ΤΟΠΙΚΑ

Αυλαία συλλαλητηρίων

αυλαία-συλλαλητηρίων-851206

Επί ποδός «πολέμου» έχουν τεθεί τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Φοιτητές, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι των Ανώτατων Ιδρυμάτων Εκπαίδευσης δηλώνουν έτοιμοι να αποκρούσουν με δυναμικές και μακράς διάρκειας κινητοποιήσεις τη νέα «επίθεση» που δέχεται το δημόσιο Πανεπιστήμιο, μετά την ψήφιση των νόμων για τα Μεταπτυχιακά και τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.
«Αυλαία» των φετινών κινητοποιήσεων άνοιξαν χθες φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, με συλλαλητήριο και πορεία διαμαρτυρίας το μεσημέρι σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Εκτός από τα δύο νομοσχέδια, τις έντονες αντιδράσεις των φοιτητών έχει προκαλέσει το αλαλούμ που δημιουργεί στο Πανεπιστήμιο η λίστα συγγραμμάτων.
Οι φοιτητές προγραμματίζουν μονοήμερες καταλήψεις των ακαδημαϊκών τμημάτων την ερχόμενη Τρίτη, ενώ την ίδια ημέρα της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης «ρολά» στο τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα κατεβάζουν οι πέντε σύλλογοι εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή τους στην απεργία.
Στο χθεσινό συλλαλητήριο συμμετείχαν οι φοιτητές των τμημάτων Αρχιτεκτόντων, Μηχανικών Χωροταξίας, Πολιτικών Μηχανικών και Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής.
Η κινητοποίηση χαρακτηρίστηκε ικανοποιητική ως προς τη συμμετοχή και τον παλμό. Μετά την προσυγκέντρωση μπροστά από το παραλιακό πανεπιστημιακό συγκρότημα ξεκίνησε στη μία το μεσημέρι πορεία διαμαρτυρίας, που διέσχισε το κέντρο της πόλης και κατέληξε στο ίδιο σημείο.
«Το σημερινό συλλαλητήριο αποτελεί κλιμάκωση του αγώνα που έχει ξεκινήσει το φοιτητικό κίνημα ενάντια στην εφαρμογή του νόμου-πλαισίου -που απ’ ό,τι φαίνεται με αφορμή τα συγγράμματα γενικεύεται και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- ενάντια στην εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την εξίσωση των πτυχίων των ΚΕΣ με αυτά των ΑΕΙ, την επαγγελματική δηλαδή ισοτιμία όλων των αποφοίτων, που σημαίνει λιγότερα εργασιακά δικαιώματα και, συνολικά, ενάντια στην πολιτική της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της Ε.Ε. που επιχειρούν όλες τις αναδιαρθρώσεις», δήλωνε χθες ο φοιτητής Γιάννης Παπαρίζος.
«Το μήνυμα που στέλνουμε», συμπλήρωσε, «είναι ότι ιδιαίτερα οι φοιτητές που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να κάθονται άλλο με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά να αξιοποιήσουν την πείρα τους και να κηρύξουν την αντεπίθεση.»
Οι φοιτητές έχουν δώσει νέο «ραντεβού» για τη λήψη αποφάσεων μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους σήμερα και την ερχόμενη Δευτέρα. Μεταξύ των εισηγήσεων που θα κατέβουν στις συνελεύσεις είναι μονοήμερες καταλήψεις στις 21 Οκτωβρίου.
Σήμερα, στη 1:30 μ.μ., στο θόλο του παραλιακού πανεπιστημιακού συγκροτήματος, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
Στο μεταξύ στο τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα οι πέντε σύλλογοι εργαζομένων κατεβάζουν «ρολά» την ερχόμενη Τρίτη, συμμετέχοντας στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι Σύλλογοι Διδασκόντων, Διοικητικών, ΕΤΕΠ, ΕΕΙΔΠ και Συμβασιούχων αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Οι επιθέσεις απέναντι στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και τους αποφοίτους του τόσο με τη θεσμική νομολογία κατά του ίδιου του Πανεπιστημίου και των δικαιωμάτων των αποφοίτων του (με την πρόσφατη ψήφιση των νόμων για τα Μεταπτυχιακά και τα ΚΕΣ), όσο και με την οικονομική απαξίωση των ανώτατων ιδρυμάτων (με την προ ημερών κατάθεση από τη μεριά της κυβέρνησης του προϋπολογισμού του 2009 με περαιτέρω μείωση του ποσοστού για την Παιδεία – στο 2,75% του ΑΕΠ), συνεχίζονται και εντείνονται.
Μπροστά σε αυτήν την κρίσιμη πραγματικότητα τα Δ.Σ. όλων των Συλλόγων εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καλούν από κοινού τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετέχουν μαζικά στην πανεκπαιδευτική, πανεργατική, πανδημοσιοϋπαλληλική απεργιακή κινητοποίηση της Τρίτης 21ης Οκτωβρίου με βασικά μισθολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα, κοινά για όλους τους εργαζόμενους, αλλά και με αιτήματα προάσπισης του Δημόσιου Πανεπιστήμιου και των δικαιωμάτων των αποφοίτων του.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου