ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 500% των παραβάσεων στο κέντρο του Βόλου

αύξηση-500-των-παραβάσεων-στο-κέντρο-του-851206

Κακό μπελά έχουν βρει τις τελευταίες δέκα μέρες εκατοντάδες οδηγοί αυτοκινήτων, που μέχρι τώρα πάρκαραν παράνομα και ανενόχλητα στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου, από τους δεκαέξι νέους υπαλλήλους, άνδρες και γυναίκες, που ανέλαβαν και επίσημα τα καθήκοντά τους στη Δημοτική Αστυνομία από την περασμένη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου.
Τα στοιχεία είναι καταλυτικά και εντυπωσιακά, καθώς δείχνουν με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο ότι εφεξής δεν θα υπάρχει ατιμωρησία. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που τηρεί η υπηρεσία, μέχρι την ανάληψη καθηκόντων οι έξι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας που ήταν επιφορτισμένοι με την τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας βεβαίωναν καθημερινά κατά μέσο όρο 25 παραβάσεις του ΚΟΚ. Η κατάσταση ωστόσο άλλαξε άρδην μετά την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών αστυνόμων, αφού πενταπλασιάστηκαν οι βεβαιώσεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνον τις πρώτες τέσσερις μέρες (από 6 έως 9 Οκτωβρίου) ανάληψης καθηκόντων των νέων δημοτικών αστυνόμων , οι κλήσεις που κόπηκαν για παραβάσεις των διατάξεων του ΚΟΚ έφτασαν τις πεντακόσιες, όταν όλο το πρώτο 9μηνο του 2008 κόπηκαν μόλις 7.400 κλήσεις.

«Γκρίνιες»
από τους μόνιμους
κατοίκους
Η εμφάνιση των νέων δημοτικών αστυνόμων, πέρα από τους μονίμως παρανομούντες στους κεντρικούς δρόμους, έχει βάλει όμως σε πρόσθετους μπελάδες τους μόνιμους κατοίκους στο κέντρο του Βόλου, αφού η συγκεκριμένη κατηγορία συμπολιτών ένα επιπλέον λόγο για τη στάθμευση του αυτοκινήτου τους, με αποτέλεσμα οι κλήσεις να πέφτουν… βροχή και με πρόστιμα που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα χρηματικά ποσά αντιπροσωπεύουν. Συνήθως είναι ύψους 80 ευρώ, όταν πρόκειται για στάθμευση σε δρόμο όπου δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα τα πρόστιμα είναι ακόμη πιο τσουχτερά, όταν ο οδηγός αμελήσει και σταθμεύσει το Ι.Χ. πάνω σε πεζόδρομο, πάνω σε ράμπα που προορίζεται για τη διέλευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες κ.ο.κ.
Χθες το πρωί ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Στάμος μετά το πέρας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του στο δημοτικό κτίριο της οδού Σκενδεράνη με τη συμμετοχή τόσο του Διοικητή της Τροχαίας Βόλου κ. Γ. Καραΐσκου, όσο και του Διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Θέμη Σγάρα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ότι, ενόψει των έργων αναβάθμισης που δρομολογούνται στο εμπορικό κέντρο, θα επιχειρηθεί ο ανασχεδιασμός των θέσεων των μόνιμων κατοίκων, που με καθημερινές επισκέψεις τους στη Δημοτική Αστυνομία δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το… τσουνάμι των κλήσεων στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας είπε ότι οι θέσεις μόνιμων κατοίκων θα έχουν διαφορετικό χρωματισμό και ότι στις συγκεκριμένες θέσεις δεν θα μπορούν να σταθμεύουν οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. που δεν έχουν το ειδικό σήμα του μόνιμου κατοίκου.
Επί τη ευκαιρία θυμίζουμε ότι η παλιά γνωστή… συνταγή των περισσοτέρων να σβήνουν τις κλήσεις μέσω κάποιου φιλικού πολιτικού προσώπου ή αξιωματικού της τροχαίας, έχει εκλείψει από πέρυσι τον Ιούλιο, οπότε και με το Νόμο 3542/2007 και το άρθρο 104 παράγραφος 5 που αφορά στην «Τροποποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «τα πρόστιμα από τις διοικητικές παραβάσεις του ΚΟΚ που δεν καταβλήθηκαν εντός της προθεσμίας των δύο μηνών, βεβαιώνονται υποχρεωτικά πλέον εντός διαστήματος τριών μηνών από τον οικείο ΟΤΑ στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας του παραβάτη» . Με την παραπάνω διάταξη νόμου, υπογραμμίζει ο Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Θέμης Σγάρας, «πλέον οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να βεβαιώσουν αυτά τα πρόστιμα στις Εφορίες των παραβατών. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, προσθέτει ο κ. Σγάρας, των Υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Μεταφορών, θα καθορίζονται τα αρμόδια όργανα, καθώς και η διαδικασία βεβαίωσης και επιβολής των διοικητικών προστίμων. Αυτή την ΚΥΑ περιμένουμε, λέει ο κ. Σγάρας, για να τελειώσει και τυπικά το θέμα».

Η χθεσινή
σύσκεψη
Εξάλλου στη χθεσινή σύσκεψη στην Πολεοδομία του Δήμου Βόλου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιάννης Στάμος, που είναι υπεύθυνος και για τη Δημοτική Αστυνομία, απευθυνόμενος προς το Διοικητή της Τροχαίας κ. Γιώργο Καραΐσκο, κατέστησε σαφές ότι η δημοτική αρχή δίνει μεγάλη σημασία στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης, γι ΄ αυτό και όπως επεσήμανε μετά και την ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας με επιπλέον προσωπικό, αναδιατάσσει τις δυνάμεις της με στόχο την εξάλειψη της παράνομης στάθμευσης που αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες του έντονου κυκλοφοριακού στην πόλη.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ζήτησε τη συνδρομή και την ενεργό συμμετοχή της Τροχαίας στην προσπάθεια του Δήμου, που από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά την «κατά μέτωπο» δραστική αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης.
Το μέτωπο στο οποίο από την ερχόμενη εβδομάδα δημοτική αστυνομία και Τροχαία θα κινηθούν με στόχο να αποτρέψουν την παράνομη στάθμευση, θα περιλαμβάνει πέρα από τους κεντρικούς δρόμους, Ιάσονος, Καρτάλη, Δημητριάδος και Ιωλκού, όπου ήδη υπάρχει τις τελευταίες μέρες καθημερινή αστυνόμευση και σε μία σειρά από άλλες κεντρικές αρτηρίες του Βόλου, όπου είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχουν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα, λόγω της παράνομης στάθμευσης.
Ετσι οι εντατικοί έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας από Δευτέρα θα επεκταθούν στις οδούς Πολυμέρη που επίσης επιβαρύνεται σημαντικά από κυκλοφοριακό φόρτο, καθώς επίσης και στη 2ας Νοεμβρίου, από το ύψος του Δημαρχείου μέχρι και το ύψος της οδού Παγασών.
Επίσης αστυνόμευση θα υπάρχει και στην οδό Λαμπράκη, όπου πολλές φορές παρατηρείται το αδιαχώρητο από τα σταθμευμένα Ι.Χ., αλλά και στην οδό Λαρίσης μέχρι το ύψος μπροστά από τα γραφεία της ΔΕΗ, όπου λόγω των παράνομα σταθμευμένων αυτοκινήτων έχουν ουσιαστικά καταργηθεί οι τρεις λωρίδες κυκλοφορίας.
Στη μάχη της παράνομης στάθμευσης θα ριχτούν οι 22 συνολικά δημοτικοί αστυνομικοί του Δήμου Βόλου, καθώς και προσωπικό της Τροχαίας Βόλου.
Όπως τόνισε χθες ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών, ανάλογη αυστηρή αστυνόμευση θα υπάρξει και στους πεζόδρομους, όπως επίσης στους κάθετους και παράλληλους δρόμους από Φιλελλήνων μέχρι Κοραή και μέχρι το ύψος της Ανθίμου Γαζή σε πρώτη φάση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου