ΤΟΠΙΚΑ

Δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις

δεν-συνεμορφώθη-προς-τας-υποδείξεις-851206

Προς νέα παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως πίεση για την επιστροφή της στις διαπραγματεύσεις κινούνται οι ΗΠΑ με βάση την έκθεση της ΙΑΕΑ που επιβεβαιώνει ότι η ιρανική κυβέρνηση απέτυχε να συμμορφωθεί με τη διορία αναστολής της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.
Στην πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Τεχεράνης ο αναπληρωτής επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας δήλωσε πως η αναστολή του εμπλουτισμού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή διότι το σχετικό αίτημα στερείται νομικής βάσης.
«Αυτή η έκθεση καταδεικνύει ότι ο καλύτερος τρόπος να βρεί λύση το διεθνές αυτό ζήτημα είναι να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να καταλήξουμε σε μία ευρεία συμφωνία» επισήμανε ο ίδιος. Μίλησε για «τεκμηριωμένη» έκθεση που καταδεικνύει τις «ειρηνικές προθέσεις» του Ιράν.
Η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα μετά την εκπνοή της διορίας που είχε θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Ιράν για τη συμμόρφωσή του έναντι των διεθνών αξιώσεων περί αναστολής κάθε δρατηριότητας που σχετίζεται με τον εμπλουτισμό ουρανίου υπό το φόβο ενδεχόμενης κατασκευής πυρηνικού όπλου.
Αν και ευρέως αναμενόμενο, το πόρισμα της έκθεσης είναι ιδιαίτερης βαρύτητας διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «μοχλός» για νέες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας προς επιβολή σκληρότερων κυρώσεων.
«Το Ιράν δεν ανέστειλε τις σχετιζόμενες με τον εμπλουτισμό δρατηριότητες» επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι στην έκθεση. Συνεχίζονται ποικίλες δραστηριότητες, ενώ περισσότεροι από 300 φυγοκεντρητές έχουν τοποθετηθεί σε εγκαταστάσεις όπου προγραμματίζεται βιομηχανικής κλίμακας εμπλουτισμός.
Επίσης η ΙΑΕΑ αναφέρει ότι το Ιράν έχει ήδη θέσει σε λειτουργία δύο «συστοιχίες» από συνολικά 164 συσκευές φυγοκέντρησης στην υπόγεια πυρηνική μονάδα της Νατάνζ και ότι υπάρχουν άλλες δύο τέτοιες «συστοιχίες» σχεδόν υπό ολοκλήρωση.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε άμεσα πως η έκθεση της ΙΑΕΑ δείχνει ότι το Ιράν δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, βάσει της απόφασης που εξέδωσε το Δεκέμβριο το Συμβούλιο Ασφαλείας αξιώνοντας αναστολή του εμπλουτισμού ουρανίου έως την 21η Φεβρουαρίου.
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις επισήμανε σε συνέντευξή της στο CNN πως η Τεχεράνη πρέπει να παραπεμφθεί εκ νέου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με στόχο να ανασταλούν οι δραστηριότητες εμπλουτισμού και να οδηγηθεί το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνη σε νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας εμφανίζεται η Γαλλία.
Η Ράις επανέλαβε την πρόταση για την έναρξη συνομιλιών «οποτεδήποτε και οπουδήποτε» υπό τον όρο ότι το Ιράν θα βάλει πρώτα τέλος στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Το υπερσυντηρητικός Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δηλώνει παγίως έτοιμος για νέες συνομιλίες με τη Δύση, αρνούμενος όμως να παγώσει το πρόγραμμα ως προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου.
Έκκληση προς το Ιράν να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας απηύθυνε παράλληλα την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. «Η ιρανική κυβέρνηση οφείλει να συμμορφωθεί το ταχύτερο δυνατό με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας» του Δεκεμβρίου, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Βιέννη.
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι αναμένεται δημοσιοποίησε αργότερα χθες την έκθεση για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, η οποία αποδεικνύει ότι το Ιράν δεν έχει σταματήσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, όπως έχει ζητήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Δεν είναι Ιράκ
Τις πληροφορίες περί αμερικανικού σχεδίου επίθεσης στο Ιράν σχολίασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. «Το Ιράν δεν είναι Ιράκ. Είμαι βέβαιος ότι μπορεί να υπάρξει λύση στο όλο ζήτημα των πυρηνικών με διάλογο» είπε ο Τόνι Μπλερ μιλώντας στο Radio 4 του BBC.
Χαρακτηριστική η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού: «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο επίθεσης στο Ιράν και όλοι μιλάμε για πολιτική λύση για έναν απλό λόγο: είναι η μόνη λύση που μπορεί να έχει αποτέλεσμα.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου