ΤΟΠΙΚΑ

Βέτο υπέρ της Σερβίας ετοιμάζει η Μόσχα

βέτο-υπέρ-της-σερβίας-ετοιμάζει-η-μόσχ-851206

Η Ρωσία δεν θα μετάσχει σε καμία προσπάθεια εξαναγκασμού της Σερβίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τη «δυναμική» του δικαιώματος άσκησης βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ουδεμία προοπτική συμβιβασμού στη Βιέννη…
«Μόνο οι δύο πλευρές [Σέρβοι και Κοσοβάροι] μπορούν να λάβουν απόφαση για το Κόσοβο και ουδείς μπορεί να τους επιβάλει μία απόφαση. Τουλάχιστον η Ρωσία δεν θα μετάσχει σε τέτοιες ενέργειες» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών από τη Γερμανία, όπου παρέστη σε συνομιλίες των μεγάλων δυνάμεων για τη Μέση Ανατολή.
«Βεβαίως και σέβομαι τον Μάρτι Αχτισάαρι, όμως δεν εναπόκειται σε αυτόν να καθορίσει εάν η ώρα είναι κατάλληλη για μία απόφαση» επισήμανε ο Σεργκέι Λαβρόφ, εκφράζοντας παράλληλα δυσαρέσκεια για τον τρόπο που εφαρμόστηκαν παρελθοντικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κόσοβο.
«Παρατηρούμε ότι έχουν εφαρμοστεί μόνο τα σημεία του ψηφίσματος 1244 που αφορούν στους Αλβανούς του Κοσόβου» είπε και συμπλήρωσε πως το 90% των Σέρβων Κοσοβάρων και άλλες μειονότητες δεν μπορούν να επιστρέψουν, ούτε και υπάρχει ασφάλεια παρά τη μαζική παρουσία διεθνούς δύναμης και διοίκησης του ΟΗΕ.
Η Ρωσία, παραδοσιακή σύμμαχος της Σερβίας, έχει καταστήσει σαφές εξ αρχής πως δεν πρόκειται να συναινέσει σε λύση που δεν θα υποστηρίζεται από το Βελιγράδι.
Ο όρος ανεξαρτησία δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο του καθεστώτος του Κοσόβου που δημοσιοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου από τον Αχτισάαρι. Γίνεται λόγος για «κυριαρχία υπό διεθνή επίβλεψη», κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και προβλέπει ισχυρή προστασία των μειονοτήτων.
Ως αποτέλεσμα εγείρονται ενστάσεις σε αμφότερες τις πλευρές, με τη μεν Σερβία να απορρίπτει το σχέδιο και να επιμένει ότι το Κόσοβο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επικράτειά της, και τη δε αλβανική πλευρά να πιέζει για καθαρή αναξερτησία.
Το αδιέξοδο κατέστη σαφές κατά την πρώτη ημέρα της τελικής φάσης διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα στη Βιέννη μεταξύ των αντιπροσωπειών Βελιγραδίου και Πρίστινας. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι δήλωσε πως οι συνομιλίες άρχισαν την Τετάρτη με θετική διάθεση, όμως οι δύο πλευρές παραμένουν πολύ μακριά.
«Οι πλευρές δεν έχουν έλθει πιο κοντά, αντιμετωπίζουμε ακόμη τις ίδιες πραγματικότητες» δήλωσε ο Αχτισάαρι στους δημοσιογράφους δίχως να έχει στο πλευρό του τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, σε μία περαιτέρω ένδειξη του αδιεξόδου. Ο Μάρτι Αχτισάαρι έχει αναγνωρίσει πως είναι σχεδόν αδύνατος ο συμβιβασμός, «δείχνοντας» σε επιβεβλημένη λύση.
Η Χαμάς
Εν το μεταξύ στη Μόσχα μεταβαίνει την Κυριακή ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ για διαβουλεύσεις στον απόηχο της απαίτησης του Κουαρτέτου -έπειτα από συνάντηση σε υψηλό επίπεδο στο Βερολίνο- για αναγνώριση του Ισραήλ από τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Στην επικείμενη επίσκεψη του εξόριστου στη Δαμασκό πολιτικού ηγέτη της Χαμάς αναφέρεται το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR-Tass, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει επί του παρόντος επιβεβαιώσει την πληροφορία.
Στη συνάντηση προχθές στο Βερολίνο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις ενημέρωσε το Κουαρτέτο για τις συνομιλίες που είχε το Σαββατοκύριακο στη Μέση Ανατολή με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, αναφέρει το BBC.
Η τριμερής συνάντηση στην Ιερουσαλήμ έληξε με επαναδιατύπωση δεσμεύσεων, αόριστη υπόσχεση της Κοντολίζα Ράις να επιστρέψει στη Μέση Ανατολή και ελάχιστες ενδείξεις προόδου ως προς την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου