ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Αντίποινα από Ε.Ε. στις ΗΠΑ

Τελευταία ενημέρωση: 2008-10-19, 00:00:00
Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβει μέτρα κατά των ΗΠΑ, σε περίπτωση που η αμερικανική πλευρά δεν εκπληρώσει τη δέσμευσή της να συμπεριληφθούν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη στο πρόγραμμα κατάργησης βίζας (visa waiver program) έως το τέλος του έτους, διατύπωσε από τις Βρυξέλλες ο Μικέλε Τσερκόνε, εκπρόσωπος του αρμόδιου, για θέματα Δικαιοσύνης, επιτρόπου Ζακ Μπαρό.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με το αμερικανικό πρόγραμμα κατάργησης βίζας (visa waiver program) και την προοπτική ένταξης σε αυτό ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, ο Μ. Τσερκόνε είπε ότι υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση από την πλευρά των ΗΠΑ να συμπεριληφθούν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη στο πρόγραμμα «visa waiver» έως το τέλος του έτους και όπως τόνισε «περιμένουμε από τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν αυτή τη δέσμευση».

Εάν δεν συμβεί αυτό, πρόσθεσε, «είμαστε έτοιμοι να λάβουμε ορισμένα αντίποινα, όπως για παράδειγμα την υποχρέωση έκδοσης βίζας για τους κατόχους αμερικανικών διπλωματικών διαβατηρίων».

Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ακόμη ότι «δεν θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θέλουμε οι Αμερικανοί πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα προς την Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι να χρειάζονται βίζα για να μεταβούν στις ΗΠΑ».

Όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για την περίπτωση της Ελλάδας η οποία είναι η μόνη χώρα, από τα 15 παλιά κράτη μέλη της ΕΕ, που παραμένει εκτός του «visa waiver», ο εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε ότι «δεν μπορεί να προδικάσει μια απόφαση, που ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι εφόσον συμβεί αυτό, η Επιτροπή θα εξετάσει την αντίδρασή της Ελλάδας.
Καταργείται η βίζα για έξι χώρες
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε την Παρασκευή και μετά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, ότι καταργείται η βίζα για τους υπηκόους της Νότιας Κορέας και έξι χωρών της ανατολικής Ευρώπης που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

Η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Νότια Κορέα, όλες σύμμαχοι των ΗΠΑ, πληρούν τις συνθήκες για να ενταχθούν στο σύστημα εξαίρεσης από τη βίζα, ανέφερε ο Μπους.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
3
=