ΤΟΠΙΚΑ

Αισθητός στο Βόλο ο σεισμός του Μαντουδίου

αισθητός-στο-βόλο-ο-σεισμός-του-μαντου-851206

Στον ύπνο έπιασε τους κατοίκους της Εύβοιας και της Μαγνησίας η ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 5:06 χθες τα ξημερώματα στο θαλάσσιο χώρο ανατολικά του Μαντουδίου και έγινε έντονα αισθητή. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί κάτοικοι της Μαγνησίας ξύπνησαν από την ένταση του σεισμού, ενώ χθες ήταν το κυριότερο θέμα συζήτησης.
Ο σεισμός ήταν εντάσεως 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προερχόταν από απόσταση 95 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ο σεισμός τοποθετείται στη δυτική προέκταση του τόξου της Ανατολίας.
Αρχικώς το μέγεθος του σεισμού ανακοινώθηκε 6,6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο στη συνέχεια το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ξεκαθάρισε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,1 βαθμοί. Η απόκλιση οφείλεται, όπως ανακοινώθηκε, σε σφάλμα στο λογισμικό του συστήματος αυτόματης καταμέτρησης.
Όπως δήλωσε, ο καθηγητής Βασίλης Παπαδόπουλος στη λανθασμένη ανακοίνωση οδήγησε μια σειρά λαθών. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, το πρόβλημα δημιουργήθηκε εν μέρη εξαιτίας της μη διασταύρωσης των στοιχείων από συναδέλφους που έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις για το σεισμό, ενώ δήλωσε ότι στο σεισμολογικό κέντρο Θεσσαλονίκης κανείς δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα από την Αθήνα. Ο κ. Παπαδόπουλος κατέληξε ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού και ζήτησε την παρέμβαση του ΟΑΣΠ.
Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος χαρακτήρισε το γεγονός «πολύ σημαντικό, επικίνδυνο και τελείως αδικαιολόγητο» υποστηρίζοντας ότι «αυτό οφείλεται στην έλλειψη συνεργασίας των Σεισμολογικών Ινστιτούτων, αλλά και στη μη ανάπτυξη όπως θα έπρεπε από το ελληνικό κράτος του Εθνικού Δικτύου Σεισμογράφων».
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο κατέγραψε σεισμό εντάσεως 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σε εστιακό βάθος 25,8χλμ.
Στο Μαντούδι, όπου ο σεισμός έγινε πολύ έντονα αισθητός, οι κάτοικοι βγήκαν ανήσυχοι στους δρόμους. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες δεν αναφέρονται σημαντικά προβλήματα στην περιοχή. Ωστόσο, τα πρώτα λεπτά μετά το σεισμό παρατηρήθηκε πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες μέσω της κινητής τηλεφωνίας, πιθανότατα λόγω του μεγάλου φόρτου στα δίκτυα.
Με απόφαση του νομάρχη, τα σχολεία στο Μαντούδι θα παραμείνουν κλειστά την Τρίτη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν σημειωθεί ζημιές από το σεισμό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου