ΤΟΠΙΚΑ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ: Υποψήφιο για βραβείο

μουσειο-τσαλαπατα-υποψήφιο-για-βραβε-851206

Υποψήφιο για το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς (EMYA) είναι το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας “Ν. & Σ. Τσαλαπάτα” που βρίσκεται στο Βόλο. Το Μουσείο, το οποίο ανήκει στο δίκτυο θεματικών τεχνολογικών μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (www.piop.gr), κρίθηκε επιλέξιμο για τον διαγωνισμό που διοργανώνει κάθε χρόνο το European Museum Forum. Το βραβείο δίνεται σε νέα μουσεία που ασκούν σημαντική επιρροή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με κριτήρια την οργάνωση και τη μουσειολογική/μουσειογραφική παρουσίαση της έκθεσης, την κοινωνική ευθύνη και την ανταπόκριση στις ανάγκες των επισκεπτών, το εκπαιδευτικό-πολιτιστικό έργο, τις παροχές, την οικονομική διαχείριση και την καινοτομία.
Στο πλαίσιο της υποψηφιότητας, το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008, επισκέφτηκε το μουσείο ο Dr. Virgil Stefan Nitulescu, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρουμανίας και μέλος της κριτικής επιτροπής του EMF. Τα βραβεία θα ανακοινωθούν σε ειδική τελετή που θα διοργανωθεί στην Προύσα (Τουρκία) το Μάιο 2009.

Εκθεση για τον Αριστοτέλη Ζάχο
Παράλληλα, έκθεση φωτογραφιών, από τον φακό του διακεκριμένου Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Αριστοτέλη Ζάχου (1871 – 1939) λειτουργεί στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στο Βόλο. Η έκθεση που φέρει τον τίτλο «Αρχιτεκτονικές αντιστίξεις από τον Ζάχο στο σήμερα» θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τις 11 Ιανουαρίου. Πρόκειται για περισσότερες από 100 φωτογραφίες που ανήκουν στο Αρχείο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, οι οποίες επελέγησαν γιατί συνιστούν φωτογραφικές μαρτυρίες μιας για πάντα χαμένης αρχιτεκτονικής που παρουσιάζει μεγάλη αξία και ενδιαφέρον τόσο για τους αρχιτέκτονες και τους ιστορικούς όσο και για τους μη ειδικούς.
Η έκθεση δεν είναι μια απλή παράθεση παλαιών φωτογραφιών. Αφού, μαζί με αυτές, παρουσιάζονται επίσης απεικονίσεις τόσο των προγενέστερων του Ζάχου εποχών, όσο και πρόσφατες φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις τεράστιες διαφορές στη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος και στην κοσμοαντίληψη της σημερινής κοινωνίας. Έτσι, ώστε οι νεότερες γενιές να κατανοήσουν τις πολυπρόσωπες μεταβολές που επήλθαν στον τόπο μας από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους και μετά. Το Π.Ι.Ο.Π. δεν επέλεξε τυχαία να παρουσιάσει τη συγκεκριμένη έκθεση στο Μουσείο του Βόλου. Καθώς, στην πόλη αυτή, ο Ζάχος άφησε έργα που ξεχωρίζουν: τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου που σχεδίασε σε αντικατάσταση του παλαιότερου ομώνυμου ναού, τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου – το κομψότερο ίσως δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του – και τον ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου