ΤΟΠΙΚΑ

Το σχολείο συναντά τον Θεόφιλο

το-σχολείο-συναντά-τον-θεόφιλο-851206

Ημερίδα με θέμα «Το σχολείο συναντά τον Θεόφιλο και παίρνει…χρώμα» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Νοεμβρίου (πρωί-απόγευμα), στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ιωλκού (Δημοτικό Σχολείο Ανακασιάς). Η ημερίδα διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτικών Δικαιωμάτων και Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και το Δήμο Ιωλκού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Θεοφίλεια 2008». Συνεργαζόμενοι φορείς είναι τα Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας. Η συγκεκριμένη διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο του φετινού έτους Θεόφιλου, το οποίο ανακηρύχθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Ιωλκού. Θέμα της ημερίδας είναι η παρουσία και η αξιοποίηση του έργου του Θεόφιλου στην ελληνική εκπαίδευση και στόχος της η ενημέρωση των εκπαιδευτικών γύρω από σύγχρονους τρόπους προσέγγισης του έργου του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου, με την αξιοποίηση νέων μορφών εκπαιδευτικού υλικού (εκπαιδευτικά πακέτα).
Στην ημερίδα, ανάμεσα στα άλλα, θα παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πακέτο «Στα χνάρια του Θεόφιλου». Πρόθεση της Ν. Α. Μαγνησίας είναι, το ανωτέρω εκπαιδευτικό πακέτο να διανεμηθεί, σε πρώτη φάση, σε όλα τα δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της Μαγνησίας, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο, αξιόλογο εκπαιδευτικό εργαλείο, που θα διευκολύνει και θα κάνει πιο ενδιαφέρον το έργο τους μέσα στη σχολική τάξη. Η ημερίδα θα αποτελείται από δύο μέρη: Το θεωρητικό (πρωί), με εισηγήσεις και το πρακτικό (απόγευμα), με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε βιωματικά εργαστήρια, για την αξιοποίηση στην πράξη του εκπαιδευτικού υλικού. Οι εισηγητές, οι οποίοι θα καλύψουν το πρώτο μέρος της ημερίδας, είναι: ο κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η κ. Μαρία Μόσχου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Μανδράκης Παναγιώτης, Φιλόλογος Μ.Δ., αποσπ. στο Εργαστήρι Λόγου & Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εκπαιδευτικά προγράμματα
Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία ήδη έχουν εφαρμοστεί σε σχολεία, όπως: το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πορταριάς, από τους Εκπαιδευτικούς Καραγιάννη Ηρακλή, Τσαλαβρέτα Ευαγγελία και Φιλάρετο Νίκο, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας, από την Εκπαιδευτικό Γώγου Βάσω, η Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου-Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ», από τις Εκπαιδευτικούς Μπαρμπουδάκη Ελένη και Παπάντου Στελλίνα και το Μουσικό Γυμνάσιο Βόλου, από την Εκπαιδευτικό Κουμπαρέλου Μάγδα.
Πέρα από τη θεωρητική προσέγγιση του θέματος και την παρουσίαση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προαναφέρθηκαν, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα, βάσει του υλικού του εκπαιδευτικού πακέτου «Στα χνάρια του Θεόφιλου», το οποίο δημιουργήθηκε από ομάδα εκπαιδευτικών του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς, να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια, τα οποία θα πραγματοποιηθούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας, με την ευθύνη των υπευθύνων προγραμμάτων. Με τον τρόπο αυτό, παρέχεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς, να προσεγγίσουν διαθεματικά το έργο του Θεόφιλου (ελληνική μυθολογία, ιστορία της χώρας μας, παραδοσιακή μουσική και αρχιτεκτονική, κοινωνική ζωή, αγροτική ζωή, αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον κ.ά.).
Θα λειτουργήσουν τέσσερα βιωματικά εργαστήρια, η θεματική των οποίων είναι: Όταν ο Θεόφιλος συνάντησε τον Κοντό-Μια μέρα στο Μουσείο Θεόφιλου, στην Ανακασιά. Εργαστήριο Θεατρικής Έκφρασης, «Σκηνή: γνώση, συναίσθημα, έκφραση, παρουσία». Η τέχνη του Θεόφιλου ζωντανεύει. Τα μουσικά όργανα, όπως απεικονίζονται στο έργο του Θεόφιλου. Τα δύο πρώτα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Μουσείου Θεόφιλου στην Ανακασιά, ενώ τα δύο επόμενα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ιωλκού. Η ημερίδα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων και θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όσους συμμετέχουν σ’ αυτή.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πολιτικών Δικαιωμάτων και Πολιτισμού της Ν. Α. Μαγνησίας, www.namsociety.gr (υπεύθυνοι: κ. Ευάγγελος Οικονόμου, κ. Ευανθία Χριστοδούλου, τηλέφωνο 24213-52468 & 24213-52476)-e-mail [email protected] και στο Δήμο Ιωλκού, www.iolkos.gov.gr (τηλ.24213- 53500)-e-mail [email protected]

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου