ΤΟΠΙΚΑ

«Ξέμεινε» από εμβόλια ο Βόλος

ξέμεινε-από-εμβόλια-ο-βόλος-225107

Χωρίς εμβολιασμό ανασφάλιστοι, άνεργοι αλλά και πολλά παιδιά στη Μαγνησία, την ώρα που η γρίπη σαρώνει και οι νεκροί λόγω της έξαρσης σε όλη την Ελλάδα έχουν φτάσει ήδη τους 50.

Μόνο το 30% των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης όπως εκτιμούν οι ειδικοί σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει και αυτό καθώς αφενός λόγω της κρίσης δεν υπάρχει η δυνατότητα ειδικά στους ανασφάλιστους και τους άνεργους να διαθέσουν χρήματα για την προμήθειά του και αφετέρου και ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι προμήθειες που έγιναν δεν ήταν οι προβλεπόμενες.

Φέτος η χώρα μας εισήγαγε 1.300.000 δόσεις εμβολίων. Με μία απλή αναγωγή και προσθέτοντας τα άτομα τρίτης ηλικίας, τους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα (μπορούν να επηρεαστούν πολύ από τη γρίπη και να οδηγήσουν σε βαριά ασθένεια ή θάνατο), τα άτομα που φροντίζουν αυτούς τους ανθρώπους (ο περίγυρος που οφείλει να είναι εμβολιασμένος) και τους επαγγελματίες Υγείας μαζί, τα εμβόλια επαρκούν για να εμβολιαστεί μόνο ο ένας στους τέσσερις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας έκανε έκκληση να υπάρξει συνδρομή οικονομική για να αγοραστούν εμβόλια στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης για να εξυπηρετούν οι ανασφάλιστοι ενώ το λουκέτο στο Κέντρο Μάνας της Νέας Ιωνίας αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα αφού έγκυες και παιδιά δεν μπορούν πλέον να κάνουν το εμβόλιο δωρεάν πουθενά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μέχρι να κλείσει υπήρχε ήδη μία λίστα 400 παιδιών και μητέρων που ήταν σε προτεραιότητα για εμβολιασμό.

Ελλείψεις σε εμβόλια παρατηρήθηκαν και στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου όπου προστρέχουν πολλοί ανασφάλιστοι γονείς προκειμένου να καλύψουν τον εμβολιασμό των παιδιών, φεύγουν όμως με άδεια χέρια.

Εξάλλου το ένα πέμπτο περίπου των μαθητών που έπρεπε να έχει εμβολιαστεί κατά της φυματίωσης, δεν έχει κάνει το απαραίτητο εμβόλιο, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό σε μία περίοδο που η γρίπη σαρώνει.

«Πάγωσε» ο εμβολιασμός μαθητών

«Παγωμένο» τον τελευταίο ενάμιση μήνα, εξάλλου, παραμένει το πρόγραμμα αντιφυματικού εμβολιασμού των μαθητών στα δημοτικά σχολεία της Μαγνησίας. Ελλείψει εμβολίων, το ένα πέμπτο περίπου των μαθητών που έπρεπε να έχει εμβολιαστεί κατά της φυματίωσης, δεν έχει κάνει το απαραίτητο εμβόλιο.

Το πρόγραμμα αντιφυματικού εμβολιασμού, γίνεται κάθε χρόνο σε μαθητές του δημοτικού, ηλικίας έξι ετών, αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται κυρίως στον εμβολιασμό των παιδιών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (μετανάστες από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη ενδημικότητας, αθίγγανοι, παιδιά στην οικογένεια των οποίων υπάρχει άτομο με φυματίωση).

Ο εμβολιασμός γίνεται στα σχολεία από ειδικά κλιμάκια, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Φέτος, το πρόγραμμα αντιφυματικού εμβολιασμού ξεκίνησε, αλλά έχει «παγώσει».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη Μαγνησία, ο αριθμός των εμβολίων που στάλθηκε, δεν είναι ικανός να καλύψει το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού. Έτσι, έγιναν περίπου 2.000 εμβόλια από τον περασμένο Οκτώβριο, ο εμβολιασμός όμως «πάγωσε», αμέσως μετά τα Χριστούγεννα. Οι τοπικές αποθήκες άδειασαν από φάρμακα και τα εμβόλια σταμάτησαν, ενώ υπολογίζονται ότι 500 ακόμη μαθητές πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της φυματίωσης.

Οι μαθητές φαίνεται ότι μπαίνουν στην αναμονή… Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που υπάρχει, νέα παρτίδα εμβολίων στη Μαγνησία αναμένεται να διατεθεί από τον Απρίλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες χρονιές, ο αντιφυματικός εμβολιασμός των μαθητών ξεκινούσε τον Οκτώβριο και το πρόγραμμα ολοκληρωνόταν τον Απρίλιο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου