ΤΟΠΙΚΑ

Οικογένειες της κρίσης στο Συνήγορο

οικογένειες-της-κρίσης-στο-συνήγορο-224944

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Στο περιεχόμενο των αναφορών, με τις οποίες «βομβαρδίζεται» ο Συνήγορος του Πολίτη, αντικατοπτρίζονται έντονα, την τελευταία τριετία, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Φορολογία, ασφαλιστικό, καθυστερήσεις στη χορήγηση συντάξεων, πιστοποίηση αναπήρων, προνοιακά επιδόματα και επιδόματα ανεργίας, γραφειοκρατική ταλαιπωρία, κυριαρχούν στο νέο «παζλ» αναφορών, για τις οποίες καλούνται σε διαμεσολάβηση οι επιστήμονες του Συνηγόρου του Πολίτη.

Και αν μέχρι τώρα οι πολίτες με τις αναφορές τους έριχναν και μια ματιά πιο μακριά από το σπίτι τους και ζητούσαν την παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής για ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, πλέον οι συνθήκες τους έχουν οδηγήσει να κοιτάζουν μόνο στην αυλή τους…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Πίσω από τις διαμαρτυρίες πολιτών από το Βόλο, οι οποίοι αναζητούν ένα «σωσίβιο» μέσα στην απελπισία τους, βρίσκονται με ανησυχητική πλέον συχνότητα, ιστορίες οικογενειών με ελάχιστα έως ανύπαρκτα μηνιαία εισοδήματα, ανασφάλιστους γονείς, παιδιά που δεν γνωρίζουν εάν και την επόμενη ημέρα θα υπάρχει το χαρτζιλίκι για το κολατσιό τους.

Χρειάζεται στήριξη του των ευάλωτων ομάδων, αλλά σε πλαίσιο δεοντολογίας και σύμφωνα με όσα η νομοθεσία προβλέπει, υπογράμμισε χθες από το Βόλο ο Συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού Γιώργος Μόσχος, μετά από συζήτηση που προηγήθηκε στο Δημαρχείο με εκπροσώπους αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων.

Την ίδια ώρα, όπως είπε, οφείλει το υπουργείο Παιδείας να ανταποκριθεί σε υποστηρικτικούς μηχανισμούς, ώστε να δοθεί στα σχολεία περισσότερος χώρος για σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν τους μαθητές όσο μεγαλώνουν. Τα σχολεία -είπε- δεν είναι μόνο εξετάσεις και βαθμοί, αλλά χρειάζεται να δίνουν την ευκαιρία κοινωνικής μάθησης.

Οι Βοηθοί Συνήγοροι του Πολίτη Βασίλης Καρύδης, αρμόδιος για θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου, Ιωάννης Σαγιάς, αρμόδιος για θέματα ποιότητας ζωής και Γιώργος Μόσχος, αρμόδιος για θέματα δικαιωμάτων του παιδιού βρέθηκαν χθες για δεύτερη ημέρα στο Βόλο, όπου ολοκληρώνουν την επίσκεψή τους σήμερα, με στόχο να έχουν επαφή με πολίτες και στελέχη δημοσίων υπηρεσιών, ενημερώνοντας για την αποστολή και το έργο της ανεξάρτητης αρχής.

Το ενδιαφέρον των πολιτών να συναντήσουν τους Συνηγόρους ήταν τόσο μεγάλο που μόνο το πρωί -αντίστοιχες συναντήσεις έγιναν το απόγευμα- το Δημαρχείο Βόλου, όπου βρίσκονταν οι ειδικοί επιστήμονες, επισκέφθηκαν 71 πολίτες και υποβλήθηκαν 16 αναφορές. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις για τα παράπονα πολιτών, οι Συνήγοροι διέκριναν ότι δεν υπήρχε λόγος σύνταξης αναφοράς και τους έδωσαν κατεύθυνση για το πού πρέπει να αποτανθούν, μέσα σε ένα δημόσιο που μοιάζει με χάος.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Βασίλης Καρύδης ενημέρωσε ότι στο Βόλο, με βάση τις αναφορές, δεν υπάρχουν θέματα που να προκαλούν μεγάλη αναστάτωση. «Όμως, ένα μικρό θέμα, μια γραφειοκρατική εμπλοκή, μπορεί να καταλήξει σε εφιάλτη για τον πολίτη», σχολίασε.

Χθες ο Συνήγορος του Πολίτη επισκέφθηκε μεταξύ άλλων δημοσίων υπηρεσιών το Νοσοκομείο Βόλου, ενώ σήμερα θα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σωφρονιστικά καταστήματα

Αυξημένες αρμοδιότητες για την πρόληψη και τον έλεγχο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, συμβάλλοντας στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης σε όλους τους χώρους εγκλεισμού έχει αναλάβει ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά την κύρωση πρόσφατα από την Ελλάδα της ανεξάρτητης αρχής ως εθνικού φορέα πρόληψης.

Ιδιαίτερη αναφορά στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τους Βοηθούς Συνηγόρους Β. Καρύδη και Γ. Μόσχο έγινε στα σωφρονιστικά καταστήματα, στα οποία σήμερα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν επισκέψεις, αλλά και στο Ιδρυμα Αγωγής Ανηλίκων, στο οποίο φιλοξενούνται έφηβοι με παραβατικό ιστορικό, πολλοί εκ των οποίων αθίγγανοι.

Ο κ. Μόσχος τόνισε ότι απαιτούνται πιο έντονες προληπτικές παρεμβάσεις σε συνεργασία με κοινωνικές υπηρεσίες και των οικογενειών τους, πριν ένας έφηβος οδηγηθεί σε εγκλεισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση χαρακτήρισε ως αρνητική εξέλιξη το «λουκέτο» της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων από το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Τέτοιες δομές –είπε- δεν πρέπει να κλείνουν. Για το ζήτημα ο Συνήγορος του Πολίτη έχει κάνει παρέμβαση.

Εκτίμησε δε ότι το Ορφανοτροφείο Βόλου πρέπει να αλλάξει τίτλο, καθώς φιλοξενεί παιδιά οικογενειών που έχουν αδυναμία και υποστήριξε ότι πρόκειται για δομή που κάνει καλή δουλειά. Στήριξη, όπως είπε, χρειάζεται και ο θεσμός της αναδοχής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου