθηκών που έχουν βάλει οι ιδιοκτήτες τους για τη λήψη στεγαστικού, επαγγελματικού ή καταναλωτικού δανείου. Τα συγκεκριμένα δικαιώματα θα μπουν απευθείας στο σύστημα. Το υπόλοιπο 15% εκτιμάται ότι θα εξυπηρετηθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο που απομένει μέχρι την νέα προθεσμία που έχει βάλει το ΥΠΕΧΩΔΕ και στο συνεχόμενο ωράριο που λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο (8 π.μ. – 8 μ.μ.) τις καθημερινές και από τις 8.30 π.μ. -3.30 μ.μ τα σαββατοκύριακα.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους, όσοι προσέλθουν να καταθέσουν την αίτησή τους για το Κτηματολόγιο μετά τις 31 Οκτωβρίου, η αίτηση θα γίνεται δεκτή αλλά με την ένδειξη εκπρόθεσμη και θα επιβάλλεται και το πρόστιμο, το ύψος του οποίου θα οριστεί με απόφαση του υπουργού. Μετά τις 31 Οκτωβρίου το Κτηματολογικό Γραφείο θα είναι καθημερινά ανοικτό μόνο κατά τις πρωινές ώρες, αφού στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων για το Κτηματολόγιο από εκείνους που είναι μόνιμοι κάτοικοι του εξωτερικού.
Επίσης περιθώριο λίγων ημερών μέσα στο Νοέμβριο έχει δοθεί σε πάρα πολλές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί και οι οποίοι επικαλούνται ότι η καθυστέρηση στην υποβολή των αιτήσεών τους οφείλεται στη μη έγκαιρη λήψη των απαιτούμενων πιστοποιητικών από το Υποθηκοφυλακείο, από το Πρωτοδικείο και από το Ληξιαρχείο. Στις περιπτώσεις αυτές το Κτηματολόγιο δίνει στους εν λόγω δικαιούχους δύο ημερομηνίες για την παραλαβή της αίτησης και μία δεύτερη ημερομηνία, με την οποία ορίζεται ραντεβού για την υποβολή των υπόλοιπων απαραίτητων δικαιολογητικών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου