ΤΟΠΙΚΑ

Αλατόνερο πίνει ο Βόλος

αλατόνερο-πίνει-ο-βόλος-851206

Για πολλοστή φορά τον περασμένο μήνα μπήκε επιτακτικά το ζήτημα της υφαλμύρωσης του νερού με το οποίο υδροδοτείται το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου. Υφαλμύρωση που οφείλεται στην υπεράντληση του νερού γεωτρήσεων, της παρατεταμένης λειψυδρίας, της ετήσιας αύξησης που παρατηρείται κάθε χρόνο, που δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες άντλησης νερού. Όλες οι παραπάνω παράμετροι έχουν ως αποτέλεσμα εδώ και πολλά χρόνια, και όχι τώρα, την υπέρβαση των ενδεικτικών τιμών στη χημική παράμετρο χλωριόντα, που πολλές μέρες του χρόνου υπερβαίνει την ενδεικτική τιμή των 250 mg/l.
Tα τελευταία χρόνια ωστόσο οι μετρήσεις δείχνουν ότι ολοένα και περισσότερες μέρες του χρόνου σημειώνονται υπερβάσεις της ενδεικτικής τιμής. Αυτό άλλωστε επισημαίνουν και οι ειδικοί, ότι η περιστασιακή χρήση νερού που έχει υψηλές τιμές σε χλωριόντα, δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Η χρόνια πόση ωστόσο νερού με υψηλές τιμές σε χλωριόντα προκαλεί προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία, αφού οι υψηλές τιμές σε χλωριούχο νάτριο (αλάτι) στο νερό δημιουργεί προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία, ενώ ιδιαίτερα αντενδείκνυται στα μικρά παιδιά και στα άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Είναι χαρακτηριστικό ότι τον προηγούμενο μίγμα διατέθηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ μίγμα νερού που είχε χλωριόντα μέχρι και 600mg/λίτρο.
Tο πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο σε πολλές συνοικίες του Βόλου και ιδιαίτερα στη συνοικία της Νέας Δημητριάδος και σε περιοχές της Νέας Ιωνίας, ενώ το ίδιο συνιστάται και στα μικρά παιδιά.
Για το σκοπό αυτό η ΔΕΥΑΜΒ ενημέρωσε προχθές τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων στο πλαίσιο της προεκλογικής εξαγγελίας της σημερινής διοίκησης ότι θα δίνει όλα τα στοιχεία σε συχνά-πυκνά διαστήματα στη δημοσιότητα, ενώ χθες προέβη σε ανακοίνωση και η ίδια η Διαδημοτική Επιχείρηση, που δίνει αναλυτικά όλα τα στοιχεία.
Ειδικότερα η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ έχει ως εξής:
«Κατά τον μήνα Σεπτέμβριο παρήχθησαν 1.233,460 m3 νερού, από τα οποία τα 299.208 m3 (24,25% ) ήταν πηγαίο και 934.252 m3 ( 75,75% ) από γεωτρήσεις.
Οι βροχές του Σεπτεμβρίου δεν είχαν καμία επίδραση στην αύξηση της παροχής των πηγών, παρά μόνο παροδική και μάλιστα μετά τις 28 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα οι γεωτρήσεις, οι οποίες λειτουργούσαν 24 ώρες το 24ωρο καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, απέδωσαν νερό με μεγαλύτερες συγκεντρώσεις χλωριούχων. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην υφαλμύρωση των υπόγειων νερών λόγω υπεράντλησης, συνεχιζόμενης για δεύτερη συνεχή χρονιά λειψυδρίας και μη εμπλουτισμού των νερών των γεωτρήσεων.
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η περαιτέρω αύξηση της συγκέντρωσης των χλωριούχων στο μίγμα νερού άνω της παραμετρικής τιμής των 250mg/l, που σε ορισμένες περιοχές έφθασε έως 610mg/l.
Επισημαίνεται ότι τα χλωριούχα είναι μία παράμετρος ενδεικτική της ύπαρξης κυρίως του χλωριούχου νατρίου – του κοινού αλατιού – στο νερό.
Από τις 28/9/2008, οπότε εμφανίσθηκε μία παροδική αύξηση της παροχής των πηγαίων νερών και η κατανάλωση περιορίστηκε, οι συγκεντρώσεις των χλωριούχων κυμαίνονται από 170 – 417mg/l.
Η ΔΕΥΑΜΒ καταβάλλει κάθε προσπάθεια -δεδομένων των αντίξοων καιρικών συνθηκών– να εξασφαλίσει για το Πολεοδομικό Συγκρότημα την καλύτερη δυνατή ποιότητα νερού».

Aπάντηση
Βούλγαρη
στον Κ. Μήτρου

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μήτρου σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό για την ποιότητα του νερού της ΔΕΥΑΜΒ μετά από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Αλέκος Βούλγαρης δήλωσε τα εξής:
«Σε αντιδιαστολή με τον κ. Μήτρου που είχε επιλέξει συνειδητά να αποκρύπτει τα στοιχεία για την ποιότητα του νερού με αποτέλεσμα την παρέμβαση της ποινικής Δικαιοσύνης, εμείς από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, δημοσιοποιούμε ανελλιπώς και ανεξαιρέτως όλες τις ποιοτικές και ποσοτικές μετρήσεις, για την υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.
Ταυτόχρονα με συγκεκριμένα έργα και παρεμβάσεις καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την αναβάθμιση της ΔΕΥΑΜΒ και τη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού.
Ήδη η ΔΕΥΑΜΒ διαθέτει ένα από τα δύο πιστοποιημένα εργαστήρια ανάλυσης της ποιότητας του νερού και η ενημέρωση που παρέχει είναι ακριβής, ελεγμένη και απόλυτα ασφαλής.
Ο κ. Μήτρου με τη σημερινή του εμφάνιση στα τοπικά ΜΜΕ για μία ακόμη φορά απέδειξε ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Μάταια επικαλείται τη “Θεία Δίκη”.
Τον ίδιο αναμένει η… “επί της Γης Δικαιοσύνη” για όσα έπραξε κατά τη θητεία του ως δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου