ΤΟΠΙΚΑ

“Σκονάκι” για 53 προτάσεις στη Βουλή

σκονάκι-για-53-προτάσεις-στη-βουλή-851206

«Σκονάκι» για το ποιες προτάσεις επί των άρθρων του Συντάγματος θα πρέπει να τύχουν έγκρισης κυκλοφόρησε στα γραφεία των βουλευτών της ΝΔ, την Πέμπτη, αν και επισήμως η κυβέρνηση το αρνήθηκε. Πάντως, ακόμη κι έτσι οι διαρροές δεν αποφεύχθησαν, κυρίως στα επίμαχα άρθρα 24 (για τα δάση) και 54 (για τον αριθμό βουλευτών Επικρατείας).
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα του εγγράφου για τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν οι βουλευτές της ΝΔ στην αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες συνέταξε ο γγ της ΚΟ της ΝΔ Απόστολος Σταύρου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος δήλωσε πως δεν γνωρίζει το έγγραφο αυτό και πρόσθεσε: «Η θέση και η ψήφος του κάθε βουλευτή στα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης εναπόκεινται στη συνείδησή του».
Σε άλλη σχετική ερώτηση για το ίδιο έγγραφο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ένα στοιχείο που δεν έχει καμία αξία» και τόνισε πως «δεν υπάρχει γραμμή ή υπόδειξη και οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση».
Πράγματι, τέσσερις βουλευτές της ΝΔ δεν υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 24 για τα δάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο βουλευτές της ΝΔ -μεταξύ των οποίων η Έλσα Παπαδημητρίου- ψήφισαν «όχι», ενώ «παρών» δήλωσαν ακόμη δύο -μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιπλέον, από τους 162 βουλευτές της ΝΔ, μόλις 107 ψήφισαν υπέρ της πρότασης αναθεώρησης του άρθρου 54 που προέβλεπε την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας.
Αντίθετα, με 164 ψήφους υπερψηφίστηκε το άρθρο 16 για την Παιδεία.
«Ναι» σε 53 προτάσεις
Συγκεκριμένα, 53 προτάσεις αναθεώρησης συνταγματικών διατάξεων συγκέντρωσαν την απαιτούμενη θετική ψήφο των 151 βουλευτών, κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ απέχουν των ψηφοφοριών, η προσπάθεια επίτευξη της ευρύτερης συναίνεσης των δύο τρίτων των βουλευτών (180) μετατίθεται για τη Βουλή που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές.
Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 171 βουλευτές: Η ΝΔ είχε παροντες 162 βουλευτές (απόντες ήσαν ο Γ. Κεφαλογιάννης και η Σοφια Καλατζάκου), ο Συνασπισμός με την κοινοβουλευτική του ομάδα (6 βουλευτές), ενώ παρόντες ήταν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σ.Παπαθεμελής, Π.Μαντούβαλος και Στ.Μάνος.
Από τις 53 προτάσεις που ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής, οι 43 ήταν της ΝΔ, οι έξι του ΠΑΣΟΚ (που υπερψηφίστηκαν ερήμην του) και οι τέσσερις ήταν προσωπικές προτάσεις (του υπουργού Ανάπτυξης Δ.Σιούφα, του βουλευτή της ΝΔ Αντ.Φούσα και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρ.Λοβέρδου).
Τρεις από τις 46 συνολικά προτάσεις της ΝΔ, δεν πέρασαν κατά τη ψηφοφορία. Εκτός της πρότασης για αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, δεν βρήκε σύμφωνη την πλειοψηφία των βουλευτών και η πρόταση για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων εκλογιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών (έλαβε 143 ψήφους).
Οι έξι από τις 29 συνολικά προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που πέτυχαν την απαιτούμενη πλειοψηφία, αφορούν το άρθρο 16, την αναθεώρηση της συνταγματικής διάταξης για τον «βασικό μέτοχο» και την ανάγκη ρητής αναφοράς στην αναβάθμιση των νησιωτικών και απομονωμένων, ορεινών περιοχών της χώρας.
Ακόμη, αποδεκτή έγινε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση και του άρθρου 79 που αφορά την διαδικασία κατάστρωσης και ψήφισης του προϋπολογισμού.
Δεν εγκρίθηκε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τη μείωση του ελάχιστου ορίου ηλικίας για εκλογή βουλευτών, στα 21 έτη (από 25 που είναι σήμερα), παρά τη στήριξη πολλών βουλευτών της ΝΔ.
Οι ατομικές προτάσεις βουλευτών που πέρασαν την δοκιμασία της ψηφοφορίας, ήταν εκείνες του Αντ.Φούσα, για τις σχέσεις του αποδήμου Ελληνισμού με την μητέρα πατρίδα και τη λειτουργία του ΣΑΕ, (160 ψήφοι), η πρόταση του Ανδρ.Λοβέρδου για την ρητή συνταγματική προστασία των ζώων κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών συνταγμάτων (167 ψήφοι) και η πρόταση του Δ. Σιούφα, να καταστούν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές (160 ψήφοι).
Οι προτάσεις αλλαγής των άρθρων που κρίθηκαν αναθεωρητέα, θα τεθούν εκ νέου σε ψηφοφορία στα τέλη Μαρτίου, καθώς ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τη διεξαγωγή δεύτερης ψηφοφορίας προς συγκέντρωση 180 ψήφων, κάτι που η αποχή του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, καθιστά αδύνατο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου